28 Σεπτεμβρίου, 2007

ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΕ ΤΑ ΠΡΗΣΜΕΝΑ ΠΟΔΙΑ ΠΟΥ ΤΑ ΛΕΓΑΝΕ (ΚΑΙ ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΝΑ ΤΑ ΛΕΝΕ) ΑΛΗΤΕΣΤα ειδησεογραφικά πρακτορία κάνουν έντονες αναφορές κατά τη διάρκεια των τελευταίων ημερών στην εξέγερση του λαού της Βιρμανίας με επικεφαλείς του αγώνα τους μοναχούς. Τα ξυπόλητα παιδιά με τα ξυρισμένα κεφάλια, τον κίτρινο χιτώνα και την ξύλινη κούπα για να ζητιανεύουν ρύζι. Τα παιδιά που επέλεξαν το ξύλινο παγκάκι της ενόρασης για να θησαυρίσουν τον αδάμαντα της καρδιάς προς όφελος όλων μας, πιστοποιούν προς ο ευαγγελισμος οποιασδήποτε υπερβατικής βασιλείας δεν έχει νόημα εάν παράλληλα δεν δείχνουμε ευαισθησία στον ανθρώπινο πόνο που βρίσκεται δίπλα μας.

ΟΙ ΜΟΝΑΧΟΙ ΟΠΟΥ ΚΑΙ ΟΠΟΤΕ ΑΓΩΝΙΣΤΗΚΑΝ ΝΙΚΗΣΑΝ!

Ο Μαρξ ισχυρίστηκε κάποτε ότι το όπλο της κριτικής δεν μπορεί να αναιρέσει την κριτική των όπλων. Η ισχύς όμως της καρδιάς ιδιαίτερα αυτών που ενεδύθησαν επάξια τον ιερό μανδύα της υπηρεσίας του Θείου, κάνοντας πράξη αυτό που με τον αγώνα του Μαχάτμα Γκάντι αποκαλούμε αντίσταση πέρα από τη βία, αναίρεσε αυτόν τον ισχυρισμό.
Η βροντερή φωνή του αιδεσιμότατου Martin Luther King στο Ντάλλας " Έχω ένα όνειρο μιας δίκαιης και μιας ειρηνικής ζωής χωρίς φυλετικές διακρίσεις" φωτίζει τα βήματα και εμψυχώνει τη δράση εκατομυρίων ακτιβιστών για τα ανθρώπινα δικαιώματα από τότε.
Οι γρανητένιες χελώνες που σκεπάζουν το όρος Τσιρισάν στην Κορέα μεταφέρουν πάνω στο κέλυφος ενα οβελίσκο με τη βιογραφία κάθε μια και ενός από τις λίγες εκατοντάδες των μοναχών που ξυλοφόρτωσαν με ράβδους μπαμπού ολόκληρο το στρατό των Ιαπώνων εισβολέων και τον έστειλαν εκεί απ' όπου αυτός ξεκίνησε στις αρχές του περασμένου αιώνα.
Κανείς στη χώρα του "ανατέλωντος ηλίου" δεν μπόρεσηε να κατανοήσει την αιτία της ήττας των σιδηρόφρακτων...

ΚΑΙ Ο ΑΓΙΟΣ ΚΟΣΜΑΣ Ο ΑΙΤΩΛΟΣ ΞΥΛΟΦΟΡΤΩΣΕ ΤΟ ΡΑΓΙΑΔΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΟ ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΜΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ ΣΕ ΘΕΣΗ ΝΑ ΜΟΙΛΑΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΓΡΑΦΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΛΑΛΙΑ ΜΑΣ

Απέναντι στις φωτογραφίες των αγωνιστών μοναχών της Βιρμανίας δεν είναι δυνατό να αποκρύψω την πικρία για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει σήμερα η Εκκλησία της Ελλάδος. Όταν της ανήκει η μερίδα του λέοντος των κεφαλαίων της Εθνικής Τράπεζας ενώ μεγάλο τμήμα του λαού αντιμετωπίζει σκληρή φτώχια. Αυτοί που κληροδότησαν τις περιουσίες τους στην Εκκλησία δεν το έκαναν για να γεμίσουν τα σεντούκια των τραπεζών.

Η ΛΑΤΡΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑ ΣΤΟ ΧΡΥΣΟ ΚΡΙΑΡΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΑΓΝΗ ΠΙΣΤΗ ΚΑΙ ΤΗ ΜΕΤΑΦΥΣΙΚΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Δεν αισθάνομαι ιδιαίτερα ορθόδοξος. Φέρνοντας όμως στο μυαλό μου τη ρήση του Φιόντορ Ντοστεγιέφσκυ ότι μια ορθόδοξη καρδιά μπορεί να τα καταλάβει όλα, υποκλείνομαι μπροστά της. Γιατί η Αγιότητα δεν επιβεβαιώνει δόγματα, αλλά πληρεί το αυτονόητο απέναντι στο ανθρώπινο και το Θείο Δράμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: