29 Νοεμβρίου, 2007

ΑΝΑΤΟΜΙΑ ΤΟΥ ΜΙΝΩΤΑΥΡΟΥ





ΜΙΝΩΤΑΥΡΟΣ:
Πρώην τερατάκι. Απαιτεί και το κρέας του. Παλιά του στέλνανε κάτι καραβιές νεολαίους. Γιατί όπως και να το κάνουμε χωρίς Μινώταυρο δε λειτουργεί λαβύρινθος. Ούτε μπάχαλο, ούτε σύγχιση, ούτε χάνει η μάνα το παιδί και το παιδί τη μάνα...


Αναφέρθηκα αγαπητοί φίλοι πριν μερικές ημέρες στα γεγονότα των βανδαλισμών στο Έβδομο Γενικό Λύκειο Παγκρατίου. Τρείς εβδομάδες έκτροπα και βανδαλισμοί άνευ προηγουμένου, αλλά η αστυνομία και οι "υπεύθυνοι" άφαντοι...
Το αποτέλεσμα συν τοις άλλοις και άνω του ενός εκατομμυρίου ζημιές. Οι αρχές δεν παρενέβησαν, δεν απέτρεψαν, δεν περιόρισαν την καταστροφή, αλλά το κυριότερο δεν διερεύνησαν εγκαίρως από τα μέσα τα αίτια και αιτιατά. Καθότι η πέμπτη φάλαγγα σχεδιάζει ήδη προφανώς το επόμενο έκτροπο...

Κατόπιν εορτής και αφού άπαντες οι δράσται είχαν εγκαταλείψει το χώρο ενεφανίσθη και ο υπουργός...Κάλιο αργά παρά ποτέ, θα έλεγε κανείς, περιμένοντας έστω εκ των υστέρων, τη λήψη κάποιων λογικών μέτρων. Θα το επαναλάβω ακόμη μια φορά: Πιστεύω ότι ο κ. Στυλιανίδης είναι άνθρωπος έντιμος και καλής θελήσεως, ένα από τα τελευταία καλόκαρδα στελέχη της κυβέρνησης, που απέμειναν μετά τους ανασχηματισμούς.
Όμως δυστυχώς στην πολιτική δεν πρόκειται περί προσώπων. Διότι οι σιδερένιοι νόμοι της παγκοσμιοποίησης, που αποτελεί υπερεθνική λέλαπα , με τεράστια κυκλώματα ισχύος πίσω της, είναι αδυσώπητοι. Οι πρώτοι που υφίστανται την πολτοποιητική απειλή της, όσο αφορά την προσωπικότητά τους, είναι οι πολιτικοί. Και η ανθρώπινη ζωή δυστυχώς ποτέ δεν είχε μεγάλη αξία.

Έτσι η κριτική σε βάρος τους μοιάζει εύκολη (αν και η καμπούρα μας γνωρίζει τι μας έχει στοιχίσει αυτή και τι πρόκειται να μας στοιχίση ακόμη). Ειδικά σε εποχές όπως η σημερινή, που δεν μπορούν να κρατηθούν καν τα προσχήματα. Για τα συγκεκριμένα πρόσωπα (βεβαίως όχι όλα) έχω κατανόηση. Δεν θέλω να γίνω κριτής των συνανθρώπων μου, γιατί είμαι ανάξιος να τους κρίνω. Ένας Ινδός Διδάσκαλος είπε ότι δεν υπάρχει άγιος χωρίς παρελθόν και αμαρτωλός χωρίς μέλλον. Εξάλλου όλοι συνοδοιπορούμε και έχουμε το δικό μας κομμάτι ευθύνης. Και οι πολιτικοί, όπως όλοι μας, κάνουνε τη δική τους τραγική υπαρξιακή εμπειρία, μέσα στην αυταπάτη της ύλης. Μεταξύ τους και κάποιοι που φέρουν μέσα τους τον πλέον πρωτόγονο εαυτό τους. Οι ωραιοπαθείς που είναι κατά κανόνα και πορωμένοι. Άδειοι, αναίσχυντοι, ηθοποιοί του εαυτού τους.

Η κριτική μου δεν στοχεύει κύρια σε πρόσωπα, αλλά σε νοοτροπίες και πρακτικές. Φέρνω στο νού μου τη ρήση ενός Πατέρα: "Άλλαξε τον εαυτό σου και θα αλλάξης τον κόσμο". Και την άλλη: "Μια αγνή καρδιά είναι σε θέση να αλλάξη, όχι μόνο το παρόν και το μέλλον, αλλά και το παρελθόν".

Ο Ευριπίδης δεν ανήκει στην κατηγορία των ανθρώπων χωρίς ευαισθησία. Τουναντίον. Όμως ο Πρωθυπουργός τον έριξε στον λάκκο των λεόντων, ακριβώς γιατί είναι, νομίζω, ο καλύτερος. Ο Ευριπίδης δέχτηκε από αίσθηση καθήκοντος, όχι από φιλοδοξία. Όμως για να αντέξη κάποιος εκεί μέσα, πρέπει να είναι ή ο προφήτης Δανιήλ ή ο Ορφέας. Το κατά πόσο θα αντέξη θα το δείξη το μέλλον.

Κάθε μέρα τον βλέπω όλο και πιο σκυθρωπό, πιο προβληματισμένο. Νομίζω ότι απ΄όλα τα κυβερνητικά στελέχη είναι ο πλέον ευαίσθητος απέναντι σε προσβολές. Υποθέτω ότι ίσως να μην έχει προσβάλει ποτέ άνθρωπο στη ζωή του. Αντίστοιχα οι προσβολές τον πληγώνουν.
Όμως καλώς ή κακώς η αξιοπρέπεια είναι κάτι πολύ βαθύτερο από την
καλή συμπεριφορά. Έχει να κάνει με τις βαθύτερες επιλογές του ανθρώπου. Εκεί πρέπει να βγάλουμε κίτρινη κάρτα. Παραθέτοντας και μια φράση από το γερμανικό σύνταγμα: Η ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΑΝΕΠΑΦΗ. Αν δεν συμφωνείς φίλε, ΔΕΝ ΠΡΑΤΕΙΣ.

Και επί του προκειμένου. Προϋποθέτω από τον Υπουργό Παιδείας, εάν δεν κατέχει, τουλάχιστον να προβληματίζεται στα ζητήματα διαπαιδαγώγησης. Διότι Παιδεία σημαίνει πριν απ΄όλα διαπαιδαγώγηση.
Τι έκανε λοιπόν ο κ. Υπουργός κατόπιν εορτής; Κατέθεσε αγωγή ενάντια σε δεκατρείς μαθητές και ένα δεκαοκτάχρονο εξωσχολικό, καθώς και εναντίον οκτώ γονέων που τους μήνυσε ΓΙΑ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΩΝ. Διαιρώ: 1.000.000 / 8 = 125.000 Ευρώ περίπου συν τα δικαστικά κλπ.

Όλοι και πριν απ΄όλους οι καθηγητές (αυτοί που δεν επέτρεψαν ποτέ σ΄αυτό το σχολείο να διεξαχθή μαθητικό συμβούλιο ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΖΗΤΗΘΟΥΝ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ, παραβιάζοντας εντολές του κράτους, όπως κατήγγειλε ο αντιπρόεδρος της συνομοσπονδίας των γονέων και κηδεμόνων Ελλάδος κ. Θωμάς Τσούπος) φωνασκούν για να επιβληθούν αυστηρότατες ποινές στους μηνυθέντες. Ας δούμε όμως και το ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ αυτής της ποινικής διαδικασίας, διότι όπως ισχυρίστηκε στην εφημερίδα ο κ. Τσούπος υπάρχουν και ΗΘΙΚΟΙ ΑΥΤΟΥΡΓΟΙ.

1. Αυτοί που από τα παρασκήνια οργάνωσαν τον Βανδαλισμό, διότι δεν μπορώ να δεχτώ ότι οι μαθητές κουβάλησαν αυτόβουλα αλβανική σημαία στο χώρο της κατάληψης (δεν νομίζω να έχουνε και κάποιοι Αλβανοί την αφέλεια να κάνουν κάτι τέτοιο) παραμένουν άθικτοι, για να συνεχίσουν το "έργο" τους.

2. Κάποιο πιτσιρικάδες με αποδειγμένα έντονη παραβατική τάση οδηγούνται για πολλά φεγγάρια στα ελλαδικά "σωφρονιστήρια", τις μεγάλες σχολές της ηρωΐνης και της κατασκευής εγκληματιών. Εκεί που ο φοροωφειλέτης κάθεται μαζί με το δολοφόνο. Μετά από κάποια χρονάκια εξέρχονται - με την κατάλληλη πλύση εγκεφάλου βέβαια - μια και η προδιάθεση υπάρχει αφθόνως, στην καλύτερη περίπτωση καθάρματα- ντήλερ και στη χειρότερη εκτελεστές αυτοκτονίας. Ή μπορεί να υπογράψη κανείς ότι τα θινκ τανκς έχουν εξαιρέσει τη χώρα μας;

3. Όταν το παιδί ενός βουλευτού του Συνασπισμού έκανε γυαλιά - καρφιά μια τράπεζα, δεν θυμάμαι με τι είδους οπλισμό, πριν μερικές εβδομάδες, τρέξανε όλες οι πριμαντόνες, πολιτικές και δημοσιογραφικές, να τονίσουν ότι για το κατάντημα ενός παιδιού δεν μπορεί να φτέη ο γονέας. Δεδομένου ότι ο εν λόγω κύριος είναι βουλευτής και εκπροσωπεί το σύστημα. Δηλαδή είναι ένας από εμάς και το σύστημα είναι αδύνατο να κάνη ποτέ λάθος. Και να τα κορκοδήλια δάκρυα από παντού. Και να οι εκδηλώσεις κατανόησης των άλλων "υπεύθυνων" γονέων.
Τώρα που πρόκειται για κάτι εργατάκια και μικροαστάκια βαράτε.

Κύριε Πρωθυπουργέ,
Κύριε Υπουργέ Εσωτερικών, ως υπεύθυνος για θέματα δημοσίας τάξεως,
Κύριε Υπουργέ Παιδείας:

ΜΗΠΩΣ ΠΟΤΕ ΣΚΕΦΤΗΚΑΤΕ ΟΤΙ ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΚΑΛΕΙΤΕ ΤΩΡΑ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝΕ ΤΑ ΣΠΑΣΜΕΝΑ, ΠΛΗΡΩΝΟΥΝΕ ΜΙΑ ΖΩΗ ΦΟΡΟΥΣ - ΔΗΛΑΔΗ ΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ ΣΑΣ - ΩΣΤΕ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΕΥΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΕΓΚΑΙΡΩΣ ΤΑ ΕΚΤΡΟΠΑ ΚΑΙ ΟΙ ΒΑΝΔΑΛΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΤΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΑ Η ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ, ΔΗΛΑΔΗ Η ΚΟΙΝΗ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΗ ΜΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ;

ΜΗΠΩΣ Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΕΜΒΑΙΝΕΙ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΠΗΡΚΗΣΕ Η ΔΙΑΠΑΙΔΑΓΩΓΗΣΗ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΟΣ ΣΑΣ ΚΑΘΗΚΟΝ ΚΑΙ ΝΑ ΤΗ ΒΑΛΕΤΕ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΣΗ;

ΜΗΠΩΣ ΧΩΡΑΕΙ ΣΤΟ ΜΥΑΛΟ ΣΑΣ ΟΤΙ ΣΑΝ ΓΟΝΕΙΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΚΟΥΒΑΛΑΜΕ ΓΚΛΟΜΠ ΚΑΙ ΧΕIΡΟΠAIΔΕΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡIΠΤΩΣΗ ΠΟΥ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΣΤΡΑΒΟΞΥΛΑ ΜΕ ΠΑΡΑΒΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ;

ΚΑΙ ΜΗΠΩΣ ΚΑΤΑΛΑΒΑΤΕ ΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΕΣΕΙΣ ΝΑ ΞΗΛΩΘΕΙΤΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΠΑΡΑΔΑΚΙ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΣΑΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΜΕΛΕΙΑ ΣΑΣ;
ΑΣ ΦΤΙΑΞΕΤΕ ΣΤΟ ΦΙΝΑΛΕ ΚΑΙ ΕΝΑ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ ΛΙΓΟΤΕΡΟ (ΕΞΑΛΛΟΥ ΘΑ ΑΠΑΛΑΓΗΤΕ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΦΟΡΟ ΑΚΙΝΗΤΩΝ, ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΠΙΣΤΕΥΩ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ Η ΠΡΩΤΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΓΙΑ ΣΑΣ)

Και άμα βρείτε και καμιά ώρα χρόνο περάστε από καμιά φτωχογειτωνειά, για να δείτε πως βγάζει ο μεροκαματιάρης το 125.000 και που στέλνετε τα υπόλοιπα παιδιά του με τα πρόστιμα.

ΚΑΛΩ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ ΝΑ ΠΕΡΙΦΡΟΥΡΗΣΟΥΝ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΜΑΦΙΑ

ΕΞΩ ΟΙ ΒΑΝΔΑΛΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΧΟΥΛΙΓΚΑΝ!

ΥΠΕΡΑΜΥΝΘΗΤΕ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ - ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΣΑΣ


Δεν υπάρχουν σχόλια: