12 Μαΐου, 2009

ΕΛΑΒΑ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΕΥΩ

ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ ΣΕ ΠΟΛΥΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Το παράδειγμα του 132ου Δημοτικού Σχολείου Αθηνών
Είναι το βιβλίο για το 132ο Δημοτικό Σχολείο της Γκράβας, έτσι όπως λειτούργησε με διευθύντρια τη Στέλλα Πρωτονοταρίου απο το 1999 μέχρι το 2007. Παρουσιάζονται οι πρωτοποριακές και καινοτόμες διαπολιτισμικές προσεγγίσεις που σχεδίασαν και εφάρμοσαν οι εκπαιδευτικοί του για την ένταξη και την ενεργητική συμμετοχή όλων των μαθητών και μαθητριών στη ζωή του σχολείου.
Εμείς ευελπιστούμε η εκδήλωση να μην είναι μόνο μια απλή βιβλιοπαρουσίαση, αλλά ταυτόχρονα και μια εκδήλωση εμπρακτης αλληλεγγύης στη πρώην Διευθύντρια Στέλλα Πρωτονοταρίου και στο σύλλογο διδασκόντων του 132ου Δ.Σ. που διώκεται.

Δήμητρα Κογκίδου


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του ΑΠΘ, ο Σύλλογος Μεταπτυχιακών και Υποψηφίων Διδακτόρων του ΠΤΔΕ του ΑΠΘ, και ο Σύλλογος Μετεκπαιδευομένων Δασκάλων του Διδασκαλείου «Δ. Γληνός» σας καλούν στην εκδήλωση που διοργανώνουν τη Δευτέρα 18 Μαΐου στις 7μ.μ. στον 10ο όροφο του Πύργου της Παιδαγωγικής Σχολής, με αφορμή την έκδοση του βιβλίου:
ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ ΣΕ ΠΟΛΥΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Το παράδειγμα του 132ου Δημοτικού Σχολείου Αθηνών
αλλά και ως μια έμπρακτη μορφή αλληλεγγύης στις διωκόμενες εκπαιδευτικούς, που τόλμησαν να ζωντανέψουν το όνειρο.
Στο βιβλίο παρουσιάζονται οι πρωτοποριακές και καινοτόμες διαπολιτισμικές προσεγγίσεις που σχεδίασαν και εφάρμοσαν οι εκπαιδευτικοί του για την ένταξη και την ενεργητική συμμετοχή όλων των μαθητών και μαθητριών στη ζωή του 132ου Δημοτικού Σχολείου Αθηνών στη Γκράβα,

Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ένα σχολείο που χωρούσε όλα τα παιδιά - Ένα μικρό ιστορικό

Το 132ο Δ. Σχ. Αθηνών στεγάζεται στο σχολικό συγκρότημα της Γκράβας. Το 72% των μαθητών είναι αλλόγλωσσοι, στο σχολείο φοιτούν μαθητές/τριες από 12 εθνότητες. Λίγα χρόνια πριν η μαθητική διαρροή κινούνταν σε υψηλά επίπεδα, ενώ φαινόμενα ρατσισμού και ξενοφοβίας ήταν καθημερινά. Οι Αλβανοί μαθητές έκρυβαν από ντροπή την ταυτότητά τους και οι Έλληνες γονείς ανησυχούσαν ότι τα παιδιά τους δε θα μορφωθούν σε τέτοιο περιβάλλον.
Η διευθύντρια του σχολείου, Στέλλα Πρωτονοτάριου, και ο σύλλογος διδασκόντων αποφάσισαν να αντιμετωπίσουν την κατάσταση. Έτσι προχώρησαν σε μια σειρά καινοτόμες δράσεις, όπως μαθήματα ελληνικής γλώσσας σε μετανάστες γονείς, μαθήματα αλβανικών και αραβικών σε μαθητές, έκδοση των ανακοινώσεων του σχολείου σε τρεις γλώσσες ( ελληνικά, αλβανικά και αγγλικά ) και πλήθος άλλων πρωτοβουλιών.
Τα αποτελέσματα ήταν παραπάνω από ενθαρρυντικά. Η μαθητική διαρροή σχεδόν μηδενίστηκε, τα κρούσματα βίας εξαφανίστηκαν, οι μαθητές βελτίωσαν τις επιδόσεις τους και οι Έλληνες και μετανάστες γονείς ξεπέρασαν τις αναστολές και τις φοβίες τους.
Το 132ο Δ.Σχ., όμως, είχε ξεφύγει από την πεπατημένη και αυτό ενόχλησε τη διοίκηση, που παρενέβη κατασταλτικά. Στις τελευταίες κρίσεις στελεχών η διευθύντρια βαθμολογήθηκε χαμηλά – με τη γνωστή μέθοδο της συνέντευξης – και απομακρύνθηκε από το σχολείο. Η νέα διεύθυνση, με την κάλυψη του ΥΠΕΠΘ, σταμάτησε όλες τις προαναφερόμενες καινοτόμες δράσεις, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις τόσο των δασκάλων όσο και των γονέων. Η εκπαιδευτική κοινότητα (ΟΛΜΕ-ΔΟΕ- συνδικαλιστικοί σύλλογοι της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης αντίστοιχα), πανεπιστημιακοί, πολιτικά κόμματα, ΜΜΕ, ο Συνήγορος του Πολίτη αναγνώρισαν με ανακοινώσεις τους το έργο που γίνονταν στο 132ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών.
Σήμερα, ένα χρόνο μετά, η παλιά διευθύντρια του σχολείου κ. Στέλλα Πρωτονοτάριου διώκεται μετά από αναφορά που έγινε στην Εισαγγελέα διότι έκανε το έγκλημα : «..ούσα διευθύντρια παραχώρησε το σχολείο για τη διδασκαλία Αλβανικών…χωρίς την άδεια του υπουργείου…». Επίσης διώκεται με τις ίδιες κατηγορίες η δασκάλα που δούλευε στο πρόγραμμα.

Η δίκη θα γίνει Τρίτη 16-6-09, στις 9 π.μ. στο Α΄ Μον/λες Πλημ/κείο Αθηνών.



Παρακαλώ με αυτή την ευκαιρία τους φίλους και τις φίλες που στέλνουν υλικό προς δημοσίευση να αποφεύγουν τα αρχεία τύπου pdf, διότι δεν μπορώ να τα περάσω στην μήτρα αναρτήσεων της google.
Σας ευχαριστώ για την συνεργασία σας,
Πελαγοφύαλος

Δεν υπάρχουν σχόλια: