04 Μαΐου, 2009

ΟΤΑΝ ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΜΑΣ ΑΝΟΙΓΟΥΝ ΤΑ ΜΑΤΙΑ



Πολλές φορές κάθομαι να γράψω κάτι με την εντύπωση ότι θα ανοίξω τα μάτια κάποιων άλλων. Και πριν καταγράψω καν τις σκέψεις μου, έρχονται κάποιοι επισκέπτες και ανοίγουν τα δικά μου. Όπως έγινε και σε σχόλιο της προηγούμενης ανάρτησης, αποδεικνύοντας ότι ο συλλογικός διανοούμενος δεν είναι κενό σύνθημα, αλλά αποτέλεσμα κάθε ατομικής προσπάθειας για ανάπτυξη προβληματικής και διαλόγου στο διαδίκτυο, που σύντομα παίρνει συλλογικές διαστάσεις, ενώνοτας τους πόθους να βγούνε πράγματα στο φως της συνείδησης από περισσότερους ανθρώπους.
Τέτοιες πολύτιμες - τουλάχιστον για μένα - υποδείξεις, έχουν γίνει περισσότερες φορές στα σχόλια.
Ανώνυμος επισκέπτης άφησε στην προηγούμενη ανάρτηση παραπομπή για το πρωτοποριακό έργο του Frederick Soddy, ο οποίος έδρασε πριν από πολλές δεκαετίες. Τον συγγραφέα δεν γνώριζα μεχρι σήμερα, αλλά ρίχνοντας μια ματιά στο έργο του διαπίστωσα ότι πρόκειται για πολύ σημαντική μορφή.

Η παραπομπή είναι: http://nesara.org/articles/soddy88.htm

Ο Soddy, ο οποίος βραβεύτηκε με Νόμπελ για τις εργασίες του στην πυρηνική χημεία (υπήρξε συνεργάτης του Ratherford) ασχολήθηκε και με θέματα κριτικής της οικονομικής διαδικασίας, κάνοντας σημαντικές αναφορές και στο ρόλο της σχέσης θρησκείας και οικονομίας.
Σύντομα θα παρατεθεί και η σχετική βιβλιογραφία.

Μερικές φορές νομίζω ότι εντόπισα κάτι νέο, ενώ αυτό ίσως έχει ανακαλυφθεί ήδη, πριν από πολλές δεκαετίες, από άλλους. Μακάρι. Γιατί η ανάγκη για προβληματισμό και έρευνα δεν έχει όρια.
Πολλοί είναι αυτοί που διαπίστωσαν πλέον, ότι η γνώση σημαίνει δύναμη και ότι η γνώση δεν χαρίζεται, αλλά πρέπει να κατακτηθεί, πρώτα και κύρια με τη μαρτυρία μας ενάντια στην άγνοια, την παραπληροφόρηση και τις δυνάμεις που τις προωθούν.

Ευχαριστώ εγκάρδια τον(ην) ανώνυμο(η) φίλο(η) για την πολύτιμη παραπομπή.

Ένα βιβλίο, που αναφέρεται αναλυτικά και διεξοδικά στην συγκεκριμένη θεματολογία, που έτυχε να βρώ ψάχνοντας για τον Soddy, είναι το:

"The Hidden History of money and Feudal Order Usury Secrets"
του Alexander James

Το βιβλίο αυτό περιέχει πολύτιμες αναφορές, που φτάνουν ως την αρχαιότητα.
Νομίζω ότι, δεν είναι δυνατόν να κατανοήσουμε βασικά φαινόμενα της εποχής μας, χωρίς ιστορική μελέτη αναφορικά με εκείνες τις περιόδους που έχουν ίσως υποτιμηθεί, γιατί βρίσκονται στο απώτερο παρελθόν. Όμως τότε ακριβώς μπήκαν οι βάσεις για πολλά πράγματα.
Συνιστώ λοιπόν σε όσους δεν φείδονται του κόπου της μελέτης να το κατεβάσουν (ατελώς) και αφού κοιτάξουν τουλάχιστον τα περιεχόμενα, που υποδεικνύουν σοβαρές ζυμώσεις, να κρίνουν κατά πόσο αξίζει να το διαβάσουν.
Η διεύθυνση είναι:
http://www.lulu.com/content/165077

Σημαντικό είναι επίσης το βιβλίο:
"Mystery of Banking"
που υπάρχει στη διεύθυνση (ατελώς):
http://www.mises.org/mysteryofbanking/mysteryofbanking.pdf


Καθώς και το βιβλίο που προτείνει ο φίλος Spyrmann:
http://www.scribd.com/doc/6420671/Beyond-the-Price-System-Politics-Religion-Economics-in-the-Price-System

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ίσως ενδιαφέρον:
http://www.scribd.com/doc/6420671/Beyond-the-Price-System-Politics-Religion-Economics-in-the-Price-System

spyrmann

Μποτίλια στο πέλαγος είπε...

@Spyrmann
Αδελφέ, φυσικά βοηθάει. Όταν έγραψα ότι κάποιοι μου ανοίγουν τα μάτια, ξέρεις ποιούς εννοώ.
Θερμά ευχαριστώ και ο Θεός του διαδικτύου να σε φυλάει.