1. ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΑ
Στην προηγούμενη ανάρτηση έλαβε χώρα η διεξαγωγή ενός προβληματισμού, που με ενθαρρύνει ιδιαίτερα να συνεχιστεί. Αυτό που μού προσφέρει μεγάλη ικανοποίηση, είναι ότι τα σχόλια, που αφορούν υψηλής σημασίας ζητήματα, κατατίθενται από ανθρώπους, που δεν διαθέτουν κάποια ιδιότητα ειδήμονος, αλλά είναι από πλευράς επαγγελματικής ενασχόλησης στην μεγάλη πλειοψηφία απλοί άνθρωποι, όπως ο γράφων. Αυτή η διαδικασία δείχνει, ότι ο γόνιμος προβληματισμός σχετικά με ζητήματα που έχουν βάθος μεγαλύτερο από τα τετριμμένα, απασχολούν την βάση τής κοινωνίας, που είναι εν τέλει και το κύριο υποκείμενο, που εκ των πραγμάτων αφορούν αυτά τα ζητήματα. Έτσι εκδηλώνεται τάση χειραφέτησης από την συμπόρευση με σχήματα που προτείνουν και καθορίζουν κάποιοι γραφειοκράτες , ως υποτιθέμενοι οδηγοί στο κοινωνικό γίγνεσθαι. Τα ζητήματα που τέθηκαν στα σχόλια τής προηγούμενης ανάρτησης, η οποία εξ άλλου είχε εστιάσει την προσοχή σε άλλα σχόλια που είχαν προηγηθεί, με προβλημάτισαν ιδιαίτερα. Σε μια φάση, όταν σταμάτησα να γράφω εκεί, είχα φτάσει σε ένα σημείο, που δεν μπορούσα να προχωρήσω τις σκάψεις μου, πριν στοχαστώ και ερευνήσω στα ζητήματα που είχαν τεθεί. Μετά από συνεχή και έντονη ενασχόληση με αυτά κατέληξα σε μια δέσμη σκέψεων, την οποία επιθυμώ να εκθέσω, θεωρώντας ότι έχω εμβαθύνει ενδιαμέσως τον προβληματισμό μου σχετικά . Η αναφορά, που σχεδίαζα να κάνα σε μια σειρά σχόλια, που είχα ενσωματώσει στο κείμενο τής προηγούμενης ανάρτησης, δεν ολοκληρώθηκε εκεί. Αυτή την αναφορά θα προσπαθήσω να συμπληρώσω σε αυτήν την ανάρτηση, καταθέτοντας επίσης κάποιες ακόμη εκτιμήσεις σε σχέση με όσα αναφέρθηκαν εκεί, μέσα από το πρίσμα νέων διαπιστώσεων. Αυτές προέκυψαν τόσο από εκ νέου μελέτη και αναστοχασμό σε φιλοσοφικά έργα τού Πλάτωνος και τού Αριστοτέλους, αλλά και άλλα που με είχαν απασχολήσει στο παρελθόν, αλλά και σε έρευνα που διεξήγα στο διαδίκτυο. Από μια σκοπιά, αυτή η ανάρτηση αποτελεί ταυτοχρόνως και συνέχιση τής αναφοράς, που αφορούσε παθογένειας τού πολιτικού τρόπου σκέψης, που είχα ξεκινήσει πριν λίγους μήνες και είχα διακόψει απότομα, έχοντας διαπιστώσει τότε, ότι ήταν σκόπιμο να ερευνήσω περισσότερο σε αυτά τα ζητήματα.
Από πολύ παλαιότερα έχω διατυπώσει την εκτίμηση, ότι ο βασικός τρόπους που σκέπτονται και δρουν οι κοινωνίες ανέκαθεν, τόσο αφορά τα απλά καθημερινά μέλη τους, όσο και αυτά που ξεχωρίζουν ως προσωπικότητες, ή ακόμη και αυτά που δεσπόζουν, επιτελώντας λειτουργήματα και ασκώντας πρακτικές σε διάφορους τομείς από επιτελικές θέσεις, ρυθμίζεται αυστηρά βάσει των αρχών, των κανόνων και των εκτιμήσεων τις οποίες έχουν οι θεσμίσει οι φιλόσοφοι υπό την γενική έννοια, που έδρασαν και δρουν στα πλαίσια αυτών των κοινωνιών. Αυτή η διαδικασία δεν καθίσταται συνήθως αντιληπτή, δεδομένου ότι η μέση αντίληψη έχει την εντύπωση, ότι η φιλοσοφία αφορά πράγματα και καταστάσεις, που είναι τελείως αφηρημένα και δεν άπτονται τής καθημερινής πρακτικής. Όποιος όμως ασχοληθεί με την συγκεκριμένη δράση των διαφόρων φιλοσοφικών σχολών στους διάφορους γεωγραφικούς χώρους και σε διάφορες ιστορικές εποχές, μπορεί να διαπιστώσει, ότι αυτές δομούν πρότυπα γενικής ισχύος, τα οποία εξασκούν κυριαρχικό ρόλο στην διαμόρφωση τής συμπεριφοράς, τόσο στην ατομική, όσο και στην κοινωνική σφαίρα, ακόμη και όσο αφορά πολύ απλές και καθημερινές πρακτικές. Η συμπεριφορά των ανθρώπων και οι επιλογές τους ρυθμίζονται σε σημαντικό βαθμό από αυτό που θεωρείται εκάστοτε αυτονόητο. ΚΑΙ Η ΠΛΕΟΝ ΚΑΤΑΛΥΤΙΚΗ ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΩΝ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΟΛΗ ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΕΙΝΑΙ, ΟΤΙ ΡΥΘΜΙΖΟΥΝ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ ΕΚΑΣΤΟΤΕ ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ. Όσο και εάν φαίνεται τεράστια η απόσταση μεταξύ των πλέον σύνθετων φιλοσοφικών εννοιών και επιγνώσεων και αυτών που το κοινωνικό σύνολο αντιλαμβάνεται και θεωρεί ως απλούστατα και αυτονόητα δεδομένα, που ρυθμίζουν την καθημερινότητα, μεταξύ τους κυριαρχεί μια σιδηρά γέφυρα, με τρόπο που προάγονταιι τα δεύτερα από τα πρώτα. ΣΤΗΝ ΟΛΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΝΤΑΣΣΕΤΑΙ ΕΠΙΣΗΣ Ο ΡΟΛΟΣ ΚΑΙ Η ΕΠΗΡΟΗ, ΠΟΥ ΕΞΑΣΚΟΥΝ ΟΙ ΘΡΗΣΚΕΙΕΣ ΑΠΟ ΚΟΙΝΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ. Η ΚΑΤΙΣΧΥΣΗ ΑΥΤΩΝ ΤΩΝ ΔΥΟ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΚΑΘΟΡΙΖΕΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΑΠΟΚΑΛΕΙΤΑΙ ΚΟΣΜΟΑΝΤΙΛΗΨΗ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΟΠΟΙΟΝ ΑΠΟΡΡΕΟΥΝ, ΣΥΝΗΘΩΣ ΧΩΡΙΣ ΑΥΤΟ ΝΑ ΔΙΑΠΙΣΤΩΝΕΤΑΙ, ΟΛΑ ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ. Τόσο τα φιλοσοφικά συστήματα, όσο και οι θρησκείες στηρίζονται και εκκινούν από στοιχειώδεις αρχές. Η διαφορά, που διέπει τις αρχές, που στηρίζονται τα διάφορα φιλοσοφικά συστήματα, από αυτές που στηρίζονται οι διάφορες θρησκείες, έγκειται στο ότι στην περίπτωση των φιλοσοφικών συστημάτων η θέσμιση των στοιχειωδών αρχών τους στηρίζεται σε αξιωματικού χαρακτήρα αποδοχής τής ισχύος τους με βάση το αυτονόητο, που θεωρείται “πρωταρχικό” και μη έχον ανάγκη συγκεκριμένης απόδειξης. Ενώ στην περίπτωση των θρησκειών θεωρείται, ότι οι βασικές τους αρχές προκύπτουν από άνωθεν, θεία αποκάλυψη.
Τόσα τα διάφορα φιλοσοφικά συστήματα, όσο και οι θρησκείες που επικράτησαν και εξακολουθούν να επικρατούν, διαμόρφωσαν συστήματα εννοιών και αξιών, στα οποία κατά την συντριπτική τους πλειοψηφία αποδίδουν πλήρη και αδιαμφισβήτητη ισχύ. Οι μεν θρησκείες θεωρούν τις αρχές τους θέσφατα, οι δε φιλοσοφίες θεωρούν, ότι παρέχουν πλήρη και μη δεχόμενη αμφισβήτηση τεκμηρίωση. Και οι δυο αυτοί οδοί κοσμοθέασης, θεωρούν ότι κατέχουν την αλήθεια καθ' εαυτήν και αναβιβάζουν την κοσμοθέασή τους σε δόγμα, τουλάχιστον όσον αφορά το σύνολο των αρχών τους. Αυτή η διαδικασία, ενώ ισχύει για το σύνολο των θρησκειών, ισχύει στην περίπτωση των φιλοσοφικών συστημάτων μόνο για την μεγάλη πλειοψηφία τους, δεδομένου ότι κάποια από αυτά θεωρούν σχετική την ισχύ των επιγνώσεών τους, που πηγάζει από τον περιορισμό των ανθρώπινων δυνατοτήτων να εισχωρήσουν στην πλήρη διάγνωση τής πραγματικότητος. Επί πλέον θεωρείται από κάποια φιλοσοφικά συστήματα η διάγνωση τής αλήθειας, όσο αφορά την απώτερη επίγνωσή της, ζήτημα που εγκύπτει αποκλειστικά στην προσωπική σφαίρα ενός εκάστου. Υπό αυτήν την έννοια, θεωρούν πολύ αξιόλογοι ερμηνευτές τού Πλάτωνος, ότι οι διάλογοι που αυτός συνέγραψε, τελειώνουν απότομα, εκδηλώνοντας την λεγόμενη “απορία”, η οποία αποτελεί πρόκληση για αυτόν που μελετά, να προχωρήσει ο ίδιος αυτοβούλως στην επίγνωση κάποιων βαθύτερων δεδομένων. Αντίστοιχα προτάγματα προσπορισμού τής αλήθειας θέτουν και κάποιες θρησκείες. Στον Ορθόδοξο Χριστανισμό, σε αντίθεση προς το δόγμα τού παπισμού, που στηρίζεται στο θέσφατο τού πάπα ρώμης, καλείται ο πιστός να φθάσει στην αλήθεια, μέσω τής Χάριτος των Θείων Ενεργειών, προβαίνοντας ο ίδιος στο έμπρακτο βίωμα τής Αγάπης. Αλλά και κάποια φιλοσοφικά συστήματα με πολιτικό περιεχόμενο, όπως πχ. ο Μαοϊσμός, που είναι έντονα επηρεασμένος από την Κομφουκιανή φιλοσοφία, θεωρεί ότι η διατύπωση τού Μαρξιστικού δόγματος, που αυτός αποδέχεται, δεν επαρκεί για την επίτευξη τής γνώσης. Ο Μάο Τσε Τουνγκ θεωρεί στο βιβλίο του “ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΑΞΗ”, ότι η “ανώτατη μορφή γνώσης”, είναι μετά την αισθητηριακή και την έμμεση γνώση, που αποκτάται μέσω μελέτης, η “επαναστατική πράξη”. Όπως χαρακτηριστικά ισχυρίζεται σε αυτό το βιβλίο, “είναι αδύνατον να γνωρίσει κάποιος την γεύση τού αχλαδιού, εάν δεν το δαγκώσει”. Ένα επί πλέον σημαντικό ζήτημα σχετικά με την εξεύρεση τής αλήθειας με αφετηρία το προσωπικό βίωμα, είναι ότι αυτό μπορεί να επιτελείται τόσο σε ατομικά πλαίσια, όσο και συλλογικά, όπως πχ. στα πλαίσια ενός πολιτικού οργανισμού, μιας κίνησης οργανωμένης σε κοινωνική βάση, ή μιας θρησκευτικής κοινότητος.
Υποθέτω, ότι κάποιους φίλους και φίλες τής σελίδας μπορεί να ξένισε η δήλωσή μου, ότι δεν θεολογώ, παρόλο ότι κατ' επανάληψη αναφέρομαι σε Ιερά Κείμενα και συχνά κάνω μνεία σε κάποια προσωπικά ζητήματα πίστεως,. Αυτό δεν συνέβη με πρόθεση να αμφισβητήσω έμμεσα κάποιο ισχύον δόγμα, κάποιον θρησκευτικό θεσμό, κάποια πρόσωπα που είναι ιερείς, ή κάποιους που θεολογούν. Όποτε επιθυμώ να προσφύγω σε αμφισβήτηση, ή σχετικοποίηση τού όποιου δεδομένου ή κατάστασης, το πράττω με ειλικρίνεια και χωρίς περιστροφές. Στόχος αυτής τής δήλωσης, είναι να αποσαφηνίσω, ότι γνώμων όσων αναφέρω εδώ είναι η θρησκειολογία, στην οποία αποδίδω μεγάλη έμφαση, χωρίς όμως να αμφισβητώ την αξία τής θεολογίας, περί τής οποίας δήλωσα αναρμόδιος. Η διαφορά μεταξύ θεολογίας και θρησκειολογίας έγκειται στο ότι, για να αναπτύξει θεολογικό λόγο κάποιος σχετικά με ένα σύστημα πίστεως, προϋποτίθεται αυτός να ενστερνίζεται την πίστη, περί τής οποίας αναφέρεται. Η θρησκειολογία όμως, ως τρόπος προσέγγισης τής όποιας θρησκείας, ή τού όποιου θρησκευτικού φαινομένου, δεν θέτει κανένα περιορισμό, όσο αφορά ζητήματα πίστεως αυτού που αναφέρεται. Η θρησκείες συνιστούν υπαρκτά φαινόμενα, η ύπαρξη των οποίων, σε αντίθεση με την ύπαρξη τού Θείου, δεν μπορούν να δεχθούν καμία αμφισβήτηση. Κάποιος που ασχολείται με την θρησκειολογία, δεν είναι αναγκαίο να είναι φορέας κάποιας πίστεως. Το παρόν ιστολόγιο έχει ως αποκλειστικό χαρακτήρα την αναζήτηση και την διερεύνηση καταστάσεων και όχι την ενίσχυση κάποιων πεπαγιωμένων κατευθύνσεων οπουδήποτε είδους. Τα συμπεράσματα που συνάγονται εδώ, τίθενται επί τάπητος προς συζήτηση στον δημόσιο διάλογο, στην βάση ότι μπορεί αυτά να ισχύουν, ή να μην ισχύουν. Η σκοπιμότητα τής παράθεσής τους εστιάζεται στο να τεθούν ερεθίσματα στην κατεύθυνση να αναπτύξουν οι επισκέπτες την δική τους κριτική σκέψη σχετικά και να διαμορφώσουν οι ίδιοι τις σχετικές τους αντιλήψεις.
2. ΒΕΒΑΙΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΑ
Έχω προβεί συχνά σε παράθεση των πιστεύω μου, όχι με στόχο αυτά να κατισχύσουν, επιχειρώντας την εκμετάλλευση τής συμπάθειας κάποιων φίλων απέναντί μου, ή την ανύπαρκτη αυθεντία που μπορεί να έχω, αλλά μόνον για λόγους ειλικρίνειας και για να μην προκύπτουν παρεξηγήσεις σχετικά με τα ελατήρια όσων γράφω. Τυγχάνω μελετητής (στο μέτρο των δυνάμεων μου) τής Πυθαγόρειας και τής Πλατωνικής φιλοσοφίας, οι οποίες εκτιμώ ότι έχουν μεγάλη αξία, υποκλίνομαι ενώπιον τής Διδασκαλίας των Μυστικών Πατέρων τής Ορθοδόξου Εκκλησίας, θεωρώ ότι στα Ευαγγέλια υπάρχουν μαργαρίτες υψηλής σοφίας και θεωρώ θεόπνευστα τα προφητικά βιβλία τής Παλαιάς και τής Καινής Διαθήκης. Σε αυτά τα ζητήματα έχω αναφερθεί εξ άλλου κατ' επανάληψη. Ταυτοχρόνως, ως συστηματικός μελετητής τής θρησκειολογίας έχω διατυπώσει θρησκειολογική πρόταση, με τρόπο που θεωρώ ότι είναι πρωτότυπος, εφόσον δεν έτυχε να συναντήσω διατύπωση αυτής τής πρότασης από κάποιον άλλον. Κατά την εκτίμησή μου και όπως έχω διατυπώσει χαρακτηριστικά, οι θρησκείες δεν είναι μονοσήμαντες, αλλά αποτελούν γαλότσες, που τις φοράει ο κάθε καλοθελητής, για να μεταβεί όπου αυτός επιθυμεί σύμφωνα με τις προαιρέσεις του και όπου αποσκοπεί σύμφωνα με τις στοχεύσεις του. Κατά συνέπεια, οι θρησκείες αποτελούν συγκερασμό σύνθετου και ετερόκλητου περιεχομένου, όσο αφορά την μεγάλη πλειοψηφία τους.. Αποτέλεσμα αυτής τής πρακτικής είναι ΑΥΤΕΣ ΝΑ ΜΗΝ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΚΑΤΗΓΟΡΗΜΑΤΑ, ΟΠΩΣ ΑΥΤΑ ΟΡΙΖΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΙΚΗ ΛΟΓΙΚΗ, ΕΝΩ ΜΕ ΤΡΟΠΟ ΠΟΥ ΘΕΩΡΩ ΑΚΡΩΣ ΛΑΝΘΑΣΜΕΝΟ ΕΦΑΡΜΟΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΑΦΕΤΗΡΙΑ ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΒΑΣΙΚΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΤΗΣ ΛΟΓΙΚΗΣ ΤΟΥ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ. Τι είναι οι “κατηγορίες” σύμφωνα με το “Όργανον” τού Αριστοτέλους και τον τρόπο που αυτές σχετίζονται με τις αρχές τού σώματος αυτών των συγγραμμάτων λογικής, που καθόρισαν σε παγκόσμια πλαίσια τούς ισχύοντες σε συμβατικά πλαίσια κανόνες τής λογικής και δόμησαν εν πολλοίς τον παγκοσμίως κυρίαρχο τρόπο σκέψης, θα παραθέσω στην συνέχεια.
Όπως μπορεί ίσως να αντιληφθεί αυτός που διαβάζει αυτές τις γραμμές, έχοντας διατυπώσει την θρησκειολογικού περιεχομένου πρόταση περί ετερόκλητου των θρησκειών, αυτό έχει σαν λογική συνέπεια να μην μπορώ για λόγους δεοντολογίας να διατυπώσω θεολογικού περιεχομένου εκτιμήσεις για καμία θρησκεία. Για να πράξω κάτι αντίστοιχο, στοιχειώδης προϋπόθεση θα ήταν, να διαχωρίσω από το προκείμενο θρησκευτικό μείγμα, εκείνο το μέρος, ή εκείνη την εκδοχή, στην οποία εστιάζομαι. Οπότε, θα είχα εγκαταλείψει εκ των πραγμάτων εκείνη την γενικότερη θρησκευτική περιοχή, την πλήρη αποδοχή τής οποίας προϋποθέτει η ανάπτυξη θεολογικού λόγου. Κάποιος που ερευνά με γνώμονα την συνωμοσιολογική μέθοδο, ενσωματώνει εξ ορισμού στον τρόπο, που θεωρεί και χειρίζεται τα φαινόμενα και τις διαδικασίες, το πάγιο δεδομένο, ότι τα κυκλώματα που δρουν υπογείως και υποθαλπτικώς, μονίμως εισχωρούν σε αντίπαλους ιδεολογικούς χώρους και θεσμούς, ή και χώρους, που μπορεί να μην υπάρχει άμεση αντιπαλότητα προς αυτούς, αλλά αυτοί εξασκούν μεγάλη επιρροή, για να υποσκάψουν, να αλλοιώσουν, ή να αλλοτριώσουν, ή ακόμη και να οικειοποιηθούν το περιεχόμενό τους. Αυτή η πρακτική έχει ως συνέπεια, θρησκευτικά πιστεύω, ή ιδεολογικοί σχηματισμοί, ενώ ξεκινούν από συγκεκριμένη αφετηρία, να καταλήγουν στην πορεία τού χρόνου να συγκροτούν ανομοιογενή μείγματα, ή να διασπώνται σε διαφορετικές τάσεις με εμφανώς αντικρουόμενο περιεχόμενο. Κλασσική περίπτωση αποτελούν οι λεγόμενες “χριστιανικές ομολογίες”, όπου η παπική, η προτεσταντική και η Ορθόδοξη εκδοχή τους απέχουν παρασάγγας μεταξύ τους. Το ίδιο ισχύει και για την θρησκεία των ¨Ολύμπιων” θεοτήτων, που οι προσκείμενοι σε αυτήν αποκαλούν κατ' αποκοπήν “πατρώα”, αποδίδοντάς της ιδιότητες “κατηγορίας” σύμφωνα με την Αριστοτελική λογική, ενώ οι Ολύμπιοι αποτελούν, όπως έχω αναφέρει συχνά στο παρελθόν, μείγμα Ουράνιας και Χθόνιας λατρείας. Πλην όμως η Ουράνια και Χθόνια λατρεία υπήρξαν προηγουμένως αντιδιαμετρικά συστήματα, που αμφισβητούσαν μέχρις εσχάτων η μια την άλλη. Η απόδοση στον “πατέρα των θεών” τής διπλής ονομασίας “ο Ζεύς, τού Διός”, ενώ υποδηλώνει σε προφανές επίπεδο την ιδιότητα τού συνέχειν και λύειν, εκφράζει, κατά την εκτίμησή μου, την ετερόκλητη σύνθεση των Ολυμπίων από δυο, όχι μόνον διαφορετικές, αλλά και σκληρά αντιτιθέμενες λατρείες, στα πλαίσια ενός φρούδου συμβιβασμού. Αυτή η σκόπιμη, αλλά εν τέλει τεχνητή συγκόλληση ετερόκλητων λατρευτικών δεδομένων, οδήγησε στην εγκαθίδρυση ενός μείγματος, που ως θρησκεία διερρήγνυε συνεχώς τα ράμματα που την συγκρατούσαν, με αποτέλεσμα το ξέσπασμα σφοδρών συγκρούσεων στα πλαίσια τής Ελλάδος τής Κλασσικής εποχής, όπως συνέβη στην περίπτωση τής θανατώσεως τού Σωκράτους, που επιβλήθηκε από το ιερατείο τού μαντείου των Δελφών. Το ίδιο ισχύει, όπως εξήγησα σε προηγούμενη ανάρτηση και στην περίπτωση τής Εβραϊκής θρησκείας, όπου στα πλαίσια πολλών βιβλίων τής Βίβλου, ανακατεύτηκε ο μονοθεϊστικός Ιεχωβά με τα πολυθεϊστικά ελοχίμ. Και για να θέσω αυτήν την προβληματική χωρίς περιστροφές, όταν αναφερόμαστε σε “Ελληνισμό” εννοούμε τον Ηρακλή, την λερναία ύδρα, ή και τα δυο ταυτοχρόνως;
Με τούς προηγούμενους εντοπισμούς δεν αποσκοπώ στο ελάχιστο να σχετικοποιήσω, ή να μειώσω την αξία των θρησκειών, ή να προβάλλω προσκόμματα στην ειλικρινή, αμετάκλητη, καθόλα θεμιτή και πλήρως άξιας σεβασμού Πίστη οποιουδήποτε. Μια ρήσις, που εμπερικλείει μια τεράστια αλήθεια, είναι αυτή που διακηρύσσει, ότι “η Πίστις μπορεί να μετακινήσει βουνά”. Ούτε αποσκοπώ να διαχωρίσω την Πίστη από τούς θρησκευτικούς θεσμούς που αυτή θεσμίζει, όπως οι θρησκευτικές κοινότητες, υποβιβάζοντας την Πίστη σε ατομικό ζητούμενο. Τουναντίον, ο συλλογικός χαρακτήρας τής Πίστεως συνιστά κατά την εκτίμησή μου το κύριο συστατικό της. Και το Εκκλησιαστικό Γεγονός, όπως αυτό έχει ορισθεί από τούς Μυστικούς Πατέρες τής Εκκλησίας, ως “η Παράδοξος Ενότης Αμαρτωλών και Αγίων”, συνιστά μια συνταρακτική αποκάλυψη τής σωτηρίου υποστάσεώς της και τής διαδικασίας μετουσίωσης και ανάτασης των πιστών, που αυτή στα πλαίσια τής Χάριτος επενεργεί.
Γνωρίζω καλώς, ότι πολλοί φίλες και φίλοι αυτής τής σελίδας πρόσκεινται ευσεβώς στους θεσμούς τής Εκκλησίας τής Ελλάδος και δεν επιθυμώ να προβώ σε κριτική των έξωθεν ιστάμενων παραγόντων, που επιχείρησαν και επιχειρούν να παρέμβουν, χωρίς να έχουν κάποια αντίστοιχη πνευματική δικαιοδοσία στα δεδομένα και στα ζητήματά της. Αυτήν την αποστασιοποίηση από το θέμα αυτό δεν εφαρμόζω για λόγους καιροσκοπισμού, με σκοπό να αποφύγω να στενοχωρήσω, ή πολύ λιγότερο να σκανδαλίσω το εκκλησιαστικό φρόνημα κάποιων, αλλά διότι επιθυμώ να εμμείνω σε ζητήματα θρησκειολογικής υφής, χωρίς να επεκταθώ σε θεολογική προβληματική. Η Ελλάδα διαθέτει δόκιμους και άξιους θεολόγους, οι οποίοι έχουν αναπτύξει μεστό θεολογικό λόγο γι αυτά τα ζητήματα, τα οποία κατά την γνώμη μου έχουν χειριστεί επαρκώς και με πολύ αναλυτικό τρόπο. Από την μελέτη των αντίστοιχων πονημάτων έχω αποκομίσει σημαντικά πνευματικά οφέλη και θεωρώ ότι αξίζει να εξάρω έργα, όπως αυτά τού πατρός Γεωργίου Μεταλληνού και ιδιαίτερα το βιβλίο “Ελλαδικού Αυτοκεφάλου Παραλειπόμενα”, ή αρκετά σχετικά βιβλία τού Χρήστου Γιανναρά, καθώς και την ιστορική μελέτη τού Charles A. Frazee „Ορθόδοξος Εκκλησία και Ελληνική Ανεξαρτησία, 1821 – 1852. Πλην όμως δεν μπορώ να αποκρύψω, ότι διακρίνω και κάποιες αδυναμίες στην ανάπτυξη τού θεολογικού λόγου στην Ελλάδα, που οφείλονται κατά την γνώμη μου στην μεγάλη υστέρηση τής μελέτης τής θρησκειολογίας, που επικρατεί γενικότερα.
Μέσα από το πρίσμα που αναφέρθηκε προηγουμένως, τόσο οι περισσότερες θρησκείες, όσο και τα διάφορα φιλοσοφικά συστήματα στην μεγάλη πλειοψηφία τους διατυπώνουν δόγματα, τόσο στην αφετηρία τους, προβάλλοντας αποκαλυπτικό ή αξιωματικό αίτημα, όσο και στην απόληξή τους, δομώντας την διαδικασία με τρόπο, που κατά κανόνα διέπεται είτε από υπερβατική – μεταφυσική συνοχή, όπως συμβαίνει στην περίπτωση των θρησκειών, είτε από λογική συνέπεια, όπως συμβαίνει στην περίπτωση των φιλοσοφικών συστημάτων. Εξαίρεση σε αυτήν την διαδικασία αποτελούν κάποιες θρησκείες, αλλά και κάποια φιλοσοφικά συστήματα, που αντιμετωπίζουν με ανοικτό τρόπο τις επιγνώσεις και τα συμπεράσματα που συνάγουν. Χαρακτηριστική περίπτωση τέτοιας θρησκείας είναι ο Βουδισμός. Ο Βούδας, όταν πέθαινε, παρέδωσε επιταγή στους μαθητές του με την ρήση “σκοτώστε με”, εννοώντας να αποφύγουν αυτοί να εγκλωβίσουν την διδασκαλία του σε αυστηρά διατυπωμένα σχήματα. Αντιθέτως στα Ευαγγέλια αναφέρεται η επιταγή τού Ιησού Χριστού, ότι, “Έστω κι αν παρέλθει η γη και οι αστέρες, από την Διδασκαλία Μου δεν μπορεί να εκλείψει ούτε μια κεραία” (εννοώντας την υπογεγραμμένη). Εξαίρεση στην τάση αναγωγής των συμπερασμάτων τους σε δόγμα εφάρμοσαν επίσης πολλές φιλοσοφικές σχολές, που αναπτύχθηκαν στα πλαίσια τού κλασσικού Ελληνικού Πνεύματος, επιλέγοντας την γόνιμη ζύμωση και τον διάλογο ως μέθοδο ανάπτυξης τής προβληματικής. Σε πλήρη αντίθεση με αυτήν την πρακτική βρίσκεται το φιλοσοφικό σύστημα που συνέστησε ο Αριστοτέλης. Όπως θα αναλύσω στην συνέχεια, αυτό το σύστημα αποτέλεσε, κατά την εκτίμησή μου, την κύρια βάση, επί τής οποίας αναπτύχθηκαν οι μετέπειτα ανά τούς αιώνες διαφόρων ειδών και αποχρώσεων δογματικές εκφορές. Θεμέλιο λίθο τού δογματισμού, που κυοφόρησε και συνέστησε η φιλοσοφία τού Αριστοτέλη, αποτελούν τα συγγράμματα λογικής, που εκπόνησε αυτός και συγκέντρωσαν μεταγενέστεροι ερμηνευτές του στο “Όργανον”. Σε αυτήν την πορεία, που οδήγησε στην καθιέρωση τής λεγόμενης “Νοησιαρχίας” καθοριστικό ρόλο επιτέλεσε ο René Descartes, ο οποίος διατύπωσε στο έργο του „Discours de la méthode“ (“Πραγματεία περί τής Μεθόδου”) την πρόταση ότι, “Ότι αποδεικνύεται με μαθηματικό τρόπο ισχύει, χωρίς να επιδέχεται αυτό αμφισβήτηση”. Χαρακτηριστικά διατυπώνει ο Καρτέσιος στην εισαγωγή αυτού τού βιβλίου την εκτίμηση, ότι “Αυτό που διένειμε περισσότερο απλόχερα από κάθε τι άλλο ο Θεός σε κάθε άνθρωπο, είναι η ικανότητα τής λογικής”. Στον αντίποδα αυτής τής ρήσης, βρίσκεται μια ρήση τού Albert Einstein, ο οποίος με την εκπόνηση των δυο Θεωριών περί Σχετικότητος που ανέπτυξε (ασχέτως εάν αυτός αντέγραψε σε μεγάλο βαθμό επιγνώσεις προηγούμενων επιστημόνων, χωρίς ποτέ να το παραδεχτεί δημοσίως) έθεσε υπό μαζική αμφισβήτηση ένα σωρό βεβαιότητες, που ίσχυαν ως αυτονόητες προηγουμένως. Όταν ερωτήθηκε ο Αϊνστάιν, κατά πόσο έχει το σύμπαν κάποιο συγκεκριμένο πέρας, αυτός απάντησε, ότι "ενώ δεν γνωρίζει σχετικά με το κατά πόσο μπορεί να αποδοθεί στο σύμπαν κάποιος πέρας, αυτό που μπορεί να πιστοποιήσει, είναι ότι η ανθρώπινη βλακεία δεν έχει όρια”. Πλην όμως μεταξύ των ισχυρισμών τού Καρτέσιου και τού Αϊνστάιν είχαν παρεμβληθεί δυο παγκόσμιοι πόλεμοι, οι οποίοι είχαν κλονίσει την δημόσια εμπιστοσύνη στην “απέραντη” ανθρώπινη σωφροσύνη. Την ίδια περίπου περίοδο με την διατύπωση των Θεωριών περί Σχετικότητος είχε διατυπώσει και ο γίγας τής μαθηματικής λογικής Kurt Gödel, την λεγόμενη “Αρχή τής μη Πληρότητος”, αναιρώντας εκ βάθρων τις Καρτεσιανές βεβαιότητες. Σύμφωνα με αυτήν “Δεν είναι δυνατόν να αποδειχθεί για κανένα σύστημα η ισχύς του, εκκινώντας από τα στοιχεία που αυτό περιέχει”.
Σύμφωνα με την "Ειδική Θεωρία τής Σχετικότητος" δεν υπάρχουν ευθείες γραμμές στο σύμπαν, παρά μόνον καμπύλες. Η Ευκλείδια γεωμετρία αντιμετωπίζεται από αυτήν την θεωρία ως οριακή περίπτωση τόξων μικρών γωνιών στην περιφέρεια κύκλου, που έχει τεράστιου μεγέθους ακτίνα. Αυτό ισχύει επίσης για κατευθύνσεις που αντιλαμβανόμαστε ως ευθείες επάνω στην γη, επειδή αδυνατούμε να συλλάβουμε την καμπυλότητά της. Ως εκ τούτου δεν υπάρχει παραλληλία, εφόσον δεν υπάρχουν ευθείες. Την καμπύλωση στην μετάδοση των ηλεκτρομαγνητικών κυμμάτων προσμετρούν και οι συσκευές GPS, κατά την μετάδοση αυτών των κυμμάτων από τούς δορυφόρους στην γη, ώστε να εντοπίσουν με ορθό τρόπο το στίγμα τής συσκευής.
Η πλήρης σχεδόν επικράτηση τής νοησιαρχίας, αλλά και τού Αγγλικού εμπειρισμού, που εξύψωσε υπέρμετρα την διαδικασία τής διερεύνησης των φυσικών νόμων μέσω πειραματικών μεθόδων κατά την διάρκεια τού 18ου και τού 19ου αιώνα οδήγησε σε μια αναγωγή τού υλισμού σε δόγμα, ωθώντας την ανάπτυξη των επιστημών σε υποκατάσταση των θρησκειών σε σημαντικότατο βαθμό. Οι επιστημονικές επιγνώσεις ανακηρύχθηκαν σε αδιαμφισβήτητα θέσφατα, που θα οδηγούσαν στην πλήρη αποκατάσταση των ανθρώπινων ονείρων, εγκαθιστώντας το πρόγραμμα των τεκτονικών στοών τής Γαλλίας πριν και κατά την διάρκεια τής Γαλλικής Επανάστασης, που είχε διακηρύξει την κατίσχυση τού “θεού τής λογικής”. Και ενώ οι επιστημονικές αντιλήψεις, στις οποίες οδήγησαν οι επιστημονικές ανακαλύψεις στις αρχές τού 20ου αιώνα, οδήγησαν στην πλήρη αναθεώρηση τής απόλυτης και δογματικής αντιμετώπισης των επιστημονικών επιτευγμάτων, που ξεκίνησε μια πορεία να αποδίδεται σχετική αξία στις εκάστοτε επιστημονικές θεωρίες, οι οποίες ίσχυαν μέχρι τής αντικατάστασής τους από άλλες νεώτερες, που μπορούσαν να αποδίδουν την πραγματικότητα με περισσότερο ακριβή τρόπο, δυστυχώς στον τομέα των κοινωνικών θεωριών και των πολιτικών οραμάτων εξακολούθησε να κυριαρχεί ο δογματισμός, που είχε επικρατήσει στην διάρκεια των προηγούμενων αιώνων. Οι ισχύουσες κοινωνικές θεωρίες στην διάρκεια τού πρώτου μισού τού 20ου αιώνα εξακολούθησαν να αντιμετωπίζονται με πίστη, που αναλογούσε σε θρησκείες. Την αδιάσειστη εμπιστοσύνη στον ρυθμιστικό ρόλο των διαδικασιών, που επικρατούν στην ελεύθερη αγορά, στις οποίες αποδιδόταν η ικανότητα να μπορούν να εξομαλύνουν από μόνες τους τις ανισότητες των οικονομικών κύκλων, ήλθε να κατακρημνίσει η οικονομική κρίση τού 1929. Αλλά την αμέριστη εμπιστοσύνη στους νόμους τής ελεύθερης αγοράς, ήλθε μετά την καταβαράθρωσή της να αντικαταστήσει ως νέα θρησκεία η εμπιστοσύνη στον κρατικό παρεμβατισμό, που οδήγησε σε μια υπερδιόγκωση τού ρόλου τού κράτους και στην εγκατάσταση τής λεγόμενης “καταναλωτικής κοινωνίας”. Όταν κατέρρευσαν και αυτά τα είδωλα, εισέβαλαν εκ νέου ως ελέφαντες σε υαλοπωλείο οι θιασώτες των παλαιών και παρωχημένων συνταγών φιλελευθεροποίησης τής οικονομίας, με την προώθησε τής ατζέντας των ιδιωτικοποιήσεων και τής διεθνοποίησης των αγορών. Απόληξη αυτού τού μοντέλου ήταν η παγκοσμιοποίηση, που ενώ προωθήθηκε ως πανάκεια και θέσφατο, κατέρρευσε παταγωδώς στην εποχή μας, οδηγώντας σε υπερχρέωση των μεγάλων οικονομιών και σχεδόν πλήρη εξαφάνιση τής πραγματικής οικονομίας και τής μεσαίας τάξεως. Το δυστοπικό μοντέλο τής κυριαρχίας τού “τουρμποκαπιταλισμού” και τού εύκολου πλουτισμού μέσω τής εμπορίας “παραγώγων” και τής παρασιτικής προσκόλλησης διεφθαρμένων στρωμάτων στις κρατικές παροχές και στο δημόσιο πλιάτσικο μέσω τής εγκαθίδρυσης αντικοινωνικών δομών, όπως οι ΜΚΟ και η σύμφυση τω εναπομεινάντων ερειπίων τής οικονομίας με τα συνδικάτα τού εγκλήματος, όπου οι μεγαλοεπιχειρηματίες αναδείχθηκαν σε βαρόνους ναρκωτικών, προκαθήμενους συμμοριών που αναλαμβάνουν συμβόλαια θανάτων και διευθυντές στα κυκλώματα εμπορίας ανθρώπων και ανθρωπίνων οργάνων, οδήγησε στην τρέχουσα φάση, στην κατίσχυση τής πλήρους “αθεΐας”, μέσω αμφισβήτησης κάθε προηγουμένως καθαγιασμένου στρεβλού θέσφατου και δόγματος απατηλής “ευημερίας”, αφήνοντας ως μόνη προοπτική το ξεπούλημα παντός επιστητού και υπάρχοντος και την θεσμοθέτηση τής ακατάσχετης ικανοποίησης πάσης σεξουαλικής διαστροφής.
Αλλά όσο παταγώδης κι αν ήταν η αποτυχία των κάθε είδους συστημικών δογματισμών, άλλο τόσο παταγώδης αποδείχθηκαν και οι δογματισμοί, που επικαλούνταν αντισυστημικό πρόσημο. Ο δογματισμός των βασικών κοινωνικών θεωριών και κινημάτων με φρούδο αντισυστημικό πρόσημο ξεπέρασε σε τέτοιο βαθμό κάθε όριο, που αυτά έτειναν να αξιώνουν θρησκευτικού τύπου ισχύ. Ο Έριχ Φρομ στην κριτική που εξασκεί στην Μαρξιστική θεωρία και στο κομμουνιστικό κίνημα, τούς αποδίδει τόσο μεσσιανικές τάσεις, όσο και εσχατολογικού τύπου αυταπάτες, που ανταποκρίνονται σε τελευταία ανάλυση σε θρησκείες. Το ρόλο ενός θρησκευτικού μεσσία ανέλαβε στην περίπτωσή τους το λεγόμενο “τέρας με τα πέντε κεφάλια”. Στις κόκκινες σημαίες είχαν αναρτηθεί τα κεφάλια των Μαρξ, Ένγκελς, Λένιν, Στάλιν και Μάο Τσε Τουνγκ, στους οποίους αποδιδόταν η απόλυτη αυθεντία στην πορεία χειραφέτησης τής ανθρωπότητος από οικονομικά, κοινωνικά και πολιτικά δεσμά. Και ως υποκατάστατο τής Δευτέρας Παρουσίας λειτουργούσε το εσχατολογικό δόγμα τής επικράτησης τού κομμουνισμού σε παγκόσμιο επίπεδο, ως αποτέλεσμα του δόγματος μιας αναπότρεπτης εξέλιξης, στην οποία οδηγούν “οι σιδερένιοι νόμοι τού καπιταλισμού” σύμφωνα με την χαρακτηριστική τελεολογία τού Λένιν.
Θα μπορούσαμε άνετα να ισχυριστούμε, ότι η εποχή που ζούμε χαρακτηρίζεται από την καταρράκωση τού συνόλου των ειδώλων, που η ανθρώπινη πρακτική ανέβασε με άκριτο τρόπο σε βάθρα δογματισμού, χτίζοντας επάνω σε βεβαιότητες, που αποδείχτηκαν στο τέλος απατηλές και οδήγησαν σε αδιέξοδα, η αντιμετώπιση των οποίων απαιτεί μια τελείως διαφορετικού τύπου προσέγγιση των δεδομένων, από αυτήν που επικράτησε στο παρελθόν.
Υπάρχουν περισσότεροι τρόποι για να προσπαθήσει κάποιος να περάσει στην πίσω μεριά ενός τοίχου. Ένας από αυτούς είναι να κάνει χρήση τού ανοίγματος τής πόρτας.
3. ΟΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΠΑΡΑΜΟΡΦΩΣΗΣ ΤΗΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΗΓΗΘΗΚΑΝ ΓΙΑ ΝΑ ΕΞΟΜΑΛΥΝΘΟΥΝ ΚΑΠΟΙΑ ΑΔΙΕΞΟΔΑ
Η κριτική που εξασκήθηκε προηγουμένως εδώ, τόσο στο κεφαλαιοκρατικό σύστημα, όσο και στο κομμουνιστικό ως αντίπαλο δέος, παρόλο που έγινε με σκληρό τρόπο, δεν αποσκοπεί να αμφισβητήσει ολοκληρωτικά και κατ' αποκοπήν αυτά τα δυο συστήματα, μηδενίζοντας κάθε πτυχή τους. Η κριτική αυτή εστιάζεται στον δογματικό και απόλυτο τρόπο, βάσει τού οποίου οι εκατέρωθεν ιθύνοντες και υποστηρικτές τους απολυτοποίησαν τις εκτιμήσεις τους όσο αφορά την ποιότητα και την ισχύ τους, προσπαθώντας ταυτοχρόνως πέρα από τον καθαγιασμό τής ταυτότητός τους να δαιμονοποιήσουν το ένα το άλλο, όχι μόνον αποδίδοντάς του πλήρη απαξίωση, αλλά και θεωρώντας, ότι το αντίπαλο δέος αποτελεί την κατ' εξοχήν πηγή τού κακού και απεργάζεται τεράστιους κινδύνους για την συνολική ανθρωπότητα. Εάν επιχειρούσα την πλήρη απαξίωση κάθε στοιχείου και πτυχής των δυο αυτών συστημάτων, αυτό που θα πετύχαινα με την προσπάθεια να αμφισβητήσω την εμμονή τους στον δογματισμό, θα ήταν να προβώ ο ίδιος στην σύσταση δογματικών θεωρήσεων, αντιπαραβάλλοντας στον δογματισμό ένα άλλον αντίπαλο δογματισμό ως “αντιδογματισμό”, αναπαράγοντας παρόμοια στερεότυπα. Αντιθέτως εκτιμώ, ότι και τα δυο αυτά συστήματα, είχαν το καθένα σε διαφορετική βάση και κατά περιόδους αναμφισβήτητα θετικά στοιχεία και κατάφεραν σε συγκεκριμένες χρονικές φάσεις να στήσουν βιτρίνες τού εαυτού τους, που άσκησαν μεγάλη αίγλη σε τεράστιο αριθμό ανθρώπων παγκοσμίως. Η κεφαλαιοκρατία κατάφερε με την εγκαθίδρυση τού κοινωνικού κράτους και την συνεχή επέκταση τής καταναλωτικής κοινωνίας μεταπολεμικά, να προωθήσει σοσιαλδημοκρατικές και “φιλελεύθερες” κυβερνήσεις, που φαίνονταν ότι αμβλύνουν σε μεγάλο βαθμό τις κοινωνικές αντιθέσεις, παρέχοντας οφέλη σε πλατιά κοινωνικά στρώματα και επιτυγχάνοντας με αυτόν τον τρόπο την ευρεία αποδοχή τους. Αλλά και το κομμουνιστικό μπλοκ με την αντίστοιχη ιδεολογία πέτυχε να αποκτήσει σημαντική αίγλη στα τέλη τής δεκαετίας τού '60 και στις αρχές τού '70, όταν μετά την εξέγερση τής νεολαίας στις ανεπτυγμένες βιομηχανικά χώρες και την επικράτηση των εθνικοαπελευθερωτικών δυνάμεων το 1974 στο Βιετνάμ, ξεκίνησε να πνέει ένας ιδιαίτερα ευνοϊκός άνεμος γι αυτό το μοντέλο και την αριστερή ιδεολογία σε μεγάλο ποσοστό διανοούμενων και λαϊκών στρωμάτων, ακόμη και μέσα στα μεγάλα κέντρα τής δύσης, που οι τάσεις αμφισβήτησης δεν είχαν επικρατήσει μόνον ως πολιτικά οράματα, αλλά και ως μόδα. Παρόλα όμως τα επί μέρους, πλην όμως αξιόλογα επιτεύγματά τους, ο δογματισμός που είχε συνεπάρει και τα δυο αυτά στρατόπεδα, τα εμπόδισε να εξαργυρώσουν μακροπρόθεσμα τα οφέλη που προέκυψαν από αυτά, με αποτέλεσμα να οδηγηθούν στην συνέχεια σε κρίσεις διαρκείας, η επέκταση και εμβάθυνση των οποίων οδήγησε σε αποτελμάτωση. Το πρόβλημα που επισύρει ο δογματισμός μέσω τού εγκλωβισμού σε στερεότυπα, είναι η αποστέωση. Όταν αφαιρεθούν από τα οστά οι μεις, τότε ακινητοποιείται το σύστημα, χάνοντας την ευκινησία να προσαρμόζεται σε νέες συνθήκες, δεδομένα και προκλήσεις. Αυτή η στασιμότητα οδηγεί βαθμηδόν στην ύφεση και στον μαρασμό των φαινομένων και συστημάτων που την υφίστανται, αφού έχει προηγηθεί εντατική υποβολή από αυτά πρώτα στον εαυτό τους, αλλά και στους άλλους, τον καθαγιασμό των επιλογών τους και την ανύπαρκτη παντοδυναμία τους. Το βασικότερο που αδυνατεί να αναγνωρίσει ο δογματισμός όσο αφορά την πορεία τού χρόνου, εγκλωβίζοντας σε υποτιθέμενα αναμφισβήτητα σχήματα ψευδούς αιώνιας ισχύος, είναι ο κύκλος τής εξέλιξης. Αυτή διέπεται πάντοτε από την διαδικασία τής γέννησης, τής ανάπτυξης, τής ωρίμανσης, τού μαρασμού και τού θανάτου. Ο πρόεδρος τού κομμουνιστικού κόμματος τής Κίνας Μάο Τσε Τουνγκ είχε διακηρύξει κατά την δεκαετία τού '60 ως επαναστατικό πρόταγμα την ρήση, “Το λουλούδι μαραίνεται και δεν μπορεί τίποτε να το σταματήσει”. Αυτό που δεν μπόρεσε να κατανοήσει, εγκλωβισμένος και αυτός στα δικά του δογματικά στεγανά, είναι, ότι αυτή η σοφή διαπίστωση ισχύει εξ ίσου και για τον ίδιον, αλλά κυρίως και για το μοντέλο που αυτός συνέστησε, με αποτέλεσμα να ακολουθήσει η Κίνα μια τελείως μεταλλαγμένη πορεία, σε σύγκριση με όσα καθόριζε αυτό το μοντέλο.
Οι τρεις βασικές διαδικασίες παραμορφωμένης απόδοσης τής πραγματικότητος μέσω των οποίων επιχειρεί ο δογματισμός είναι τρεις.
ΑΠΟΛΥΤΟΠΟΙΗΣΗ. Βάση τής Αριστοτελικής λογικής οι έννοιες χαρακτηρίζονται ως “κατηγορίες”. Η απόδοση ενός συγκεκριμένου ονόματος σε μια έννοια, πέραν των σημειολογικού χαρακτήρα επιδράσεων που μπορεί να έχει αυτή, δεν επαρκεί κατά την εκτίμησή μου, για να τής προσδώσει εκ προοιμίου κάποια εν μέρει, ή και ολοσχερώς, μη παραγωγική, ή δυσλειτουργική χρήση. Βεβαίως, η συγκεκριμένη αυτή ονομασία βρίσκεται σε συσχετισμό με την λεγόμενη “κατηγορηματική” άποψη. Όταν είναι κάποιος κατηγορηματικός απέναντι σε κάτι, αυτό σημαίνει ότι δεν επιδέχεται καμία αμφισβήτηση σχετικά. Το όνομα αυτό είναι ως προς την ουσία του ουδέτερο και δεν επιβάλλει αφ' εαυτού καμία υποχρέωση, δέσμευση, ή μονοσήμαντο προσανατολισμό. Προάγεται από τον όρο κατηγορία, ο οποίος έχει περιεχόμενο ταξινόμησης και όχι από κάποια κατηγορία με την έννοια τής δικανικής καταγγελίας. Αυτό, που πρόσδωσε κατηγορηματικού τύπου αξίωση στον Αριστοτελικό όρο “κατηγορία” είναι ο τρόπος με τον οποίον ο Αριστοτέλης εφάρμοσε στο λογικό οικοδόμημα που συνέστησε τις προγενέστερες από αυτόν Αρχές τής λογικής, στις οποίες απέδωσε πλήρως δεσμευτικό χαρακτήρα, αμφισβητώντας κάθε φιλοσοφική αξία στον Ηράκλειτο, που δεχόταν “την ενότητα των αντιθέτων”.
Οι Λογικές Αρχές φέρονται στην επιστήμη της Λογικής από παλαιές παραδόσεις και είναι οι ακόλουθες τέσσερις:
Αρχή της ταυτότητας
Αρχή της μη–αντίφασης
Αρχή του αποκλειομένου μέσου, και
Αρχή του αποχρώντος λόγου.
https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%91%CF%81%CF%87%CE%AD%CF%82_%CE%9B%CE%BF%CE%B3%CE%B9%CE%BA%CE%AE%CF%82
Σύμφωνα με αυτές
τις αρχές κάθε πράγμα ταυτίζεται πλήρως
με εαυτό του και δεν μπορεί να είναι
κάτι διαφορετικό από αυτό είναι. Η Αρχή
τού αποκλειόμενου μέσου ή τρίτου
επιβάλλει κάτι ή να είναι το ίδιο με
κάτι άλλο, ή να μην είναι, χωρίς να
υφίσταται κάποια άλλη τρίτη, ενδιάμεση
εκδοχή.
Δεν υπάρχει αμφιβολία, ότι η εφαρμογή αυτών των αρχών μπορεί να αποβεί ιδιαίτερα χρήσιμη στον χειρισμό πλείστων όσων πρακτικών καταστάσεων και δεδομένων, συμβάλλοντας αποφασιστικά και πολλαπλά στην ανάπτυξη των μαθηματικών και των επιστημών. Πλην όμως, τόσο η φιλοσοφία, όσο και η σύγχρονη επιστήμη, έχουν καταδείξει, ότι αυτές οι Αρχές, δεν ισχύουν απολύτως και ότι η στείρα και μηχανιστική εφαρμογή τους μπορεί να οδηγήσει σε τελείως λάθος συμπεράσματα. Οι Αρχές αυτές οδηγούν στο συμπέρασμα εκτός των άλλων, ότι το όλον αποτελεί άθροισμα των μερών του. Αυτή η αντίληψη είναι η βάση τής θεωρίας τού λεγόμενου “Ρεντουξιονισμού”, που θεωρείται τελείως ξεπερασμένη. Επί πλέον τόσο η Θεωρία τής Σχετικότητος, όσο και η Κβαντική Φυσική διέγνωσαν δεδομένα, που αντιφάσκουν πλήρως σε αυτές τις Αρχές. Μια σχετική αναφορά μέσα από αυτό το πρίσμα θα επιχειρήσω σε επόμενο κεφάλαιο.
Το "κοσμόγραμμα" συνθέτει σε ένα ενιαίο σύνολο όλα τα επί μέρους σύμβολα, μέσω των οποίων συμβολίζονται οι επί μέρους πλανήτες, παριστώντες την ενότητα που διαχέει τα πάντα στο σύμπαν.
Η ακραία εκδοχή τής “αποκλίσεως τού μέσου ή τρίτου” οδηγεί στην χαρακτηριστική ρήση τού Τζώρτζ Μπους νεώτερου, “Όποιος δεν είναι μαζί μας είναι εναντίον μας”. Η απολυτοποίηση οδηγεί στον καθαγιασμό τής πλήρους και άκριτης αποδοχής δεδομένων και καταστάσεων στην βάση, ότι εφόσον είναι κάτι κατ' εξοχήν αποδεκτό και θεμιτό, τότε οτιδήποτε προάγεται από αυτό είναι αποδεκτό και θεμιτό. Η απολυτοποίηση αναγνωρίζει μόνον το άσπρο και το μαύρο και αρνείται την ύπαρξη τής οποιασδήποτε γκρίζας αποχρώσεως. Αυτή η νοητική αχρωματοψία οδηγεί στο να αποδίδεται ως αδυναμία στην ουσία ενός θρησκευτικού συστήματος, ή μια πολιτικής ή κοινωνικής ιδεολογίας, ότι στρεβλό πράττουν αυτοί που ισχυρίζονται ότι την υπηρετούν και τανάπαλιν. Η απολυτοποίηση χωρίζει τούς πάντες και τα πάντα σε αμνούς και ερίφια. Οπότε εξ αυτού συνάγεται ως απαραίτητο να συνταυτιζόμαστε με τους αμνούς, έστω κι αν αυτούς τούς έχουν φορτώσει σε φορτηγό, για να τούς οδηγήσουν στο σφαγείο. Η άκριτη ταύτιση μέσω τής απολυτοποίησης των θεωρήσεων οδηγεί στον φατριασμό, την ομαδοποίηση και την πόλωση των κοινωνιών, μέσω των οποίων αποσπά το κατεστημένο την δυνατότητα να στρέφει την μια ομάδα εναντίον τής άλλης, εκτονώνοντας με αυτόν τον τρόπο τον σύνολο κοινωνικό δυναμισμό, ώστε να μπορεί να εξασκεί απρόσκοπτο έλεγχο και κουμάντο.
2. ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΗ
ΟΠΤΙΚΗ (ΕΚΛΕΚΤΙΚΙΣΜΟΣ). Σχεδόν όλα τα
φαινόμενα και καταστάσεις συντίθενται
από περισσότερα στοιχεία, από τα οποία
άλλα αξιολογούνται ως προτερήματα και
άλλα αξιολογούνται ως μειονεκτήματα.
Συγκεκριμένες σκοπιμότητες οδηγούν
στην πρακτική να προβάλλονται μόνον
εκείνα που θεωρούνται θεμιτά και να
αποσιωπούνται όσα θεωρούνται ότι δεν
συνάδουν με συγκεκριμένες σκοπιμότητες.
Ο επιλεκτικός τρόπος προβολής αποκομμένων
στοιχείων παραποιεί την συνολική εικόνα,
προσδίδοντάς της ψευδή χαρακτηριστικά.
Ο υπερτονισμός κάποιων παραγόντων και
η απόκρυψη άλλων με ταυτόχρονη
εμμονή στο ότι η παραποίηση τής
πραγματικότητος συνιστά πιστή απόδοσή
της, βρίσκεται στην βάση τής δρομολόγησης
των εκάστοτε συστημικών αφηγημάτων.
Σαν παράδειγμα αναφέρω την μονομερή
και υπερτονισμένη από το κατεστημένο
συμμετοχή τού ΚΚΕ στην οργάνωση τής
Εθνικής Αντιστάσεως ΕΑΜ, ενώ αποσιωπάται
σκοπίμως, ότι μεγάλο μέρος τής φρουράς
τού Άρη Βελουχιώτη, των λεγόμενων
“Μαυροσκούφηδων” ήσαν πρώην οπαδοί
τού βασιλιά. Όπως επίσης αποσιωπάται
σκοπίμως, ότι στην επίσης αντιστασιακή
οργάνωση ΕΔΕΣ ήταν ενταγμένος ο μετέπειτα
δικτάτορας Δημήτρης Ιωαννίδης. Αυτή η
μέθοδος επιλεκτικής προβολής δεδομένων
μεταξύ των άλλων αποσκοπεί να δικαιολογήσει
το αιματοκύλισμα που επιβλήθηκε τον
Δεκέμβριο τού 1944 από την αγγλική ταξιαρχία
τού Ρίμινι, με την πρόφαση, ότι οι
κομμουνιστές προωθούσαν τότε αυθαίρετη
κατάληψη τής εξουσίας στην Ελλάδα και
πρόσδεση τής χώρας στο άρμα τής σοβιετικής
πολιτικής. Αυτό που αποσιωπάται σκόπιμα
σχετικά με την επέμβαση των Άγγλων,
είναι ότι η ταξιαρχία Ρίμινι ανέτρεψε
δια τής βίας την τότε δημοκρατικά
εκλεγμένη κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον
Γιώργο Παπανδρέου, στην οποία συμμετείχαν
6 υπουργοί που ανήκαν στο ΕΑΜ. Όπως επίσης
αποσιωπάται, ότι με την συμφωνία τής
Γιάλτας, ο Στάλιν είχε συμφωνήσει πλήρως
με τους άγγλους να τεθεί η Ελλάδα κάτω από αγγλική
επικυριαρχία, μια πραγματικότητα, που
οι κομμουνιστές στην Ελλάδα αποφεύγουν
με εμμονή να διακρίνουν. Με αυτήν την
αναφορά δεν αποσκοπώ να επικροτήσω
κάποια από τις δυο παρατάξεις, που
οδήγησαν στην συνέχεια την χώρα στον
εμφύλιο πόλεμο. Εκτιμώ, ότι ευθύνονται
για τις εξελίξεις και δυο ταυτοχρόνως,
ενώ απέτυχε το πολιτικό προσωπικό τής
χώρας τότε στο σύνολό του. Αυτή η αναφορά
μου επιχειρεί να καταδείξει τον τρόπο
με τον οποίον ο εκλεκτικισμός διαθλά
παραμορφωτικά τα ιστορικά γεγονότα, με
στόχο να φανατίσει και να πολώσει,
επιβάλλοντας δογματισμένες στρεβλώσεις.
ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΙΚΟΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΣΜΟΣ. Μια πολύ συνήθης ανθρώπινη αδυναμία είναι να κρίνουμε εξ ιδίων τα αλλότρια. Κάθε άνθρωπος χαρακτηρίζεται από την δική του ψυχοσύνθεση, το δικό του ιστορικό, τις προσωπικές του εμπειρίες και το δικό του στάδιο ωρίμανσης και εξέλιξης. Από αυτά προκύπτουν σε σημαντικό βαθμό, οι επιλογές, οι ανησυχίες, οι προσδοκίες και οι παρορμήσεις του, εάν εξαιρέσουμε το σύνδρομο τής αγέλης, σύμφωνα με το οποίο προσαρμοζόμαστε οι άνθρωποι στον ισχύοντα κοινωνικό μύθο και στα στερεότυπα που έχουν επιβληθεί, με στόχο να ενισχύουμε την αίσθηση ότι ανήκουμε σε κάποια ομήγυρη και για να γινόμαστε αποδεκτοί από αυτήν. Στο σύνδρομο τής αγέλης, στο οποίο εντάσσονται προδιαγεγραμμένες και υποβαλλόμενες συμπεριφορές τού συρμού όπως η μόδα, αντιδιαστέλλεται η συνειδητή αντίληψη περί συλλογικότητος, με ανάληψη των ευθυνών που μάς αναλογούν, στην προοπτική κοινών προκλήσεων, καθηκόντων και στοχεύσεων, που μπορούν να προωθούνται από κοινού σε ισότιμη βάση.
Η προβολή όμως των αυστηρά άμεσα δικών μας δεδομένων και αναγκών στον ευρύτερο κοινωνικό χώρο που είμαστε ενταγμένοι, χωρίς να εξετάζουμε την κατάσταση και τις ανάγκες που διέπουν τους άλλους, τείνει να ανάγει τα υποκειμενικά μας δεδομένα σε αντικειμενική πραγματικότητα, που αφορά και τούς άλλους. Έτσι τείνουμε να θεσμοθετούμε κανόνες, όρια και επιλογές, έναντι των οποίων θεωρούμε αυτονόητη την προσαρμογή και των άλλων, χωρίς όμως αυτές οι προσμονές και απαιτήσεις να ανταποκρίνονται εν τέλει στα δικά τους δεδομένα. Με αυτόν τον τρόπο δογματίζουμε τις δικές μας ανάγκες και αντιλήψεις, προσδίδοντάς τους χαρακτηριστικά νόρμας γενικής ισχύος. Η αρετή, να μπορεί να διακρίνει κάποιος αυτό που έχει προσωπικό χαρακτήρα, χωρίς να το προεκτείνει αναγκαστικά στα δεδομένα των άλλων, συνιστά ανθρώπους με σεβασμό και ανοχή. Ο σεβασμός οφείλει να μην αφορά μόνον ζητήματα που θεωρούμε με μηχανιστικό τρόπο κατ' αποκοπήν θέσφατα και υπερκείμενες αξίες, ακόμη κι αν αυτά κρίνουμε ότι χαίρουν τής δημόσιας αποδοχής. Ο σεβασμός προϋποθέτει να μπορούμε να σκύβουμε επάνω από το σταυρόλεξο των άλλων και να προσπαθούμε να κατανοήσουμε την αφετηρία και τις αιτίες των προαιρέσεών τους. Τότε μόνον μπορούμε να πείθουμε για τις απόψεις και τις επιλογές μας., χωρίς να γινόμαστε μονομερείς και φορτικοί.
Η πλέον επικίνδυνη και αντιπαραγωγική μορφή υποκειμενικού αντικειμενισμού, είναι όταν υποκαθιστούμε τις υποκειμενικές μας αντιλήψεις, προαιρέσεις και επιλογές με αυτές κάποιας συγκεκριμένης γκρούπας και προβάλλουμε αυτές στο ευρύτερο σύνολο. Τότε ανάγεται η ψυχολογία τής γκρούπας σε ανώτατο κοινωνικό αγαθό, ενώ το υποκείμενο εκλείπει ολοσχερώς. Η πλήρης έκλειψη τού υποκειμένου και η αντικατάστασή του από την ψυχολογία τής γκρούπας καταργεί πλήρως την αίσθηση προσωπικής ευθύνης και οδηγεί στον άκρατο φανατισμό. Σε αυτόν τον μηχανισμό εδράζονται όλα τα ολοκληρωτικού χαρακτήρα ιδεολογήματα, συστήματα και καθεστώτα, άσχετα εάν αυτά πλασάρονται με την μορφή τής πλήρους και απόλυτης πειθάρχησης σε υπερκείμενα πρότυπα συμπεριφοράς, ή εάν αυτά προωθούνται με τον μανδύα τής πλήρους ελευθεριότητος και κατάργησης κάθε φραγμού. Η αναγωγή τού ακατάσχετου μπάχαλου σε νόρμα αναγκαστικής προσαρμογής και αποδοχής, συνιστά ένα ιδιότυπου φασισμό, που αποκτά στην εποχή μας τον καλπασμό κοινωνικής επιδημίας. Και αυτό το είδος φασισμού αποτελεί έκφραση υποκειμενικού αντικειμενισμού, κατά την οποίαν οι ανώμαλες ορέξεις τού κάθε διεστραμμένου ατόμου αξιώνουν πλήρη διάδοση με νομική θεσμοθέτηση, έχοντας ως μεσοπρόθεσμο στόχο να αποτελέσουν προσεχώς τον καθεστωτικό πυρήνα στα πλαίσια μιας κοινωνίας, από την οποίαν τα γουρούνια θα αυτομολήσουν το ταχύτερον δυνατόν προς το πλησιέστερο χοιροστάσιο.
Η συνέχεια τού θέματος ακολουθεί στο επόμενος μέρος.
52 σχόλια:
https://www.lifo.gr/culture/theatro/basilis-papabasileioy-mia-megali-parastasi-katorthonei-ena-pligma-stin-anthropini
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/5/55/Arecibo_message.svg/340px-Arecibo_message.svg.png
“ Μάτι δεν τα'δε κι ούτε τα άκουσε αυτί όσα ετοίμασε ο Θεός για κείνους που τον αγαπούν”.
https://www.catisart.gr/images/2019/11/magritte-dali_the_temptation_of_st_anthony_kopie_large@2x.jpg
https://img.huffingtonpost.com/asset/5fb665fe240000056761ffd7.jpeg?ops=scalefit_720_noupscale
" Η διαφορά μεταξύ θεολογίας και θρησκειολογίας έγκειται στο ότι, για να αναπτύξει θεολογικό λόγο κάποιος σχετικά με ένα σύστημα πίστεως, προϋποτίθεται αυτός να ενστερνίζεται την πίστη, περί τής οποίας αναφέρεται"
H φράση αυτή, απλά μού δίνει την αφορμή να ομολογήσω ότι συχνά.. εγώ είμαι αυτός που σε κάποιους σχολιασμούς μου στο Διόδοτο κυριολεκτικά θεολογούσα. Πράγμα, που όντως δεν έχω παρατηρήσει (με αυτόν δηλαδή τον τρόπο) σε εσένα φίλε Διονύση. Και δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικά, άπαξ και υιοθετώντας στην καθημερινότητά μου τα μυστήρια της Εξομολογήσεως και Θείας Ευχαριστίας, μού δίνονται και κάποιες αποδείξεις πνευματικής μου ανάτασης όσο (κι όποτε) ακολουθώ αυτά.
Αποτέλεσμα τούτου, ομολογώ επίσης, πως ΕΤΣΙ.. ΔΕΝ δύναμαι να θρησκειολογήσω ορθώς και αντικειμενικώς και με την ίδια αρμοδιότητα που διέπει εσένα. Με σιγουριά περί της υπάρξεως/επαληθεύσεως/ισχύος τους, εξέρχονται συμπεράσματα (και εξ αναγωγής πειστήρια) όταν θεολογείς.. διαφορετικά από όταν θρησκειολογείς. Δεν τίθεται θέμα ποιότητος των μεν και των δε, κάλλιστα και τα δυο βάζουν το λιθαράκι τους για ένα βήμα κοντύτερα στην αλήθεια του κόσμου.
Μάς έλειψες ΠΟΛΥ φίλε Διονύση τις τελευταίες τρεις μέρες. περιμένω με αγωνία τη συνέχεια..
Αγαπητέ ανώνυμε, είμαι λάτρης των κωμωδιών του Γκολντόνι, αλλά δεν έχω καταλάβει την σύνδεση της συνεντεύξεως του Παπαβασιλείου με το παρόν κείμενο του Μποτίλια, που πιθανώς επιχειρείτε.
Το πρώτο μου σχόλιο, γράφτηκε πριν εμφανιστεί η ενότητα "ΒΕΒΑΙΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΑ". Ξεκαθαρίζεις το τοπίο όλο και περισσότερο φίλε Διονύση. Και πάνω στα ίδια σχεδόν λεπτά, με κάποιες χιλιάδες χιλιόμετρα να μάς χωρίζουν, ξετυλίγουμε κι οι δυο, σαν συνεννοημένοι, μέρος των διαθέσεων, προθέσεων και στοχεύσεων που μάς απασχολούν στα εν λόγω θέματα.
(συγνώμη, άσχετο:)
https://www.bankingnews.gr/analyseis-ektheseis/articles/710115/telos-tou-paixnidioy-gia-ti-fed-o-faylos-oikonomikos-kyklos-oloklironetai-me-mia-krisi-xeiroteri-apo-afti-tou-1930
Η καταιγίδα έρχεται...
https://image.slidesharecdn.com/random-150602132657-lva1-app6892/85/-1-320.jpg?cb=1665828593
Συνέχεια προηγούμενου...
Όσον αφορά την ενασχόληση με την θρησκειολογία, θεωρώ ότι αυτή αποτελεί πολύ χρήσιμο συμπλήρωμα τής ενασχόλησης με την θεολογία. Ξεκίνησα να ασχολούμαι με την μελέτη της στα μέσα τής δεκαετίας τού '90, όταν συμμετείχα ενεργά στην Ορθόδοξη Ιεραποστολή. Θεωρώ, ότι η συνεκτική κριτική στον εωσφορισμό, προϋποθέτει πολύ στέρεες βάσεις θρησκειολογίας. Αυτοί που έθεσαν τις βάσεις στην εκστρατεία τής Συμμαχίας των Δυνάμεων ενάντια στο βαθύ κράτος, όσο αφορά την εξουδετέρωση τού εωσφορισμού, ήσαν Ρώσοι ορθόδοξοι ζηλωτές μοναχοί γύρω στο 1890, που είχαν καταπιαστεί πολύ σοβαρά με την συνωμοσιολογία, όπως εξήγησα στην μπροσούρα.
Βεβαίως, όταν δηλώνω ότι προσπαθώ να αντιμάχομαι τον εωσφορισμό, αυτός είναι αυτοκαθορισμός με αρνητικό πρόσημο, ως αμφισβήτηση κάποιου δεδομένου. Και αναμφίβολα η πρόταση ενός ανθρώπου οφείλει να είναι πρώτιστα θετική. Μέσα από αυτήν την οπτική εξακολουθώ όμως πάντοτε να αυτοκαθορίζομαι. Μπορεί μεν να μην εντάσσομαι σε κάποιο δόγμα και να μην ακολοθυώ κάποιο συγκεκριμένο θρήσκευμα. Όμως, πάλι στα μέσα τής δεκαετίας τού '90 μού είχε πει κάποιος μοναχός, που εκτιμώ ιδιαίτερα, ότι το Μέγα Μυστήριον τής Εκκλησίας είναι ο Χριστός. Και ουδέποτε έπαψα έκτοτε να επιδιώκω την ζωντανή κοινωνία με αυτό το Μυστήριο, από μια χρονική φάση και μετά μέσω προσωπικής οδού, πιστεύοντας ότι η Πίστις δεν εξευρίσκει μόνον αλήθειες, αλλά μπορεί και να τις δημιουργεί. Γι αυτό η Αλήθεια τής Πίστεως δεν είναι υποχρεωμένη να ταυτίζεται, κατά την εκτίμησή μου, με ιστορικά γεγονότα και συμβατικές πραγματικότητες. Ταυτοχρόνως με την μελέτη τής θρησκειολογίας εξακολουθώ πάντοτε με προσήλωση να μελετώ θεολογικά συγγράμματα, ανακαλύπτοντας σημαντικές για μένα επιγνώσεις, περί των οποίων δεν εκφράζομαι δημόσια. Η Διδασκαλία των Μυστικών Πατέρων τής Εκκλησίας αποτελεί για μένα μια αστείρευτη πηγή Σοφίας, η οποία σε συνδυασμό με την μελέτη και άλλων θεολογικών συγγραμάτων συνθέτει την οδό μελέτης, που έχω επιλέξει. Επειδή για την Ορθόδοξη Εκκλησία το προσωπικό βίωμα είναι η βάση τής ωρίμανσης, εκεί εμμένω προς ώρας. Το "προσωπικό" δεν σημαίνει ατομικό, διότι το πρόσωπο προϋποθέτει την κοινωνία. Όμως, δεν επιχειρώ να ανάγω την προσωπική μου επιλογή σε συνταγή για άλλους. Επειδή η κατάθεση προσωπικής Μαρτυρίας προϋποθέτει την Ομολογία Πίστεως, έχω περιορίσει την δική μου κοινωνία στα όρια τής επικοινωνίας μέσα στα πλαίσια τού διαδικτύου. Τι θα πράξω σχετικά στο μέλλον δεν γνωρίζω, ούτε αισθάνομαι προς ώρας να προσαρμόσω διαφορετικά τις επιλογές μου.
Εσύ πολύ ορθώς πράττεις, κατά την γνώμη μου, που καταθέτεις με υπεύθυνο και δημιουργικό τρόπο την προσωπική σου Μαρτυρία, εφόσον πληρείς τις προϋποθέσεις. Η μόνη ορθότητα που επικαλούμαι για το πρόσωπό μου, είναι ότι προσπαθώ να μην παραβιάζω συνειδητά την όποια δεοντολογία, αναλαμβάνοντας όμως σε κάθε ξεχωριστή φάση, όλες τις συνέπειες που προκκύπτουν από αυτήν και προς πάσα κατεύθυνση, με γνώμονα τα όσα διδάχθηκα, εντρίβοντας με προσήλωση δίπλα σε αξιόλογους και αγαθών προθέσεων οδηγούς.
@ Ανώνυμον
Αγαπητέ/ή φίλε/η,
σε ευαχαριστώ θερμά για τις πολύ εύστοχες εικόνες που καταθέτεις. Θα τόλμαγα να ισχυριστώ, ότι προκαταλαμβάνεις μονίμως την σκέψη μου, με τρόπο που καταδεικνύει την μεγάλη αξία τής συνέργειας στο διαδίκτυο.
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/b/b5/EfektMeisnera.svg/440px-EfektMeisnera.svg.png
Αγαπητέ Διονύση και Κώστα εγώ προσωπικά δεν θεωρώ ότι η έννοια του Θεού ταυτίζεται με την θρησκεία ή με τους εκπροσώπους της,γιατί πολλές φορές οι ιερείςμας έχουν απογοητεύσει.Μεγάλωσα σε μιά οικογένεια που είχε τη θρησκεία" πολύ ψηλά",γιατί ο παππούς μου ήταν ιερέας και ο πατέρας μου τελείωσε εκκλησιαστική σχολή στην Κόρινθο.Τις Κυριακές έψελνε στην εκκλησία αλλά τελικά αποφάσισε ,ότι δεν θα μπορούσε να το ακολουθήσει,γιατί κάποια στιγμή μου είπε ότι η ιεροσύνη έρχεται και σε βρίσκει.Νομίζω ότι τα έχω ξαναπεί αυτά αλλά μάλλον κάποια γεγονότα μας ακολουθούν και διαμορφώνουν και τον τρόπο σκέψης μας.Τελικά σπούδασε στην συνέχεια γραφικές τέχνες και διαφήμιση και αυτό οδήγησε στην απομάκρυνση του από τον παππού μου,ο οποίος δεν αποδέχθηκε ποτέ την επιλογή του,παρόλο που ήταν πολύ καλός σε αυτό και τα τελευταία χρόνια της ζωής του ασχολήθηκε με την διδασκαλία σε αυτόν τον τομέα.Η θρησκεία μας επίσης δεν αποδέχεται τα όνειρα ή μάλλον έχει μια αντίληψη ότι προέρχονται από κάτι κακό και πραγματικά δεν καταλαβαίνω τον λόγο.Το 2018 είδα στον ύπνο μου ,ότι βρισκόμουν σε ένα μαύρο καταρράκτη και γλιστρούσα σιγά-σιγά αλλά την τελευταία στιγμή κρατήθηκα και δεν έπεσα μέσα στα μαύρα νερά.Μια εβδομάδα μετά και ενώ ήμουν στη δουλειά μου και μιλούσα στο τηλέφωνο,άρχισα να έχω έντονους πόνους στο στομάχι που μου έκοβαν την αναπνοή και ένας συνάδελφος με πήγε στο κέντρο υγείας,όπου δεν μου βρήκαν τίποτα και τότε θυμήθηκα το όνειρο και αποφάσισα να πάω στο νοσοκομείο.Οταν έφτασα εκεί και μου έκαναν εξετάσεις μου είπαν,ότι είχα μια ώρα καιρό για να μπω στο χειρουργείο γιατί πέθαινα,είχα πάθει διάτρηση στομάχου.Με άφησαν μισή ώρα να σκεφτώ,γιατί είχα τρεις επιλογές να πάρω αγωγή φαρμάκων και την επόμενη μέρα να είχε αποτυχία,να είχα πρηστεί και να μην μπορούσα να χειρουργηθώ,να χειρουργηθώ άμεσα και η τρίτη επιλογή να φύγω . Επέλεξα το χειρουργείο και υπέγραψα τα χαρτιά που μου έφεραν και επειδή δεν είχαμε πλέον χρόνο μου πέρασαν το σωληνάκι από τη μύτη στο στομάχι χωρίς νάρκωση,το οποίο θα το είχα για τις επόμενες πέντε μέρες.Το χειρουργείο πήγε καλά και έζησα τελικά αλλά όταν τελικά μετά από δέκα μέρες γύρισα στο σπίτι μου,είδα τον ύπνο μου κάποιον που έριχνε έναν δράκο κάτω και τον ρώτησα ποιος είναι και μου είπε ότι είναι ο Αρχάγγελος Μιχαήλ,είχε ρίξει τον δράκο κάτω και έμοιαζε να κοιμάται αλλά δεν είχε πεθάνει,οπότε κατάλαβα ότι δεν είχε τελειώσει το θέμα και για έξι μήνες σχεδόν συνέχισα να κάνω εξετάσεις και μετά από τους έξι μήνες όλα τελείωσαν ξαφνικά και αποκατασταθεί η υγεία μου,μέχρι και σήμερα και πλέον έχω την εικόνα του Αρχαγγέλου Μιχαήλ στο σπίτι μου.Ισως δεν είμαι το άτομο που είμαι κολλημένο με την εκκλησία,γιατί λόγω της ενασχόλησης με την αστρολογία απο το2008 αντιλαμβάνομαι αλλιώς τα πράγματα και βλέπω διαφορετικά τη θρησκεία,όμως θεωρώ ότι είναι εδώ και ότι είναι ζωντανή αλλά οι πλανήτες και αυτός ο κόσμος έχει φτιαχτεί από τον Θεό και όλα συνδέονται.Το όνομα μου είναι πραγματικό και χριστιανικό,γιατί στο παρελθόν μου έχουν πει ότι δεν υπάρχει στην θρησκεία μας και ότι είναι μόνο αρχαιοελληνικό.Ο Ορφέας πήγε στον άλλον κόσμο για να βρει την Ευρυδίκη αλλά δεν κατάφεραν να γυρίσουν μαζί,γιατί δεν τήρησε τον μοναδικό όρο που του είχε βάλει ο Πλούτωνας.
Ευρυδίκη
https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcR8D-ZjA1Z-6Ou_ep5jWelkrtIMFr9FZpS8sw&usqp=CAU
Το εικονίδιο "Κοσμόγραμμα" είναι το λογότυπο μιας αστρολογικής σχολής που εδρεύει στην Ελλάδα, ονόματι 'Κοσμόγραμμα'. Το γνωρίζω όμως κι από παλαιότερα, ως Πλειάδιο σύμβολο.
https://twitter.com/XoxAkire/status/1733132974106046736
Πάνω στην κάθετη ακτίνα του Ήλιου κερμεται ο Δίας και Κρόνος
https://orthodoxoiorizontes.gr/Image/Eikones_2/Antidwro_01.jpg
✓
•Ο
2|ς
https://terrapapers.com/wp-content/uploads/2023/04/HermesTrismegistusCauc.jpg
Με μία διεισδυτική ματιά πάνω σε αυτό το σύμβολο που πατά επάνω στο 3 που είναι ε θά δείτε την λέξη ΘΕΟC
Ο Σταυρός είναι μέσα στον ήλιο και είναι το Θήτα
Προς τη διάλυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης;
https://jacqueshenry.wordpress.com/2023/12/08/breve-vers-une-dislocation-de-lunion-europeenne/
@ ανώνυμον
👍👍👍
Πώς τό 'πε αυτό...;;;
"New York Times: Ο εφιάλτης μπορεί να επιβεβαιωθεί, το ΝΑΤΟ κινδυνεύει με διάλυση.."
ΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑ
Και πού είσαι ακόμα.......
Γι αυτό μιλάνε όλο για φυλάκιση Τραμπ ή δολοφονία του..
Αν γίνει πρόεδρος... αντίο όχι μόνο σε ΝΑΤΟ, αλλά και σε ΟΗΕ, ΠΟΥ και άλλα σκ@τά, το έχω ξαναπεί και θα το λέω συνέχεια.
-- Οι αμερικανικές τράπεζες ήδη ανακοίνωσαν παύση έκδοσης πιστωτικών καρτών.
-- ΚΛΕΙΣΤΟ ΤΟ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΚΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΣΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ ,
ΚΛΕΙΣΤΑ ,ΤΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΆ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΑΝΝΟΒΕΡΟΥ (Ενημέρωσέ μας φίλε Διονύση αν αληθεύει αυτό..)
ΓΕΝΙΚΩΣ........ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΓΛΈΝΤΙΑ !!!!!
"New York Times: Ο εφιάλτης μπορεί να επιβεβαιωθεί, το ΝΑΤΟ κινδυνεύει με διάλυση.."
https://www.bankingnews.gr/diethni/articles/710175/i-oukrania-katadikastike-se-thanato-o-stratos-fovatai-apoleia-stratigikon-poleon-nyt-to-nato-tha-katarreysei
ναι πειτε ομως κι οτι αυτο το συμβολο εκει στον ερμη τρισμεγιστο ειναι η μονας ιερογκλυφικα του τζον ντη.
Μέλη της ελληνικής κυβέρνησης, θεωρούν λάθος την σύγκρουση με Ρωσία, βλέπουν ακρότητες στο Ισραήλ, ανησυχούν για το ΝΑΤΟ
https://www.bankingnews.gr/politiki/articles/710190/meli-tis-ellinikis-kyvernisis-theoroyn-lathos-tin-sygkrousi-me-rosia-vlepoun-akrotites-sto-israil-anisyxoyn-gia-to-nato
χαχαχα μάς το πάνε σιγά σιγά τα κουμάσια του Μαξίμου, γιατί δεν τολμούν να ξεστομίσουν ότι.. στην πραγματικότητα ο Έρντι ήρθε για να παραδώσει στην Κούλα εντολές του Πούτιν ΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑ
ΛΙΓΑ ΤΑ ΨΩΜΙΑ ΤΗΣ ΚΟΎΛΑΣ..
ΞΥΠΝΗΣΕ ΚΑΙ ΤΟ ΠΡΟ(ΚΤΟ)ΝΙΟΥΣ :
Προέλαση Ν.Τραμπ στις ΗΠΑ: Μπροστά 4 μονάδες – Θρυαλλίδα πολιτικών εξελίξεων και για Ελλάδα;
https://www.pronews.gr/kosmos/epelasi-n-tramp-enanti-tou-t-mpainten-gia-tis-amerikanikes-ekloges-akoma-kai-i-wsj-tou-dinei-provadisma-thryallida-politikon-ekselikseon-kai-gia-ellada/
Ζητώ συγνώμη φίλε Διονύση,
για τόσους συνδέσμους πάλι σήμερα. Θα προσπαθήσω να συγκρατηθώ.. 🙂
@
Ανώνυμον
"ναι πειτε ομως κι οτι αυτο το συμβολο εκει στον ερμη τρισμεγιστο ειναι η μονας ιερογκλυφικα του τζον ντη".
Πολύ ορθός και αναμφίβολα άξιος μνείας εντοπισμός.
Το θέμα τού Ερμή τού Τρισμέγιστου, όπως και αυτό τής αλχημείας, καθώς και των σημαντικών προσώπων που την προώθησαν και εφάρμοσαν δεν είναι απλό, με την έννοια τού μονοσήμαντου. Έχω αναγγείλει εδώ και καιρό σχετική αναφορά, την οποία όμως, ως ένα βαθμό για λόγους σκοπιμότητος, δεν ευδοκίμησα να κάνω. Με αυτήν την αφορμή επεκτείνω την εφαρμογή "τής θεωρίας τής γαλότσας", που διατύπωσα και σε αυτήν την ανάρτηση, εξ ίσου και στην αλχημεία.
Ευχαρίστως προτίθεμαι να αναρτήσω σχετικά κείμενα, που αναφέρονται στους συγκεκριμένους συμβολισμούς. Βασικό επίσης θεωρώ το βιβλίο τού Karl Gustav Jung "Ψυχολογία και Αλχημεία", στο οποίο σκοπεύω να αναφερθώ μελλοντικά, αφού προχωρήσω τις σχετικές αναζητήσεις.
https://archive.org/details/c.-g.-jung-collected-works-volume-12-psychology-and-alchemy/page/n215/mode/2up
@ ΚΩΣΤΑΣ-ΤΑΥΡΟΣ
Φίλτατε Κώστα,
σε ευχαριστώ θερμά για τον εμπλουτισμό της ανάρτησης με σχόλια και κατάθεση συνδέσμων.
Ο μεγάλος αριθμός σχολίων δεν είναι κάτι ξένο γι αυτήν την σελίδα. Εάν ανατρέξει κάποιος σε παλαιότερες εποχές, όταν εδώ διεξάγοντο έντονες συζητήσεις, μπορεί να διαπιστώσει την κατάθεση σχολίων με πλείστες αναφορές, πρακτική που θεωρώ, ότι ωφελεί τον διάλογο.
Εξ άλλου και στο δικό σου ιστολόγιο ήταν πάγια τακτική κάποιων φίλων, να καταθέτουν πολλούς συνδέσμους, από την οποία εγώ έχω ωφεληθεί. Οι εκάστοτε αναρτήσεις αποτελούν και ένα είδος χρονικού τής περιόδου που γίνονται. Με αυτήν την έννοια, η κατάθεση συνδέσμων στα σχόλια εκεί, συμβάλλει επί πλέον και στον σχηματισμό μιας εικόνας, που χαρακτηρίζει την συγκεκριμένη φάση.
Προσωπικά χαίρομαι για κάθε σχόλιο και κάθε σύνδεσμο που κοινοποιείται. Όσο αφορά άλλους φίλους και φίλες, εναπόκειται στην διάθεση τους, να παρακολουθήσουν τούς συνδέσμους που αναφέρονται.
Οπότε δεν μπορώ να διακρίνω την παραμικρή ανάγκη αυτοπεριορισμού από οποιονδήποτε και για οτιδήποτε. Ακολουθώ την εκτίμηση, ότι τα σχόλια δεν ανήκουν στους διαχειριστές των ιστολογίων, αλλά αποτελούν χώρους αυτοδίκαιας έκφρασης όσων επιθυμούν και με τον τρόπο που αυτοί επιλέγουν να σχολιάσουν.
Ο καθείς είναι εδώ πάντοτε ευπρόσδεκτος και αυτό ισχύει ακόμη περισσότερο για τούς εξαιρετικούς φίλους.
". Ο σεβασμός προϋποθέτει να μπορούμε να σκύβουμε επάνω από το σταυρόλεξο των άλλων και να προσπαθούμε να κατανοήσουμε την αφετηρία και τις αιτίες των προαιρέσεών τους. Τότε μόνον μπορούμε να πείθουμε για τις απόψεις και τις επιλογές μας., χωρίς να γινόμαστε μονομερείς και φορτικοί."
Κάνανε τόσα βήματα λογικής, άνοιξαν τόσες πόρτες, μέσα στο τεμνωμενο , όσο και στο άπειρο, που διστάζω να χρησιμοποιήσω της δύο εκδοχές εισόδου τής ανθρωπότητας που είναι ο παράδεισος ή η κόλαση εφόσον δεν υπάρχει κάτι ενδιάμεσο, εκτός,, από την σιωπή.
Το χοιροστάσιο αυτό, κι η κόπρος του Αυγεία (Σβαμπ, Γκέιτς, Κούλες και λοιπή μπόχα) σύντομα θα καθαριστεί.
χαιρομαι που βλεπω αρκετους γνωστους και σεβαστους σχολιαστες εδω.Ειμαστε Κοντα λετε ?θα δουμε ..
σιγουρα κατι μυριζει ασχημα και δεν ειναι ο λαος .
καλη εβδομαδα
Περιμένουμε με αγωνία την ανάρτηση με τά σχετικά κείμενα.
Ευχαριστούμε εκ των προτέρων
Όλα περικλείονται μέσα σε ένα κεφάλι, που κατέληξαν σε θόρυβο,
Θόρυβος παντού, μέσα από συχνότητες που παλλουν μόρια και Ήλιους,
Άραγε στο σημείο ιδιομορφίας ακούστηκε κάποιος ήχος, τόσος όσος κάνει ό σπινθήρας που γεννά την ψυχή του ανθρώπου;;;
Άρα, και το εξωσυμπαντικο ωάριο και το σπερματοζωάριο έχουν μορφή.
@ Κώστας- Ταύρος
Συμφωνώ με την εκτίμηση, ότι οι διαδικασίες ανατροπής των δεδομένων των σχέσεων εξουσίας σε παγκόσμιο επίπεδο που συντελούνται, σύντομα θα εγκαταστήσουν ένα καθεστώς πολύ πιο δίκαιο και πρόσφορο για τους λαούς και τα έθνη. Όμως η κατάργηση τού παλαιού στις σχέσεις εξουσίας, δεν μπορεί να συνεπάγεται αυτομάτως και την επικράτηση μιας πλήρους μεταστροφής στην συνείδηση τής βάσης των κοινωνιών.Η σκιά τού παρελθόντος μέσω νοοτροπίας, συνηθειών και παρωχημένων αντιλήψεων, σχετικά με τον τρόπο που μπορεί να οργανώνεται πιο ουσιαστικά η κοινωνική ζωή και οι ανθρώπινες σχέσεις, θα εξακολουθήσουν να αποτελούν τροχοπέδη για κάποιο μη ευκαταφρόνητο χρονικό διάστημα. Εκτιμώ ότι από το 2025 θα ξεκινήσουν έντονες ζυμώσεις σχετικά, οι οποπίες θα διαρκέσουν περισσότερο από μια δεκαετία. Είναι λοιπόν αναγκαίο να εντείνουμε όλοι, όσοι επιθυμούμε να δρούμε με αυξημένη εγρήγορση και να συμβάλλουμε στην διαδικασία τής αφύπνισης, τις προσπάθειές μας, προωθώντας μια ζύμωση που αποσκοπεί σε μια ωρίμανση τού κοινωνικού γίγνεσθαι σε βάθος. Και η προσπάθεια αυτή δεν μπορεί να αφήνει εκτός των ζητουμένων ωρίμανσης τον εαυτό μας. Η κατάργηση τού Μάτριξ δεν μπορεί να επιτευχθεί μόνον από τα πάνω. Οπωσδήποτε, η εγκατάσταση νέων σχέσεων εξουσίας θα προσφέρει την δυνατότητα σε όλους τούς καλοθελητές να αναπτύξουν τις προσπάθειές τους από πολύ πιο ευνοϊκές θέσεις σε σύγκριση με το παρελθόν. Πλην όμως, η αγκύρωση των κοινωνιών στο Μάτριξ, που έχει επιβληθεί σε πορεία χιλιετιών, επικαλύπτει ένα μη ευκαταφρόνητο μέρος τής συνείδησης όλων μας. Η αντίστοιχη προσπάθεια λοιπόν, τόσο σε ατομικό όσο και σε συλλογικό επίπεδο, θα απαιτήσει μελέτη, έρευνα, ανάπτυξη προβληματισμών, αλλά και συγκεκριμένη δράση, με στόχο να καθιερωθούν μέσω τής αξιοποίησης των νέων σχέσεεων εξουσίας και νέοι θεσμοί κοινωνικής συμβίωσης, οι οποίοι όμως αρμόζει να μην αναπαράγουν τις αδυναμίες τού παρελθόντος. Γι αυτό με τις δυο πρόσφατες αναρτήσεις προσπαθώ να προεκτείνω τον άξονα τής προβληματικής και πέραν από την κριτική στα πρόσωπα και τους θεσμούς εξουσίας, προς την κατεύθυνση των παθογενειών, που αφορούν την βάση τής κοινωνίας. Το κατεστημένο δεν εδράζεται αποκλειστικά στους φορείς που εξουσιάζουν, αλλά επεκτείνεται και σε όσους εκ των πραγμάτων εξουσιαζόμαστε. Και τα κακώς κείμενα, που αφορούν τούς πρώτους, μπορούμε να τα εντοπίσουμε πολύ ευκολότερα από τις εκφάνσεις αυτής τής διαδικασίας, που επεκτείνονται σε μάς. Η ενδοσκόπηση σε προσωπικό και συλλογικό επίπεδο δεν ήταν ποτέ εύκολη. Και ακόμη πιο δυσχερές είναι το ξεπέρασμα εθών και ηθών, που μάς εμποδίζουν να αναπτυχθούμε σε γόνιμη κατεύθυνση.
Φ Ρ Ί Κ Η !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Να εξηγήσω τί είναι φρίκη:
Αυτή τη στιγμή, στην Αθήνα, κέντρο και προάστια-δήμους..
3 άτομα στα 10..
φορούν στο πρόσωπο την μάσκα/φίμωτρο του Μητσοτάκη.
ΑΥΤΟ ΕΞΗΓΕΙ Π Ο Λ Λ Α !!!!
--------------
Πάμε τώρα σε ένα βίντεο που τραβήχτηκε στις 1 Δεκεμβρίου στη Νέα Υόρκη, την πιο Μπαϊντενική πόλη των ΗΠΑ.
Βίντεο 45 λεπτών. Η κάμερα περνάει δίπλα από τουλάχιστον 3.000 ανθρώπους.
Αν βάλετε υψηλή ανάλυση και έχετε χρόνο να το δείτε όλο προσεκτικά..
θα δείτε μόνο 12 άτομα με το φίμωτρο να τούς κλείνει το στόμα και τη μύτη, και μία κυρία που το είχε κατεβασμένο κάτω από το σαγόνι.
https://www.youtube.com/watch?v=7HiF8gIDU9M
-----------------------------
Άντε μετά να ζεις στην Ελλάδα και να έχεις μπλογκ. Και μάλιστα να είσαι Πουτινικό, με μετρημένους στα δάκτυλα όμοιούς σου (όπως Πελασγική, Χατζάρα, Μεταξά, Μποτίλια, Eργοδότη, Μάρκο, Αστεράκι, Αναξίμανδρο, BankingNews).
.
Φίλε Διονύση..
ΕΙΝΑΙ ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΟ, δηλαδή είναι σούπερ-ΣΥΓΧΡΟΝΙΚΟΤΗΤΑ..
το να αναρτώ το προηγούμενό μου σχόλιο και κάνοντας ανανέωση να βλέπω μετά, την απάντηση που μού έδωσες.
Συνεχίζουμε να είμαστε άρρηκτα συντονισμένοι!
Έχεις την αγάπη μου από Αθήνα!
12/12/2023
Πάμε?
ω
https://youtu.be/41AysMXm45c?si=g58xXVdkoKY4ms_F
emission
https://youtu.be/o0SDKkJ9FH4?si=5fqM2OmxhDe6s5iQ
Πραγματικά, αυτό το κείμενό σου, αγαπητέ Διονύση, είναι ένα διαμάντι με τόση πυκνότητα νοημάτων, που δεν ξέρω τι να πρωτοσχολιάσω. Θα μείνω όμως στη μνεία που έκανες στον Γκέντελ, με το έργο του οποίου ήρθα σε επαφή εξ’ αφορμής μιας θεατρικής παράστασης, που αφορούσε τη ζωή του και είχε ανέβει εδώ στην Αθήνα πριν μερικά χρόνια. Ομολογώ πως πριν το ανέβασμα αυτής της παράστασης δεν γνώριζα για αυτόν και το σπουδαίο έργο του, αλλά το θεατρικό έργο μου κίνησε την περιέργεια και άρχισα να το ψάχνω, γιατί με ενδιαφέρει πολύ η φιλοσοφία των Μαθηματικών, αν και στα σχολικά μου χρόνια ήμουν ή του ύψους ή του βάθους –έως πάτου- στα μαθηματικά όπως μας τα δίδασκαν και προτιμούσα πάντα τα θεωρητικά μαθήματα.
Ο σπουδαίος Κουρτ Γκέντελ επηρέασε τις θετικές επιστήμες -και όχι μόνο- ιδιαίτερα στις εφαρμογές τους. Βαθύτατα πλατωνιστής, αναζητούσε τη μεταφυσική πλευρά των μαθηματικών. Το αληθές της πλατωνικής θεώρησης, η δριμεία κριτική της στους σχετικιστές σοφιστές και η πίστη στην ηθική αλήθεια, που είναι αντικειμενική, βρίσκεται κοντά σε εκείνο που εκφράζει ο μεγάλος Γερμανός μαθηματικός. Δηλαδή, την ανακάλυψη αντικειμενικών αληθειών και όχι την επινόηση διαφόρων συστημάτων. Η προσήλωσή του στην ιδέα ότι υπάρχουν μαθηματικές οντότητες - σαν τους αριθμούς και τα σύνολα - ως υποδείγματα για τα συστήματα που επινοούμε είναι σωστή μέθοδος μόνο στο μέτρο που αυτά περιγράφουν τη φύση των αριθμών ή των συνόλων, βασίζεται στον πλατωνισμό. Έτσι ο Γκέντελ, μόνο στα μαθηματικά μπορούσε να βρει το αντικειμενικό φως της ιδεατής αλήθειας. Άλλωστε, είχε δηλώσει ξεκάθαρα ότι επέλεξε αρχικά τη θεωρία των αριθμών εξ’ αιτίας της αφοσίωσής του στον πλατωνισμό.
Σε μια εποχή όπου εκκολάπτονταν τα ερπετικά αυγά της Φραγκφούρτης και ο περίφημος λόρδος Ράσελ – σημαίνον στέλεχος της τότε ελιτ- φιλοδοξούσε να θεμελιώσει τα μαθηματικά επάνω σε αρχές της λογικής, με «βαθυστόχαστες» αναφορές στους μεγαλύτερους μαθηματικούς διαχρονικά, ο Γκέντελ αισθανόταν έντονα την απειλή, γιατί τους χαλούσε τη μανέστρα. Μάλιστα, θεωρήθηκε και ψυχικά διαταραγμένος, ιδίως για την εμμονή του να λαμβάνει τροφή αποκλειστικά και μόνο από τα χέρια της συζύγου του, όπου στο τέλος αυτή η φοβία του στοίχισε τη ζωή, όταν η γυναίκα του μπήκε στο νοσοκομείο και εκείνος πέθανε από ασιτία. Ήταν όμως μια παράλογη εμμονή ενός ιδιοφυούς «τρελού επιστήμονα», ή πράγματι υπήρχε απειλή λόγω του ότι με το Θεώρημα της Μη Πληρότητας, τους ακύρωσε τις θεωρίες; Για την ακρίβεια, ο Γκέντελ διετύπωσε και απέδειξε δύο θεωρήματα της Μη Πληρότητας, που στην ουσία το δεύτερο συμπλήρωνε το πρώτο. Το πρώτο θεώρημα της Μη Πληρότητας έχει ως εξής: «Αν ένα σύστημα που προκύπτει από την τυποποίηση της θεωρίας των φυσικών αριθμών είναι συνεπές, τότε το σύστημα αυτό περιέχει ένα λογικό τύπο Α, τέτοιον ώστε ούτε ο Α ούτε η άρνησή του Ι Α δεν μπορούν να το αποδεχθούν μέσα στο σύστημα». Το δεύτερο θεώρημα της Μη Πληρότητας έχει την εξής διατύπωση: «Έστω S οποιοδήποτε συνεπές τυπικό σύστημα που περιέχει τους φυσικούς αριθμούς. Τότε η συνέπεια του S είναι αδύνατο να αποδειχθεί με χρήση μόνο συλλογισμών, που μπορούν να τυποποιηθούν μέσα στο S». Τα συμπεράσματα του Γκέντελ μέσα από αυτά τα θεμελιώδη θεωρήματα δεν αφορούν μόνο την εξέλιξη της επιστήμης των μαθηματικών, αλλά και τα όρια των μεθόδων της, προς μεγάλοι απογοήτευση όλων εκείνων που πίστευαν ότι θα μπορέσουν να αποδείξουν ότι η γνώση μπορεί να κατακτηθεί μέσω αυτής της επιστήμης. Και εδώ ερχόμαστε στη σημερινή σκοτεινή εποχή, όπου όλο αυτό το ερπετολόι προσπαθεί με σαθρά και ανόητα «επιχειρήματα» να περάσει, ως «θέσφατο του εωσφορισμού του, την «απόλυτη αλήθεια» μιας στρεβλωμένης επιστήμης……..
https://www.researchgate.net/publication/343524609_Eisegese_sta_Theoremata_Logikes_Asynepeias_tes_Neoklasikes_Theorias_Paignion_kai_Exetase_ton_Epiptoseon_tous_gia_to_Ennoiologiko_Plaisio_tou_Chrematooikonomikou_Kanonismou
https://1.bp.blogspot.com/-kT3ZAth94Kg/X6KYjGieRqI/AAAAAAAAC1o/TZATV7xMClEnycVxuAojzvEh0MxXKX6LACLcBGAsYHQ/s1823/20201102_084011.jpg
@ Αναστασία
Αγαπητή Αναστασία,
σε ευχαριστώ θερμά για τον έπαινο στο κείμενο και για όσα σημαντικά αναφέρεις στο ζήτημα τού Gödel. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα στην Ελλάδα, αλλά και η εσφαλμένη νοοτροπία αρκετών διδασκόντων, οδήγησε γενικά σε μια μειωμένη έφεση, τόσο στην μελέτη των μαθηματικών,όσο και στην μελέτη των Αρχαίων Ελληικών, ενώ η μικροαστική νοοντροπία που σφράγισε την Ελλαδική κοινωνία ώθησε στις πλείστες των περιπτώσεων σε αντιμετώπιση τής εκπαίδευσης αποκλειστικά ως εφαλτήριο εναπόκτησης κυρίως τυπικών προσόντων με στόχο την καριέρα και την κατωχήρωση ατομικού κύρους. Αυτή η παρατήρηση που έκανες, μού άνοιξε ένα παράθυρο στην σκέψη, σχετικά με τις παθογένειες που σκόπιμα επιβλήθηκαν μέσω τής εκπαίδευσης στην συνειδησιακή σφαίρα. Η κατάργηση τού γυμνασίου ως χώρου παροχής σύμμετρης γενικής παιδείας, και ο διαχωροισμός των τριών τάξεων τού λυκείου σε "πρακτικά" και "κλασσικά" τμήματα, επενέργησε σκόπιμα μια σχάση στην νοοτροπία των μαθητών, επιβάλλοντας στην πράξη μια μονομέρεια σχιζοφρένειας στην αντιμετώπιση τής γνώσης. Πρόκειται, κατά την εκτίμησή μου, για ένα σημαντικό εντοπισμό, με τον οποίον θα ασχοληθώ διεξοδικότερα στην συνέχεια τού κειμένου, στα πλαίσια μιας γενικότερης αποτίμησης των εκπαιδευτικών μηχανισμών.
Με το ζήτημα τού Kurt Gödel θα ασχοληθώ επίσης στα πλαίσια τής συνέχησης τού θέματος στο κεφάλαιο "Η ΕΠΙΒΟΛΗ ΤΟΥΥ ΑΓΧΟΥΣ ΚΑΙ Η ΥΠΟΒΟΛΗ ΤΟΥ ΜΗΔΕΝΙΣΜΟΥ. ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΗΣ ΕΝΤΡΟΠΙΑΣ", όπου θα αναφερθώ και στην διένεξη επιστημονικού χαρακτήρα μεταξύ τού Ισαάκ Νιούτον και τού Γκότφριντ Βίλχελμ Λάιμπνιτς, στο οποίον θα γίνει αναφορά και στην Σχολή τής Φρανκφούρτης. Σχετικά με αυτό το θέμα υπάρχουν κάποια πολύτιμα βίντεο τής Synthia Chung, για ένα από τα οποία καταθέτω τον σύνδεσμο που ακολουθεί. Η ενεργοποίηση των υποτίτλων (η καλύτερη εκδοχή είναι στα αγγλικά) βοηθάει στην καλύτερη κατανόηση τής παρουσίασης).
Is the Universe Governed by Life or Death?
https://www.youtube.com/watch?v=vS5ykfk8pXg
@ Ανώνυμον πρώτον
Θερμά ευχαριστώ για την κοινοποίηση τού συνδέσμου τής εισήγησης τού κυρίου Παναγιώτη Ανδικόπουλου. Με το θέμα τής θεωρίας Παιγνίων δεν έχω ασχοληθεί. Θα μελετήσω όμως προσεκτικά το κείμενοαυτής τής εισήγησης, με στόχο την πιθανή αξιοποίηση των συμπερασμάτων που παρουσιάζονται.
@ Ανώνυμον επόμενον
Θερμά ευχαριστώ για την αποστολή και αυτής τής χρήσιμης παράστασης, η οποία πολύ σύντομα θα αξιοποιηθεί στην συνέχιση τού θέματος. Σκόπευα να συνεχίσω το θέμα αύριο, όμως η παράσταση αυτή μού πρόσφερε την έμπνευση να το πράξω τώρα.
https://www.youtube.com/watch?v=A5SZU0Sc4Zk
https://www.pronews.gr/oikonomia/energeia/i-volivia-ypegrapse-symfonia-me-ti-rosia-gia-tin-ekmetalleysi-tou-lithiou/
https://www.bankingnews.gr/diethni/articles/710805/kiyosaki-gelaste-oso-thelete-alla-erxetai-pagkosmia-trapeziki-krisi-kai-krax-typou-lehman-brothers
Δημοσίευση σχολίου