08 Δεκεμβρίου, 2022

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΣΤΕΦΑΝΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΜΕΓΑΛΗ ΚΑΤΟΛΙΣΘΗΣΗ ΣΕ ΛΙΓΝΗΤΩΡΥΧΕΙΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

https://oataktos.files.wordpress.com/2017/10/cropped-photo-ataktos-small-23.jpg

Ο Άτακτος

Νικόλαος Στεφανής, τέως Επιθεωρητής Δ.Ε.Η.

Στην συνέχεια αναπαράγω και εδώ αυτήν την σημαντική αναφορά τού καλού φίλου και πιστού συνοδοιπόρου Νίκου Στεφανή:

1.       Περίληψη της αναφοράς

Ο αναφέρων, ο οποίος είναι συνταξιούχος επιθεωρητής ορυχείων, κάνει λόγο για την κατολίσθηση πολύ μεγάλης έκτασης που έγινε τον Ιούλιο του 2017 στο λιγνιτωρυχείο της ΔΕΗ στο Αμύνταιο (Βορειοδυτική Ελλάδα), και η οποία είχε ως συνέπεια να υποστεί μεγάλη ζημία η εταιρία (λόγω της αχρήστευσης καύσιμου, λόγω της αδρανοποίησης ατμοηλεκτρικού σταθμού και διότι καταστράφηκαν εκσκαφείς που δεν είχαν απομακρυνθεί) και να μετεγκατασταθούν με έξοδα της εταιρίας οι κάτοικοι ενός ολόκληρου γειτονικού χωριού, οι οποίοι διέτρεχαν άμεσο κίνδυνο μετά την καταστροφή των σπιτιών τους. Καταγγέλλει αφενός ότι, παρότι υπήρχαν γεωλογικές ενδείξεις ότι επέκειτο κατολίσθηση και μάλιστα μεγάλη, η ΔΕΗ δεν μετακίνησε εκσκαφείς, ούτε μετεγκατέστησε τους κατοίκους πριν το φαινόμενο. Παράλληλα η ΔΕΗ διέρρεε μέσω καθηγητή το ακριβώς αντίθετο, ότι το φαινόμενο είναι δηλαδή σε ύφεση και ότι τα εδάφη σταθεροποιούνται. Αφετέρου αναφέρει ότι η ΔΕΗ συστηματικά παραβιάζει το θεσμικό πλαίσιο Υγιεινής και Ασφάλειας στην Εργασία, κάτι που αναγνωρίζεται και σε απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Κοινωνικών Δικαιωμάτων, και επιμένει στη μη τήρηση ατομικού βιβλιαρίου επαγγελματικού κινδύνου για τους εργαζομένους στα λιγνιτωρυχεία, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να τεκμηριώσουν επαρκώς τις παραλείψεις της εταιρίας και τις δυσμενείς επιδράσεις του εργασιακού χώρου στον οργανισμό τους.

2.       Παραδεκτό

Χαρακτηρίσθηκε παραδεκτή στις 14 Φεβρουαρίου 2018. Η Επιτροπή εκλήθη να παράσχει πληροφορίες (άρθρο 216 παράγραφος 6 του Κανονισμού).

3.       Απάντηση της Επιτροπής, που ελήφθη στις 30 Ιουλίου 2018

Ο αναφέρων καταγγέλλει την κατάρρευση στην εγκατάσταση εξόρυξης λιγνίτη του Αμυνταίου τον Ιούλιο του 2017, η οποία θεωρεί ότι οφείλεται σε αμέλειες και/ή πράξεις εκ μέρους του φορέα εκμετάλλευσης. Ο αναφέρων θεωρεί επίσης ότι ο φορέας εκμετάλλευσης θέτει σε κίνδυνο την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων, όπως επιβεβαιώνεται, κατά τη γνώμη του, και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Κοινωνικών Δικαιωμάτων, και ότι δεν τηρεί αρχείο των επαγγελματικών κινδύνων που αντιμετωπίζουν οι ανήλικοι.

Καταρχάς, υπενθυμίζεται ότι η πολιτική της Επιτροπής ως προς τον έλεγχο εφαρμογής της νομοθεσίας[1] συνίσταται στην παρακολούθηση του τρόπου εφαρμογής του δικαίου της ΕΕ, στην επίλυση των προβλημάτων με τα κράτη μέλη για την αποκατάσταση κάθε παραβίασης του δικαίου, και στην κίνηση διαδικασίας επί παραβάσει εφόσον κρίνεται σκόπιμο.

Ως θεματοφύλακας των Συνθηκών, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι επιφορτισμένη να μεριμνά για την ορθή εφαρμογή του δικαίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και χρησιμοποιεί τη διακριτική της ευχέρεια με στρατηγικό τρόπο για να εστιάσει τις προσπάθειές της στις σημαντικότερες παραβάσεις του δικαίου της ΕΕ που θίγουν τα συμφέροντα των πολιτών και των επιχειρήσεών της[2]. Ορισμένες κατηγορίες παραβιάσεων συχνά μπορούν να αντιμετωπιστούν ικανοποιητικά μέσω άλλων, καταλληλότερων μηχανισμών σε εθνικό επίπεδο. Τούτο ισχύει ιδιαίτερα σε μεμονωμένες περιπτώσεις πλημμελούς εφαρμογής, που δεν θέτουν γενικότερα ζητήματα αρχής, στις οποίες υπάρχουν ανεπαρκή στοιχεία για την απόδειξη γενικής πρακτικής.

Σύμφωνα με τις παρασχεθείσες πληροφορίες, φαίνεται ότι η παρούσα αναφορά σχετίζεται με μια πτυχή που θα πρέπει να εξεταστεί καλύτερα σε εθνικό επίπεδο, πράγμα το οποίο θα επέτρεπε επίσης την εξεύρεση ταχύτερης λύσης.

Πράγματι, ο εθνικός δικαστής είναι ο δικαστής του κοινού δικαίου της ΕΕ και, ως τέτοιος, μπορεί να επιβάλει την τήρηση του δικαίου της ΕΕ, συμβάλλοντας αποτελεσματικά στην πραγματική εφαρμογή του σε ατομικές υποθέσεις. Έχει την αρμοδιότητα να αποφαίνονται σχετικά με προσφυγές ατόμων που ζητούν προστασία από εθνικά μέτρα ή ενέργειες που δεν είναι συμβατά με το δίκαιο της ΕΕ ή χρηματική αποζημίωση για τη βλάβη που τους προκάλεσε η λήψη τέτοιων μέτρων ή η αδράνεια. Βρίσκεται επίσης πιο κοντά στην επί τόπου πραγματικότητα.

Η Επιτροπή θα ήθελε επίσης να διευκρινίσει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Κοινωνικών Δικαιωμάτων είναι όργανο του Συμβουλίου της Ευρώπης και, συνεπώς, καλείται ο αναφέρων να επικοινωνήσει με αυτό. 

Συμπέρασμα

Με βάση τα ανωτέρω, οι υπηρεσίες της Επιτροπής δεν θα συνεχίσουν την εξέταση της παρούσας αναφοράς.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ:

Αποκλειστικο–Καταδίκη στα 7 από τα 9 ανώτατα στελέχη της ΔΕΗ (μεταξύ αυτών ο Μ.Παναγιωτακης πρώην Προεδρος και διοικητής ΔΕΗ)για την κατολίσθηση στο Ορυχείο Αμυνταίου

10 σχόλια:

nikos είπε...

η τελευταία μου αλληλογραφία με την Επιτροπή Αναφορων

Σήμερα 5.12.2022

PETI Secretariat

Προς:stefanis nikos

Δευ 5 Δεκ στις 2:55 μ.μ.

Αγαπητέ κ. Στεφανή,

Λάβαμε το μήνυμά σας και σας ευχαριστούμε.

Η αναφορά σας στάλθηκε στις δύο αρμόδιες Επιτροπές του Κοινοβουλίου προς ενημέρωση μόνο, συνεπώς δεν αναμένεται κάποιο πόρισμα από πλευράς τους.

Ωστόσο, εκκρεμεί η απάντηση των ελληνικών αρχών, η οποία έχει ζητηθεί από την Επιτροπή Αναφορών.

Θα ενημερωθείτε το συντομότερο για οποιαδήποτε περαιτέρω εξέλιξη.

Με εκτίμηση,

Η Γραμματεία της Επιτροπής Αναφορών

Υ.Γ Σήμερα 6.12.2022 έστειλα στην Επιτροπή

stefanis nikos

Προς:PETI Secretariat

Κοιν.:alexis.georgoulis@europarl.europa.eu,γιαννης σχιζας,Αυγερινός Χατζηχρυσός,lefteris.nikolaou@europarl.europa.eu,Ιωάννης Βραχάτηςκαι 3 ακόμη…

Τρί 6 Δεκ στις 2:34 μ.μ.

πέρασαν 5,5 χρονια απο την κατολίσθηση στο Ορυχείο Αμυνταίου .

Η ζημία σύμφωνα με την εκτίμηση μου ξεπερνά τα 7 δις Ευρώ.

Στο μήνυμα σας αναφέρεσται πως…. περιμένετε απάντηση απο το ελληνικο κράτος (ποσο χρόνο ακόμα ???) .

Σας διαβίβαζω .

1.Το Πορισμα που συνέταξε ο Συνήγορος του Πολιτη με τα συμπεράσματα-διαπιστώσεις και τις προτάσεις του και αναμένει την ανταπόκριση των εμπλεκόμενων υπηρεσιών. https://www.synigoros.gr/resources/docs/20190215-porisma.pdf

2.Επίσημη ανακοίνωση στην κρατική ΕΡΤ για την καταδίκη 7 στελεχών για την κατολισθηση https://www.ertnews.gr/perifereiakoi-stathmoi/florina/okto-mines-fylakisi-se-epta-stelechi-tis-dei-gia-tin-katolisthisi-toy-orycheioy-amyntaio

3. το link του Παρατηρητήριου Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων που αναφέρει» ότι με την καταδίκη των στελεχών της ΔΕΗ δικαιώνεται πλήρως ο Nίκος Στεφανής, ο συνταξιούχος μηχανικός ορυχείων που είχε υποβάλει μηνυτήρια αναφορά στον Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, ζητώντας να διερευνηθούν οι πιθανές ευθύνες της επιχείρησης για την κατάρρευση του ορυχείου, με αποτέλεσμα να τον μυνύσει η ΔΕΗ για “ψευδή καταμήνυση και δυσφήμηση ανώνυμης εταιρείας”… Η δίκη του Νίκου Στεφανή εκκρεμεί ακόμα, μετά από πολλές αναβολές.«https://antigoldgr.org/blog/2022/11/02/me-okto-mines-fylakisi-katadikastikan-epta-stelechi-tis-dei-gia-tin-katolisthisi-tou-orycheiou-amyntaiou-skouries/


Oκτώ μήνες φυλάκιση σε επτά στελέχη της ΔΕΗ για την κατολίσθηση του ορυχ…Ποινές φυλάκισης οχτώ μηνών με αναστολή, επέβαλε το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Φλώρινας, σε επτά στελέχη της ΔΕΗ,…
Ν.Δ.Στεφανης

nikos είπε...

5,5 χρονια πέρασαν απο την κατολίσθηση που δεν εχει προηγουμενο παγκοσμιος η ζημια ..7 δις Ευρω και ακομα εκκρεμεί η απάντηση των ελληνικών αρχών, η οποία έχει ζητηθεί από την Επιτροπή Αναφορών.Υι να θαυμαζω ???

nikos είπε...



Που είναι η ανεξάρτητη δημοσιογραφία να στηλίτευση ,ευρωβουλευτές να καταγγέλλουν ..Ν.Δ.ΣΤΕΦΑΝΗΣ

https://oataktos.wordpress.com/2022/12/08/%cf%80%ce%bf%cf%85-%ce%b5%ce%af%ce%bd%ce%b1%ce%b9-%ce%b7-%ce%b1%ce%bd%ce%b5%ce%be%ce%ac%cf%81%cf%84%ce%b7%cf%84%ce%b7-%ce%b4%ce%b7%ce%bc%ce%bf%cf%83%ce%b9%ce%bf%ce%b3%cf%81%ce%b1%cf%86%ce%af%ce%b1/

nikos είπε...

Πέρασαν 5,5, χρόνια από την κατολίσθηση του ορυχείου Αμυνταίου...http://pontokomicom.blogspot.com/2022/12/55.html

nikos είπε...

η ελληνικη δικαιοσύνη βλεπε Β.Πλιουτας βάφτισε τις συνθήκες που προκάλεσαν την κατολίσθηση "αδιευκρίνιστες", το κακούργημα της κατολίσθησης που κόστισε 7 Δις ευρώ εγινε...πλημμέλημα και η καταστροφή του περιβάλλοντος δεν εχει καμία αξία και το αδίκημα αυτό … παραγράφετε !!!
Ελλάς το μεγαλείο σου Δεν είναι ΣΚΑΝΔΑΛΩ τοτε τι ειναι ?

nikos είπε...

Από την εποχή που ο Κώστας Σημίτης έστελνε όποιον έγραφε για τα σκάνδαλά του και τις μίζες να τα καταγγείλει στον εισαγγελέα έχουν περάσει πολλά χρόνια και η μέθοδος έχει τελειοποιηθεί. Η Δικαιοσύνη καταλήγει να εμφανίζεται ως διαχειριστής των σκανδαλωδών απολήξεων της πολιτικής με τρόπο που ασπάζεται μεν την κοινωνική ανησυχία αλλά καταλήγει στο ίδιο αποτέλεσμα. Τρακάρει συνεχώς σε «αδιευκρίνιστα», «νομικά αστήρικτα» και «τεχνικά δύσκολα». Δεν αμφιβάλλει ότι κάτι τρέχει, αλλά σχεδόν ποτέ δεν μπορεί να το βρει. Δεν παρουσιάζει απόλυτη άρνηση στο να κάνει τη δουλειά της, αλλά σε όλες τις υποθέσεις που άπτονται και εφάπτονται συγκεκριμένων ανθρώπων της εξουσίας η δουλειά της μοιάζει σαν άδειασμα της θάλασσας με καλάθι. ετσι η οκτώ μήνες φυλάκιση που καταδικάστηκαν επτά στελέχη της ΔΕΗ για την κατολίσθηση του ορυχείου ειναι θαυμα!!!

nikos είπε...

Και επειδή η κυριαρχία του Κεφαλαίου είναι ολοκληρωτική και σε όλους τους τομείς, έφτιαξε και επέβαλε μια δική του ατζέντα για το τι θεωρούμε περιβάλλον και την προστασία του. Κατόρθωσαν έτσι και με την αμέριστη βοήθεια των οργανώσεων MME και της «βαθιάς και διαπλεκόμενης οικολογίας» να μας κάνουν όλους να βγάλουμε εντελώς από τη συζήτησή, το πραγματικό Περιβάλλον και κυρίως τις επιπτώσεις που έχει η ρύπανση και η κατολίσθηση στην υγεία των ανθρώπων .Εγω και το συνδικάτο Εργατική Αλληλεγγύη έχουμε υποστεί τις συνέπειες της εξόρυξης της καύσης του λιγνίτη, ως εργαζόμενοι των λιγνιτωρυχείων, θα ήμασταν οι τελευταίοι που θα υποστηρίζαμε ότι αυτή η διαδικασία δεν δημιουργεί ρύπανση και προβλήματα στην υγεία των κατοίκων των γύρω περιοχών αλλά και των εργαζομένων σ αυτές τις εργασίες. Αυτος ηταν και ο λογος που μαζι με Συνδικάτο συμμετείχαμε στην προσφυγή του Ιδρύματος Μαραγκοπούλου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΙΜΔΑ) στο Συμβούλιο της Ευρώπης (ΣτΕ) εναντίον της ΔΕΗ και της Χώρας μας για μη λήψη μέτρων προστασίας της υγείας των κατοίκων και των εργαζομένων στις Περιοχές Πτολεμαΐδας, Κοζάνης, Φλώρινας και Μεγαλόπολης. Το αποτέλεσμα ήταν να καταδικαστεί η Χώρα μας για παραβίαση του Χάρτη Κοινωνικών Δικαιωμάτων του ΣτΕ αλλά και να χαρακτηριστεί για πρώτη φορά παγκοσμίως ως «έγκλημα κατά της ζωής» ή μη λήψη μέτρων προστασίας της υγείας κατοίκων και εργαζομένων κατά τη διάρκεια εξορυκτικών δραστηριοτήτων. Επομένως μακριά από μενα και απο μας η προσπάθεια συγκάλυψης του Κράτους και της εργοδοσίας. Αντίθετα παλέψαμε και παλεύουμε για την υλοποίηση αυτής της απόφασης και γενικότερα ενάντια στη ρύπανση του Περιβάλλοντος.

Kαι ετσι η οκτώ μήνες φυλάκιση που καταδικάστηκαν τα επτά στελέχη της ΔΕΗ για την κατολίσθηση του ορυχείου είναι θαύμα!!!

nikos είπε...

Με το ΜΕΓΑ σκάνδαλο κυβερνισης ΣΥΡ και τώρα ΝΔ που εκκολάπτεται και αφορά την κατασκευή Πτολςμαιδας V υψος 2 δις Ευρω δεν απασχολεί κανέναν
.Πως θα δουλέψει η μονάδα όταν δεν εχει εξασφάλιση η αναγκαίά ποσότητα και αναγκαίά ποιοτητα του λιγνιτη .

Αυτος ειναι και ο λογος της καθυστέρησης παραδωσεις και λειτουργείας .
Προς Μ.Παναγιωτακη (ΣΥΡ) πρωήν διοικητής ΔΕΗ ..αλλα 200 εκ. Ευρω πήγαν πουφφφ....http://pontokomicom.blogspot.com/2022/12/blog-post_17.html

nikos είπε...



ΜΑΖΕΥΟΥΝ ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ του Κ. Μητσοτάκη ΤΗΣ ΑΠΟΛΙΓΝΙΤΟΠΟΙΗΣΗΣ- Ν.Δ.Στεφαν
https://oataktos.wordpress.com/2022/12/19/%CE%BF-%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CF%83-%CE%BC%CF%85%CE%B8%CE%BF%CF%83-%CE%BF%CF%84%CE%B9-%CE%B7-%CE%B9%CE%B4%CE%B9%CF%89%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CF%80%CE%BF%CE%B9/

nikos είπε...


Και να είμαστε εξηγημένοι ότι αφορά την απολιγνιτοποίηση..Ν.Δ. Στεφανής


https://oataktos.wordpress.com/2022/12/20/%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%ce%bd%ce%b1-%ce%b5%ce%af%ce%bc%ce%b1%cf%83%cf%84%ce%b5-%ce%b5%ce%be%ce%b7%ce%b3%ce%b7%ce%bc%ce%ad%ce%bd%ce%bf%ce%b9-%cf%8c%cf%84%ce%b9-%ce%b1%cf%86%ce%bf%cf%81%ce%ac-%cf%84%ce%b7/