29 Οκτωβρίου, 2012

Ο ΝΑΥΑΓΟΣ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ - ΤΕΤΑΡΤΟ ΜΕΡΟΣ - ΑΧ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ ΧΑΚΕΡΙΑ

Με σχόλιό του στην προηγούμενη μαγνητοσκόπηση πρότεινε ο φίλτατος ΕργΔημΕργ "μια γερή χακεριά" στα αρχεία των τυράννων, όπου βρίσκονται αποθηκευμένα τα στοιχεία οικονομικής καταστροφής των πολιτών.
Αναλογιζόμενος, ότι το πλέον αποτελεσματικό εργαλείο για χακεριές είναι ο Νους, έφτιαξα τις μαγνητοσκοπήσεις που ακολουθούν.

Συχνά νομίζω, ότι οι προσπάθειές μου να κατανοήσω κάποια από τα στοιχεία τής διδασκαλίας των Σοφών τού Ελληνικού Πνεύματος κάπου με οδηγούν, ώστε να τολμώ να προβαίνω σε περί αυτών μαγνητοσκοπήσεις. Διαβάζοντας όμως τα σχόλια, που κάνουν σε αυτές οι φίλες και οι φίλοι εδώ, τότε διαπιστώνω, ότι η κατανόησή μου υπολείπεται σημαντικά, κατανοώντας πολύ καλύτερα τα θέματα που παρουσίασα μέσω αυτών των σχολιασμών. Γι' αυτόν τον λόγο αναρτώ μετά τις δύο μαγνητοσκοπήσεις που έπονται ενδεικτικά κάποια από τα σχόλια, που έγιναν στην προηγούμενη ανάρτηση, μια και το παρόν θέμα αποτελεί συνέχεια τού προηγουμένου.
Αυτό βεβαίως δεν συνιστά επιλογή αξιολογήσεως. Όλα τα σχόλια νομίζω ότι είναι εξίσου πολύτιμα και οι είσοδοι στην σελίδα δείχνουν, ότι οι επισκέπτες τα προσλαμβάνουν με ισάξιο ενδιαφέρον αυτού, που αποδίδουν στις αναρτήσεις. Με αυτόν τον τρόπο, τα σχόλια δεν συνιστούν απλά βάση διαλόγου, αλλά αποτελούν οργανικές προεκτάσεις των αναρτήσεων. Στις πλείστες των περιπτώσεων αυτά συνιστούν πονήματα προβληματισμού, που θα μπορούσαν κάλλιστα να αποτελέσουν ολοκληρωμένες αναρτήσεις. Αυτή η διαδικασία καταγράφεται ολοένα και με περισότερο φανερό τρόπο εδώ, στα πλαίσια αυτού, που αρκετοί θεωρούμε δίκτυο εν τω γεννάσθαι.



movie 1 from Denis Cladas on Vimeo.




Προτάσσω κατ' αρχήν το δεύτερο σχόλιο του Πανδάρου σε αυτήν την ανάρτηση ως λίαν προσφερόμενο για συζήτηση. Τα θέματα, στα οποία αναφέρεται ο Πάνδαρος σε αυτό, τυγχάνουν διεξοδικής πραγματείας από τον Πλάτωνα, κυρίως στο έργο του "ΤΙΜΑΙΟΣ" και όχι κυρίως στον "ΦΑΙΔΡΟ". Ο "Τίμαιος" ανήκει στα έργα τού Πλάτωνος, τα οποία έχουν συν τοις άλλοις και κοσμογονική αναφορά και αγγίζουν μεγάλο βάθος, ώστε κατά συνέπεια να απαιτούν και ιδιαίτερα προσεκτική και ενδελεχή μελέτη:

 ..λοιπον ο Πλατωνας μιλαει εδω για την ΦΥΣΗ (την κατωτερη ψυχη) γιατι η ΠΡΩΤΕΡΗ ΨΥΧΗ ειναι ηδη στον θολο, οπως χαρακτηριστικα λεει, μαζι με τα αλλα δημιουργηματα της, τους θεους (οι θεοι δηλαδη ειναι Δημιουργηματα της ΨΥΧΗΣ!!!).

...Ο θολος που μας λες λοιπον ειναι το πεδιο που η ψυχη βλεπει την αντανακλαση του ΝΟΥ. Μονο αυτο μπορει να κανει δηλαδη η ΨΥΧΗ , μεχρι εκει φτανει με ολη αυτην την διαδικασια που μας λεςκαι μας λεει ο Πλατωνας !!! ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΤΑΒΑΝΙ ΤΗΣ ...μην ξεχναμε οτι η ψυχη ειναι το αποτελεσμα της αποτυχημενης ενατενισης του ΕΝ απο τον ΝΟΥ!!!!
Εκει αραζει η ΑΝΩΤΕΡΗ ΨΥΧΗ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΘΕΟΥΣ, ΠΟΥ ΕΦΤΙΑΞΕ η ιδια πιθανον σαν βοηθους της, δηλαδη για δουλικα της για να της κανουν την φασινα δηλαδη,, και οχι σαν βοηθους για τους ανθρωπους
(Εκει εχοιυμε τους δαιμονες, δημιουργηματα της κατωτερης ψυχης της ΦΥΣΗΣ).
Γιατι οπως διαβασες και στα σχολια μου στην προηγουμενη αναρτηση, αυτο, δηλαδη η ενασχοληση των θεων με τους ανθρωπους θα σημαινε πτωση!!!!

Άλλη παρατηρηση .. ο κοσμος οπως τον καταλαβαινουμε δεν ειναι Δημιουργημα του Νου, αλλα της ..ΨΥΧΗΣ.οποτε η ψυχη δεν ειναι δυνατον να πεθανει. Ειναι σαν να κανιβαλιζει Η ΨΥΧΗ τον εαυτο της!!!

Υποψιαζομαι οτι ο ΝΟΥΣ ξερει καν οτι υπαρχουμε!!χαχαχαχα.. Γιατι η δημιουργεια του κοσμου ειναι ενα πεδιο ενεργειας δημιουργημενο απο την ψυχη εξω απο αυτον!!!!


Από σχόλια στην προηγούμενη ανάρτηση:
 
ΑΠΟ ΤΗΝ AΤΑΡΓΑ:
 
Μέχρι τώρα θεωρούσαμε ότι ο χρόνος ήταν γραμμικός και ότι το παρελθόν είναι προυπόθεση για το παρόν και το μέλλον, με το νέο τρόπο αλλάζουμε το μέλλον αλλάζοντας το παρόν και το παρελθόν… Σενάρια επιστημονικής θεωρίας θα μου πείτε…
 Είμαστε εκφράσεις μιας οικουμενικής συνειδητότητας…
Το σώμα μας και το νου μας περιορισμένες όψεις της πραγματικότητας ΑΛΛΑ κατά βάθος είμαστε ενέργεια – κενό- συνειδητότητα…
Επιδρουμε στους άλλους και στον κόσμο δίπλα μας γύρω μας είμαστε πολύ απλά οι επιλογές μας και ο ένας και ο έτερος δρόμος που πήραμε ή δεν πήραμε… τα σωματίδια εχουν πάρει και τους δύο δρομους και έχουν ζήσει αν θελετε όλως τις δύο εκδοχές … του δρόμου που δεν πήραμε … αφιερωμένο το παρακάτω σε όλους σας για να καταλάβετε καλύτερα τι εννοώ …

The road not taken / Robert Frost
(O δρόμος που δεν πάρθηκε ή δεν πήρες )

Δυο δρόμοι χωριζότανε σ' ένα δάσος ωχρό,
κι όντας αδύνατον να πάρω και τους δυο
και νά' μαι ο ίδιος ταξιδιώτης, στάθηκα για καιρό
κι αγνάντεψα τον ένανε όλο πιο μακρινό
μέχρις εκεί που χάνονταν στων θάμνων το τοπίο.

Όμως τον άλλο τράβηξα, το ίδιο ελκυστικό
που' χε τις περισσότερες, έτσι φαινόταν απαιτήσεις.
Γιατί, χορταριασμένος όπως ήταν, ήθελε περπάτημα γερό
Αν κι όσο γι αυτό, το πέρασμα απο δώ
όμοια τους ισοπέδωσε απ΄ τις καταπατήσεις.

Εκείνο το πρωινό, ολόιδιοι μου απλώνονταν μπροστά
μέσα σε φύλλα που ποτέ κανείς δεν είχε διασχίσει.
Αχ ! τον πρώτο άφησα για μιαν άλλη φορά.
Αν και γνωρίζοντας ότι ο δρόμος το δρόμο του τραβά

Πολύ αμφέβαλλα αν πίσω σ΄ αυτόν θα χα ποτέ γυρίσει.

Και πάντα θα το λέω μ΄ αναστεναγμό
Ύστερα από χρόνια και χρόνια πολλά
Δυο δρόμοι χωριζότανε στο δάσος, κι εγώ-
τον λίγο πατημένο, διάλεξα να διαβώ
κι ήταν αυτό που έκανε όλη τη διαφορά



ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΛΑΦΡΟΪΣΚΙΩΤΟ:

Το ποιός εξαναγκάζει την νοόσφαιρα έχει από ότι έχω δεί συζητηθεί αρκετές φορές από το διαδικτυακό αυτό χώρο. Εδώ απλά οφείλω να κάνω μια διαπίστωση. Δεδομένου ότι δεν μπορώ να γνωρίζω πραγματικά ποιος μπορεί να είναι αυτός (την ταυτότητα του την ιδεολογία του κλπ) παρά τα όσα ακούγονται. Έχω να αντιπροτείνω έναν άλλο συλλογισμό που βασίζεται στα εξής: θεωρώ ότι υπάρχουν δύο είδη ανθρώπων α) οι άνθρωποι της κοιλιάς και οι άνθρωποι του πνεύματος. Εννοώντας ότι υπάρχουν οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν το προτέρημα του να είσαι άνθρωπος για να ταΐζουν τα ένστικτα τους και την έντροπο ύλη και ενέργεια (βλ. <> και άνθρωποι που το χρησιμοποιούν για να γίνει αυτός ο κόσμος λίγο καλύτερος πιο δίκαιος κλπ. Στην πραγματικότητα βέβαια αυτή η διαρχία είναι μια φενάκη γιατί στο σύμπαν μας δεν υπάρχει άσπρο μαύρο αλλά διαβαθμίσεις του φωτός οπότε όλοι μας έχουμε λίγο πολύ από όλα τα στοιχεία σε διαφορετικές ποσότητες. θεωρώ πως ο πρώτος μεν δρόμος εύκολος ο δε δεύτερος κακοτράχαλος και Θα σας παραπέμψω στον μύθο περί αρετής και κακίας του Ηρακλή. Άρα αυτοί οι οποίοι ελέγχουν την μαζική ύπνωση είναι σίγουρα άνθρωποι πλανημένοι που ανήκουν στο πρώτο είδος ανθρώπου, αλλά όχι και μη <>. Απλώς χρησιμοποιούν αυτές τις πνευματικές τους δυνάμεις για να καλύψουν τα ένστικτα τους την ύλη τις εμμονές τους και κατά συνέπεια το χρήμα. Το θέμα είναι, γιατί όμως αυτά τα υψιλά ιπτάμενα πρόσωπα ενώ είναι τόσο καλοί γνώστες του βάθους και του πλάτους, να το πω και έτσι, παίρνουν τον δρόμο αυτό; Μα γιατί όπως αναφέρθηκα παραπάνω αυτός ο δρόμος είναι πιο εύκολος και εξυπηρετεί τις κατώτερες (ζωώδεις) λειτουργίες τους (εγωισμός, φιλαργυρία, φιλαυτία, εξουσιομανία κλπ. Δεν γνωρίζουν όμως οτι στην πραγματικότητα είναι τραγικά πρόσωπα και πως οδηγούνται απο τον πνευματικό θάνατο στον συμπαντικό. Τρία τα κρατούμενα. 



 ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΔ.:

Actually δε μπορούμε να μη το δούμε ολιστικά... μπορούμε? Εννοώ μπορούμε να μην αντιμετωπίσουμε τον άνθρωπο σαν όλον... να ξεχωρίσουμε τη κατώτερη νόηση που λέγεις από τις σπερματικές χορδές που ίσως και να θέαται ο νους... ή να πούμε πως οι αξίες που ψάχονυμε δεν έχουν να κάνουν τίποτε με τη καρδιά? Δε μπορούμε... και φαντάζομαι πως θα επισημάνεις πως ήδη τοχεις πει με το δικό σου τρόπο..


ΑΠΟ ΤΗΝ ΡΙΚΑ Κ.:
Και όλα αυτά γιατί οι εξουσιαστές, όποιοι κι αν είναι αυτοί, και οι πειθήνιοι υπηρέτες τους, δεν έχουν πανιά στα πλοία τους, δεν έχουν κουπιά, δεν έχουν μηχανές. Το μόνο που μπορεί να τους «κινεί» είναι ο φόβος και η απελπισία μας, η ταραχή η δική μας που δημιουργεί όλο και περισσότερα κύμματα που μας εγκλωβίζουν και μας τρομάζουν όλο και περισσότερο.
Πλησιάζει η ώρα, αν και όπως σωστά είπες, το διακύβευμα είναι ποιοτικής φύσης και όχι ποσοτικής, να υπερβούμε την «όρασή» μας και να κάνουμε το «άλμα το μεγαλύτερο από την φθορά» όπως μας είπε ο Ελύτης. Πως ;
Αποφασίζοντας να δούμε την μεγαλύτερη εικόνα, να αποκτήσουμε πρόσβαση στην πραγματική πραγματικότητα του Ωκεανού ενεργοποιώντας την κεραία της επίφυσης, και να δράσουμε ανάλογα, πρώτιστα και κυρίως στην εσωτερική μας πραγματικότητα.


Από Ανώνυμο φίλο/η:
Ουδεμία Δικαιοσύνη χωρίς Αλήθεια.
Θα πεθάνετε σχολιάζοντας όμως!


23 σχόλια:

Λαβρέντης είπε...

Κυρίες και κύριοι καλησπέρα σας.
Παρακολουθώ τις αναρτήσεις και τα σχόλια εδώ και καιρό σε αυτό άλλα και στο ιστολόγιο του Εργοδότα,
και μπορώ να πώ ότι οι γνώσεις διευρύνθηκαν από πελάγη σε ωκεανούς.
Δεν παρακολούθησα ακόμα τις μαγνητοσκοπήσεις του φίλτατου Μποτίλια άλλα σε μία συζήτηση που είχα με φίλους περί ψυχής ,
σχετικά με το αν πιστεύουμε στην ύπαρξή της και πώς αποδεικνύεται , γεννήθηκε το εξής συμπέρασμα από τον γενικό τίτλο αυτών των αναρτήσεων σχετικά με τους ναυαγούς του χρόνου.


-Η ψυχή είναι το μέσον το οποίο μας ταξιδεύει στο χρόνο.

Οι γνώσεις μου είναι αυθαίρετες σε πολλά πράγματα και γι αυτό δεν έχω παρέμβει άλλη φορά με σχόλια στις αναρτήσεις σας,
αλλά και δεν μπορώ λόγο των αυθαίρετων γνώσεων να αναλύσω περαιτέρω.
Εάν κάπου λανθάνω ως προς της αποδείξεως ύπαρξης της ψυχής και του χρόνου παρακαλώ διορθώστε με

Ευχαριστώ
μετά τιμής Αναστάσης

PANDAROS είπε...

Αγαπητε μποτιλια

και παλι συγχαρητηρια θα μας τρελλανεις εσυ, ειπαμε να γειωθουμε αλλα εσυ μας στελνεις στα συννεφα
μερικες παρατηρησες-αντιρησεις [στο φτερο]πανω στα λεγομενα σου και στου πλατωνα φισικα .\


..λοιπον ο πλατωνας μιλαει εδω για την ΦΥΣΗ [την κατωτερη ψυχη] γιατι η ΠΡΩΤΕΡΗ ΨΥΧΗ ειναιηδη στον θολο οπως χαρακτηριστικα λεει μαζι με τα αλλα δημιουργηματα της τους θεους [οι θεοι δηλαδη ειναι Δημιουργηματα της ΨΥΧΗΣ!!!]

Ο θολος που μας λες λοιπον ειναι το πεδιο που η ψυχη βλεπει την αντανακλαση του ΝΟΥ.Μονο αυτο μπορει να κανειδηλαδη η ΨΥΧΗ ,μεχρι εκει φτανει με ολη αυτην την διαδικασια που μας λεςκαι μας λεει ο πλατωνας !!!ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΤΑΒΑΝΙ ΤΗΣ ...μην ξεχναμε οτι η ψυχη ειναι το αποτελεσμα της αποτυχημενης ενατενισης του ΕΝ απο τον ΝΟΥ!!!!
εκει αραζει η ΑΝΩΤΕΡΗ ΨΥΧΗ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΥς ΘΕΟΥΣ,ΠΟΥ ΕΦΤΙΑΞΕ η ιδια πιθανον σαν βοηθους της,δηλαδη για δουλικα της για να της κανουν την φασινα δηλαδη,, και οχι σαν βοηθους για τους ανθρωπους
[εκει εχοιυμε τους δαιμονες[δημιουργηματα της κατωτερης ψυχης της ΦΥΣΗΣ]
.γιατι οπως διαβασες και στα σχολια μου στην προηγουμενη αναρτηση αυτο.δηλαδη ηενασχοληση των θεων με τους ανθρωπους θα σημαινε πτωση!!!!

αλλη παρατηρηση .. ο κοσμος οπως τον καταλαβαινουμε δεν ειναι Δημιουργημα του Νου αλλα της ..ΨΥΧΗΣ.οποτε η ψυχη δεν ειναι δυνατον να πεθανει,Ειναι σαν να κανιβαλιζει Η ΨΥΧΗ τον εαυτο της!!!

Υποψιαζομαι οτι ο ΝΟΥΣ ξερει καν οτι υπαρχουμε!!χαχαχαχα..γιατι η δημιουργεια ττου κοσμο ειναι ενα πεδιο ενεργειας δημιουργημενο απο την ψυχη εξω απο αυτον!!!!

ΠΑΕΙ ΤΑ ΕΠΑΙΞΑ!!!!χαχαχχαχαχαχ
ειναι αραγε αληθεια οτι το μυαλο μας παθαινει υπερφορτωση αν εχουμε οπως εγω ελαχιστους νευρωνες και δεν αντεχει αυτη κατοχη πληροφοριων?



ειλικρινα φιλε μου το οραμα σου με συγκινησε που τοσο ποιητικα μας παρουσιασες
ειμαι ευτυχης που συμμετεχω στο δικτυο σου Αν δεν μου εδινες εσυ το ερεθισμα δεν θα μελετουσα τους αρχαιους.δηλαδη μονο εναν μελέτησα τον Πλωτινο ..χαχαχχαχα !!τωρα θα ξετιναξω τον πλατωνα!!αν μπορεσω και δεν με κλεισουν πισω απο τα σιδερα

PS

-θα επανελθω[με ονοματα και διευθυνσεις] μολις διαβασω τον φαιδρο


θα ζητησω και την βοηθεια της γυναικας μου ..

Μποτίλια στο Πέλαγος είπε...

@ Λαυρέντης

Αγαπητέ φίλε, καλώς ήλθες και στα σχόλια.
Δεν υπάρχει αυθαίρετη γνώση. Όλοι δικαιούμεθα να σχολιάζουμε στα πλαίσια μιας κοινής αναζητήσεως, καθότι ως λέγεται: "Το αγώι ξυπνάει τον αγωγιάτη" και όλοι μπορούμε να συμβάλλουμε.
Ορθή η διαπίστωση, ότι η ψυχή μάς ταξιδεύει στον χρόνο. Ο Νους όμως μάς παρέχει την δυνατότητα να γίνουμε σε αυτό το ταξείδι καραβοκύρηδες.


@ PANDAROS

Αγαπητέ φίλε,
ανάγεστε οικογενειακώς σε ενθέρμους και μεταδοτικοτάτους Πλατωνιστές. Πράγματι, αυτό που χρειάζεται η εποχή μας επειγόντως είναι ακόμη μεγαλύτερη παρέμβαση τής γυναικείας σοφίας. Διότι εάν δεν "γίνουν τα δύο Ένα" δεν μπορούμε να ολοκληρώσουμε τον Στόχο.

Ανώνυμος είπε...

Φιλαράκι, εσύ εκεί πα στο Βερολίνο δεν μπορείς να φανταστείς που έχει φτάσει το τσίρκο εδώ χάμου ρε συ!

http://makeleio.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=6647:-q-&catid=4:2012-02-11-12-49-59&Itemid=2

http://www.youtube.com/watch?v=UoK52TF-qbU

http://alithiastofos.blogspot.gr/2012/10/blog-post_109.html

http://ristorante-verona.blogspot.gr/2011/06/blog-post_21.html

Μιλάμε "ΕΛΛΗΝ Κ ΧΑΟΣ", στην κυριολεξία!!

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ Μποτίλια με αφορμή λοιπόν όσα αναφέρθηκαν αποφάσισα προτού σας αποστείλω το τελευταίο μέρος των συλλογισμών μου που αφορά το τι δέον γενέσθαι, να παραθέσω κάποια σχόλια για την παρουσίαση που μας έκανες.

Τυγχάνει να τον έχω διαβάσει τον Φαίδρο και τον κατατάσσω στης κορυφές αν όχι στην κορυφή των όσων διάβασα μέχρι τώρα. Καθώς παρακολουθούσα τις απομαγνητοφωνήσεις ένοιωσα ακριβώς τον ίδιον ενθουσιασμό με τότε. Ενώ ο επίλογος σου όσον αφορά την σύνδεση του μύθου με τα όσα συζητούνται τις τελευταίες μέρες στα πόστ ‘’έδωσε πόνο’’ . θα ήθελα όμως να εκφράσω μια μικρή διαφωνία που κατά την άποψη μου είναι καθοριστικής σημασίας.

Η επίφυση είναι το όργανο, η αρετή είναι ο οδηγός ενώ η κινητήριος ενέργεια είναι η αγάπη-έρωτας (οι σκοτεινοί δεν είναι απαραίτητο ότι δεν έχουν ενεργοποιημένη επίφυση άλλο είναι που δεν λειτουργεί καλά). Η φαντασία-δημιουργικότητα της επίφυσης χωρίς το στοιχείο κλειδί (Έρως και κατά συνέπεια αρετή) μπορεί πολύ εύκολα να γίνει φαντασίωση και φανατισμός (έλλειψη αγάπης, έλλειψη ελευθερίας και κατά συνέπεια πνευματικός θάνατος άρα και πραγματικός). Δεν υπάρχουν μόνο καλοί μάγοι στα παραμύθια και κατά συνέπεια δεν αρκούν τα πολλά βιβλία ή η σωστή εξάσκηση (νηστείες προσευχές διαλογισμοί κλπ) για να φτάσουμε εκεί που αναφέρεται ο Πλάτων. Σας παραπέμπω στην επιστολή του αποστόλου Παύλου προς κορινθίους.

Τέλος νομίζω πως το ότι δεν χωρίζονται οι άνθρωποι σε μυημένους και μη είναι η πραγματική ουσία της επανάστασης που επέτρεψε την επικράτηση με παράλληλη μεταμόρφωση του χριστιανισμού (ορθοδοξίας) στον ελληνικό χώρο, αλλά αυτό είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο.

Αλαφροΐσκιωτος

Ανώνυμος είπε...

Αποστόλου Παύλου Α προς κορινθίους (κεφάλαιο ΙΓ)

1Ἐὰν ταῖς γλώσσαις τῶν ἀνθρώπων λαλῶ καὶ τῶν ἀγγέλων, ἀγάπην δὲ μὴ ἔχω, γέγονα χαλκὸς ἠχῶν ἢ κύμβαλον ἀλαλάζον.
2 Καὶ ἐὰν ἔχω προφητείαν καὶ εἰδῶ τὰ μυστήρια πάντα καὶ πᾶσαν τὴν γνῶσιν, καὶ ἐὰν ἔχω πᾶσαν τὴν πίστιν, ὥστε ὄρη μεθιστάνειν, ἀγάπην δὲ μὴ ἔχω, οὐδέν εἰμι.
3 Καὶ ἐὰν ψωμίσω πάντα τὰ ὑπάρχοντά μου, καὶ ἐὰν παραδῶ τὸ σῶμά μου ἵνα καυθήσωμαι, ἀγάπην δὲ μὴ ἔχω, οὐδὲν ὠφελοῦμαι.
4 Ἡ ἀγάπη μακροθυμεῖ, χρηστεύεται, ἡ ἀγάπη οὐ ζηλοῖ, ἡ ἀγάπη οὐ περπερεύεται, οὐ φυσιοῦται,
5 οὐκ ἀσχημονεῖ, οὐ ζητεῖ τὰ ἑαυτῆς, οὐ παροξύνεται, οὐ λογίζεται τὸ κακόν,
6 οὐ χαίρει ἐπὶ τῇ ἀδικίᾳ, συγχαίρει δὲ τῇ ἀληθείᾳ·
7 πάντα στέγει, πάντα πιστεύει, πάντα ἐλπίζει, πάντα ὑπομένει.
8 Ἡ ἀγάπη οὐδέποτε ἐκπίπτει. εἴτε δὲ προφητεῖαι, καταργηθήσονται· εἴτε γλῶσσαι, παύσονται· εἴτε γνῶσις, καταργηθήσεται.
9 Ἐκ μέρους δὲ γινώσκομεν καὶ ἐκ μέρους προφητεύομεν·
10 ὅταν δὲ ἔλθῃ τὸ τέλειον, τότε τὸ ἐκ μέρους καταργηθήσεται.
11 Ὅτε ἤμην νήπιος, ὡς νήπιος ἐλάλουν, ὡς νήπιος ἐφρόνουν, ὡς νήπιος ἐλογιζόμην· ὅτε δὲ γέγονα ἀνήρ, κατήργηκα τὰ τοῦ νηπίου.
12 Βλέπομεν γὰρ ἄρτι δι᾿ ἐσόπτρου ἐν αἰνίγματι, τότε δὲ πρόσωπον πρὸς πρόσωπον· ἄρτι γινώσκω ἐκ μέρους, τότε δὲ ἐπιγνώσομαι καθὼς καὶ ἐπεγνώσθην.
13 Νυνὶ δὲ μένει πίστις, ἐλπίς, ἀγάπη, τὰ τρία ταῦτα· μείζων δὲ τούτων ἡ ἀγάπη.

Μποτίλια στο Πέλαγος είπε...

@ Αλαφροΐσκιωτος

Αγαπητέ φίλε,
χαίρομαι που οι μαγνητοσκπήσεις χαίρουν καλής αποδοχής από εσένα. Η γνώμη σου έχει ιδιαίτερη βαρύτητα, ως γνώμη ανθρώπου που προβληματίζεται ενεργά και σοβαρά.
Θα συμφωνήσω, όπως εξάλλου και στις μαγνητοσκοπήσεις τονίζεται, ότι χωρίς αγάπη και δη ευσπλαχνία είναι κάθε προσπάθεια κενή. Θα συμφωνήσω ακόμη, ότι πάσα απολυτοποίηση τής όποιας πρακτικής χωρίς ειλικρινή προαίρεση δεν μπορεί να αποδώσει.
Πέραν αυτού θέτεις δύο σοβαρότατα ζητήματα:
1. Τον Χριστιανισμό, ως θρησκεία, η οποία κατ' αποκλειστικότητα προσβλέπει στην αγάπη.
2. Τον ίδιο, ο οποίος κατ' αποκλειστικότητα ανοίγει την αυλαία των μυστηρίων.
Στα δυο αυτά θέματα και εγώ εκτιμώ, ότι οι απόψεις μας διίστανται. Μια τοποθέτηση επ' αυτών των πραγμάτων προϋποθέτει πραγματεία. Αυτή όμως ξεπερνά κατά πολύ το περιεχόμενο τής προκειμένου αναρτήσεως.
Προσπαθώ η δική μου παράθεση των προσεγγίσεων θρησκειολογικών δεδομένων να ακολουθεί μια χρονική / ιστορική σειρά. Μέχρι τώρα οι θρησκειολογικές μου τοποθετήσεις είχαν γενικό χαρακτήρα, με στόχο να δομηθούν οι αναγκαίες προσεγγιστικές αρχές, ως βάση τής πραγματείας τού συγκεκριμένου ιστορικού γίγνεσθαι. Κατά την άποψή μου δεν είναι δυνατόν να πραγματευθεί κάποιος τον Χριστιανισμό από θρησκειολογικής πλευράς, πριν υπεισέλθει αναλυτικά στις προηγούμενες χρονικά θρησκείες. Για λόγους συστηματικής σκοπιμότητος θα παραμείνω από πλευράς μου στην τήρηση αυτής τής διαδικασίας. Στο προσεχές μέλλον θα ακολουθήσουν συγκεκριμένες αναφορές.
Βεβαίως, θέλω να κάνω ένα σαφή διαχωρισμό στην προσέγγιση τού Χριστιανισμού ως θρησκειολογικού δεδομένου και τού Χριστιανισμού ως Πίστεως. Τα ζητήματα τής Πίστεως θεωρώ ότι είναι αυστηρώς προσωπικά και προσπαθώ να τούς αποδίδω τον προσήκοντα σεβασμό ως αναγόμενα στην προσωπική σφαίρα. Πέραν αυτού όμως στην προσέγγιση θρησκειολογικών δεδομένων, θεωρώ ότι έχω δικαίωμα να διεισδύω αναλυτικά χωρίς a priori φραγμούς.
Ιδιαίτερα σημαντικό θεωρώ τον εντοπισμό σου, ότι οι ανήκοντες στην ελίτ έχουν επίφυση, η οποία υπολειτουργεί. Επ' αυτού χρειάζεται πράγματι μια ακριβέστερη ανάλυση από αυτήν που επιχειρείται στις μαγνητοσκοπήσεις. Οπότε είναι επόμενο να επανέλθουμε.
Εάν επιθυμείς επ' αυτού τού θέματος, ή άλλου σχετιζόμενου με την παρούσα θεματολογία, να αποστείλεις κάποιο κείμενο προς ανάρτηση, το παρόν ιστολογιο βρίσκεται στην διάθεσή σου. Το αυτό ισχύει και κάθε φίλο/η.

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ Μποτίλια

Η απάντηση σου νομίζω ήταν εύστοχη και για να γίνω πιο ξεκάθαρος και ειλικρινής θα ήθελα να πω τα παρακάτω:

Η αρχική μου παραίνεση-σχόλιο είχε σαν στόχο την ευαισθητοποίηση του αναγνωστικού κοινού, να μην υποτιμούμε τους εχθρούς μας και παράλληλα να είμαστε προσεκτικοί σε όποιο σύστημα πνευματικής αναπτύξεως, πνευματικού πατέρα, γκουρού και διδασκάλου (δεδομένου ότι δεν είναι δυνατόν να γνωρίζουμε εκ των προτέρων τις όποιες προθέσεις (θεωρώ οποιαδήποτε πρόθεση πέραν της αγάπης συμπόνιας θείου έρωτος κλπ… ύποπτη)) κάτι που το αντλώ κυρίως από προσωπικές εμπειρίες καθώς και εμπειρίες φίλων.

Η αλήθεια είναι ότι το τελευταίο κομμάτι του σχολίου μου δεν είναι τεκμηριωμένο. Απλά είχε σαν στόχο να δώσει έμφαση στο γεγονός ότι ο χριστιανισμός (τουλάχιστον στην πατρίδα μας) ανοίγει τα μυστήρια στον οποιοδήποτε πιστό του ανεξάρτητα από το που ανήκει κοινωνικά ή πόσο εξελιγμένος είναι κανείς πνευματικά (με κάποιες εξαιρέσεις). Τα πως, τα γιατί και η σωστή εννοιολογική παράθεση του θέματος ,όντως είναι θέμα μιας ολόκληρης πραγματείας και πιθανώς να είμαι σε λάθος δρόμο αφού ο συλλογισμός που έκανα στο προηγούμενο σχόλιο, βασίζεται καθαρά σε προσωπικές αισθητικές και διαισθητικές εκτιμήσεις και όχι σε λογικά τεκμηριωμένους συλλογισμούς και με αντίστοιχη βιβλιογραφία. Το σίγουρο είναι ότι και εγώ απ την μεριά μου δεν ήθελα και δεν θέλω να θίξω την προσωπική πίστη του οποιουδήποτε συνανθρώπου γιατί το θεωρώ βασικό συστατικό μιας ελεύθερης και ευτυχέστερης κοινωνίας, ενώ η παράθεση της επιστολής του αποστόλου Παύλου ήταν θα έλεγα μια ποιητική μου ανάγκη να κοινωνήσουμε το κάλος του νοήματος της αγάπης και σε καμία περίπτωση δεν είχε διάθεση προσηλυτισμού ή τέλος πάντων θετικής ή αρνητικής ταμπέλλο-ποίησης μιάς θρησκείας ή πίστης.

Συγχωρέστε μου τα όποια ατοπήματα ή ασάφειες που προέρχονται από την απειρία μου στον πεζό λόγο.

Αλαφροΐσκιωτος

PANDAROS είπε...

Διαβασες φαιδρο? με ρωτησε η γυναικα

-Διαβασα τον φαιδρο τρεις φορες και τα συναισθηματα ειναι αναμικτα,ενταξει ο Πλατωνας ειναι μεγιστος δεξιοτεχνης της Σκεψης και του λογου αλλα ο Σωκρατης ρε παιδι μου. εκτος απο γιγαντας του πνευματος, ειναι και μεγαλος τεκνατζης,,μην πω τιποτα βαρυτερο,,χαχχαχαχαχ
Ολα αυτα τα πολυπλοκα διανοητικα σχηματα που παρουσιαζει εχουν μοναδικο στοχο ΄΄το κουλουρι' του φαιδρου, αμα σου πω πως τον εφερε βολτα θα παθεις πλακα..

-Δηλαδη απ΄οσα διαβασες αυτο καταλαβες΄? Τι να σου πω χριστιανε μου,εισαι προστυχος,θα στεναχωρησεις και τον αγαπητο μου μπτοτιλια αλλα ηθελε να πει και αλλα καταλαβες...

-Ακουσε μεπρωτα και μετα φτυσε με.που ελεγε και ο Θεμις,,
Ξεκιναω,,,,
Ο φαιδρος λοιπον ηταν ενα παλικαρι σαν τα κρυα τα νερα ,αλλωστε το λεει και το ονομα του Φαιδρος=λαμπρος, ο Πλατωνας τον βαζει μεσα σε ενα σκηνικο εντονης σεξουαλικοτητας ,,ηταν καλοκαιρι η ζεστη ειχε βαρισει κοκκινο τα ο ηχος των τζιτζικιων ηταν νωχελικος ,ο φαιδρος περπατουσε ιδρωμενος με την θεικη κρμοστασια του , στην αριστερη οχθη του ιλισου ποταμου,,Ηταν προβληματισμενος για το αν θα επρεπε να γινει εραστης αυτης της παλιογριας, του Λυσια και διαβαζε το ραβασακι που του εστειλε ο Λυσιας.Ο μεγας αυτος ρητορας του ειχε προβληματισει τον μικρο με γραφομμενα του ηταν μια αριστοτεχνικη ρητορικη παγιδα και ο μικρος τα ειχε παιξει
Και ξαφνικα επεσε πανω στον Σωκρατη!!!,που επεσε γαμωτο ,πανω σε ποιον?,,,,
Ο Σωκρατης τον ειδε και επαθε την πλακα του,τα ειδε ολα τον ρωτησε γιατι ηταν προβληματισμενος και μετα κατσανε στην χλοη διπλα στο ποταμι και πλατσουριζανε τα ποδαρακια τους μεσα,,Ο Σωκρατης ηταν ωριμος και νταβραντισμενος 40ρης διπλα σε αυτο το τεκνο,,και αρχισε να στηνει στον μικρο τον ιστο της αραχνης ,,,

-Συγνωμη, αυτα που τα ειδες τα λεει μεσα?με ρωτησε..

-φυσικα!αλλα εσυ ουτε τα πηρες χαμπαρι γιατι εσυ ξεκινησες απο το αρμα, συνεχιζω, ο Μικρος του ειπε για τον Λυσια και ο Σωκρατης,[σιγα μην τον αφηνε ]χρησιμοποιησε εναν τετοιο μεγαλειωδη ρητορικο λογο κατα του ερωτα που ουσιαστικα εβγαλε τον λογο του Λυσια αχρηστο!!

-δυο παρατηρησεις μου ειπε, ο Σωκρατης και ο Πλατων απεχθανονταν την Ρητορικη και χρισημοποιουσαν τον διαλεκτικο λογο ο Σωκρατης εδω γιατι τον χρησιμοποιησε?
επισης ο σωκρατης ηταν παντα υπερ του ερωτα,εδω ομως απορριπτει τον εαυτο του,γιατι το εκανε?

-επειδη ο μικρος [αν και ηταν φιλομουσος και εραστης της φιλοσοφιας] μπρος τον Σωκρατη ηταν βεβαια μηδεν ,που να καταλαβαινε απο διαλεκτικη? Ετσι τον ξεκινησε απο τα απλα, την Ρητορικη..και μαλιστα εβγαλε λογο κατα του ερωτα,για να μπλοκαρει τον μικρο τελειως και να τον εισαγει στην διαλεκτικη,,ειπαμε μπορει να ηταν οτι σκατα ηταν, αλλα ηταν και μεγας δασκαλος,...και απο εδω και περα αρχιζει η μυηση του νεαρου,,

Ετσι αρχισε να του μιλαει για τον ερωτα και ταυτοχρονα να του εξηγει για πιο λογο οι ρητορες ειναι δημαγωγοι,,του ειπε λοιπον πως η ΨΥΧΗ χωριζεται στο λογιστικο μερος στο θυμοειδες και στο επιθυμητο..και ολα αυτα αντιμαχονται ποιο θα επικρατησει ,αν λοιπον ο ρητορας καταλαβει ποιο μερος της ψυχης σου κυριαρχειται θα εκφερει και τον αναλογο ρητορκο λογο και θα σε φερει βολτα!!!

- γιαυτο οι κρατουντες με ολα αυτα που μας δειχνουν απο την τηλεοραση και μας μαθαινουν στα σχολεια αναπτησουν το επιθυμητο μερος της ψυχης για να μας κανουν υποχειρια τους!!! με τον ρητορικο τους λογο!!! μηπως ειναι ιδιο αυτο που λεει ο μποτιλιας για το ερπετικο μερος του εγκεφαλου μας?

-μαλλον,τι να σου πω,,, συνεχιζω ...καθε μερος της ψυχης που κυριαρχει στον ανθρωπο αντιμετωπιζει και διαφορετικα τον ερωτα ,,τα γραφει μεσα,μην στα λεω
και με λιγα λογια του εποδειξε τον Λυσια τον ειχε κυριεψει το επιθυμητο μερος της ψηχης που και εβλεπε τον μικρο σαν σαρκικη απολαυση και οχι σαν Θειο,,[εκει κυριολεκτουσε και θα το δεις στην συνεχεια]
,οπως θα τον εβλεπε ο Σωκρατης ,,χαχχαχ δεν το ειπε βεβαια ακομη, αλλα το πει αργοτερα,,

Στην συνεχεια θα σου πως εβλεπε τον ερωτα ο σωκρατης ειναι φανταστικος ο τυπος,,επαθα την πλακαμου,,,
αργοτερα ομως.









PANDAROS είπε...

συνεχεια


Ο Σωκρατης βλεποντας τον νεαρο με το αγαλματενιο σωμα τον πλησιασε με φοβο[Γιαυτο εκρυψε το προσωπο του με ενα πανι οταν συνομιλουσαν] και δεος [γιαυτον ο φαιδρος εκπληρωνε την εννοια του Ωραιου, δηλαδη η θεα του λεβεντη, για τον Σωκρατη υπερβαινε την αισθητη ομορφια του] με λιγα λογια ειδε την αντανακλαση της ψυχης στον κοσμο των ιδεων,,

-κατσε τωρα γιατι με μπερδεψες, αυτο που ειδε ο Σωκρατης. δηλαδη ειναι οπως νιωθουμε εμεις κοιτωντς ενα αρχαιο αγαλμα η κτισμα απαραμιλλου καλους?

-γαμωτο, σου εχω σπασει σε φραγκοδιφραγκα τον ΄Σωκρατη και μου ζητας να στον σπασω κιαλλο ,σε πενηνταρακια?Ελεος πια μαζι σου
-ε, ναι λοιπον ,η εννοια του καλους,ενεργοποιει αναμηνησιακα τον κοσμο των ΙΔΕΩΝ !! γαιυτο και οι αρχαιοι ειχαν φυτεψει παντου αγαλματα αξεπερσστου καλους μπας και απο την εξωτερικη παρατηρηση τους ο κοσμος επιτελους να ενεργοποιησει την γνωση που αντλειται απο τον κοσμο των Ιδεων!!!
αρα και για να τελειωνουμε ο πλατωνικος ερωτας ειναι η ανακληση της αναμνησης που ειχε η ψυχη κατα την επαφη της με τον κοσμο των ιδεων- τελεια και παυλα, πιο ψιλα απο πενηνταρακια δεν μπορω να το κανω..

-ενταξει, καταλαβα και η αρματοδρομια που μας περιεργραψε τοσο γλαφυρα ο Μποτιλιας σχετικα με την πορεια της ψυχης?

- Τον Σωκρατη λοιπον κατα την διαρκεια την συνομιλιας τους τον κυριεψε ΄΄ενθουσιασμος΄'δηλαδη τον κατελαβε η ΄'θεια μανια΄'[απαραιτητο συστατικο του ερωτα κατα τον Σωκρατη]..και ξεφουρνιζει την παραβολη της αρματοδρομιας που στην ουσια ειναι μια στιγμιαια ενδοσκοπηση φανερωνε την αγωνια του αυτην την στιγμη στο αντικρισμα αυτου του τεκνου,,
ειναι ενα φτερωτο [ερωτας]αρμα με δυο αλογα το ενα ειναι ασπρο= το θυμοειδεςτης ψυχης δηλαδη ο ηδονικος ερωτας αλλα χωρις ηθικη
και το μαυρο ειναι το επιθημιτικο μερος της ψυχης =χυδαιος και σαρκικος ερωτας//
και στην μεση ο ηνιοχος που στην περιπτωση μας ειναι ο Σωκρατης γιατι ειχε φτασει στην θεωση οσο ζουσε..
ετσι βλεπουμε την λυσαλεα προσπαθεια της ψυχης του να φτασει στην αντανακλαση των ιδεων
το ενα αλογο μπορει να το κουμανταρει ,το μαυρο θελει ακομη και μαστιγιο αλλα οταν επικρατησει το λογιστικον τα αλογα πανε καρφι γιατον ουρανιο θολο που εκει που η ψυχη θα δει την αντανακλαση του ΝΟΥ και θα αποκτησουν την ευδαιμονια το ευ ζην κατα πλωτινο
οσο πιο ψηλα παει τοσο τα φτερα τρεφονται απο την απειρη ενεργεια του ΝΟΥ,,οπως ακριβως και η ψυχη του σωκρατη τρεφεται απο την αντανακλαση της ΙΔΕΑΣ στην απαραμιλλου καλους ομορφια του Φαιδρου,
και οταν τελειωσει η αρματοδρομεια τοτε ταιζει το θυμοειδες αλογο με αμβοροσια και το αλλο το επιθημιτικο μερος της ψυχης με βρωμη που ειναι το...χαχαχαχαχ κουλουρι του φαιδρου. δεν μπορουσα το εγραψα..
.προσεξε ομως μιλαμε πλατωνικα τωρα..η ερωτικη αυτη σχεση δεν ξεκινα απο την αμοιβαια ελξη αλλα απο τον μονοπλευρο ερωτα του εραστη-Σωκρατη -προς τον νεαρο ,δηλαδη ο Σωκρατης του προσφαιρει τον ερωτα [μαζι με αυτον και την παιδεια και την ηθικη και ατομικη ολοκληρωση]και ο νεαρος δεχεται τα συναισθηματα του εραστη του και του προσφαιρει τον ΑΝΤΕΡΩΤΑ που ειναι το ειδωλο του ερωτα..

-- η ολη διαδικασια της αρματοδρομειας μου θυμιζει Καβαφη ,

-Ναι ο καβαφης ηταν μεγας αλλα υπεκυψε στο κουσουρι του ,αφησε να επικρατησει το θυμοειδες της ψυχης του και αναζητουσε την ηδονη και ερωτα χωρις ηθικη και αγαπη ετσι το φτερο του αρματος του ,εσπασε και τον πηρε ο ΔΙΑ-ΒΟΛΟΣ κυριολεκτικα.. κριμα..δεν μπορεσε να γινει ποτε Σωκρατης,ενω ειχε ολα τα φοντα,,














ΕργΔημΕργ είπε...

Καλησπέρες!

Η πρότασή μου να κατακρημνισθεί ηλεκτρονικώς το taxis.net, ώστε όλοι οι Έλληνες να εμφανίζονται ταμειακώς τακτοποιημένοι, είναι υποσύνολο ενός ευρυτέρου συνόλου, στο οποίο μετέχουν και οι εξής δύο (ώ, του βαρβαρισμού!) "δράσεις":

(1) Δεν θυμάμαι αν ήταν στον Κονδυλάκη ή στον Καζαντζάκη, που ένα ολόκληρο χωριό αποφάσισε να κάνει μία γερή πλάκα στον τρελλό του χωριού... ο οποίος κατέβηκε στην πλατεία ο έρμος, αλλά κανείς δεν του έδινε σημασία, κανείς δεν του μιλούσε. Σα να μην υπήρχε!
Ώσπου ο τρελλός άρχισε ν' αναρωτιέται μεγαλοφώνως αν πέθανε, ή αν είναι φάντασμα!... Κι έγινε το έλα να δεις απ' τα γέλια!
(2) Η πρόσφατη πράξη του τύπου εκείνου έξω απ' το Μαξίμου (πώπώ, στίχος! είμαι ποιητικό ταλέντο! :-) ), που απείλησε να πυροδοτήσει την δήθεν βόμβα, που είχε μαζί του.

Συνοπτικώς, η δημιουργία ενός "αντιμάτριξ" ούτως ειπείν, ώστε να τους τρελλάνουμε, πριν τρελλάνουν αυτοί εμάς.

Υγ 1: Αναλαμβάνω πλήρως την ευθύνη, που έπεσα έξω σχετικά με την προσεχή έκρηξη του ηφαιστείου της Σαντορίνης, που την τοποθέτησα στις 28/10/2012... και δεν έγινε. Οι συλλογισμοί μου, πάντως, είναι ΑΠΟΛΥΤΑ σωστοί.

Υγ 2: Ο κραυγάζων HellCompatant έχει απόλυτο δίκιο ...που κραυγάζει. (Μπας και ξυπνήσουμε.)
Αν αναρωτιέστε γιατί ψιλοχάθηκα, σας λέω ότι αυτόν τον καιρό κάνω κάτι μαθηματικής φύσεως έρευνες. Οι οποίες αποδεικνύουν ότι το "Μάτριξ" είναι πολύ μεγαλύτερο, απ' ό,τι μπορεί να φανταστεί κανείς εκ πρώτης όψεως.
Αν σας πω ότι είμαστε σαν αυτοκίνητα παραγωγής, που διαφέρουν μόνο στο χρώμα και στα καθρεφτάκια... θα με πιστέψετε; Αυτό είμαστε οι άνθρωποι: αναρίθμητα ίδια αυτοκίνητα, σε απέραντα οικόπεδα παρκαρίσματος. Πώς είναι απ' όξω απ' το εργοστάσιο πχ της Φολκσβάγκεν; Έ, ακριβώς αυτό.

Προσεχώς, σχετική ανάρτηση.

Υγ 3, γιά τον Κόλαφο: Τον νεολογισμό "ποδίτσες" τον εισήγαγε ο Μάρκο ντέ Σάντ της "Μαύρης Φατρίας" (mavrifatria.blogspot.com). Εγώ απλώς τον αναπαράγω, δίκην παπαγάλου.

Προσωπικά, είχα εισάγει -αν και δεν έπιασε παρά τώι αναγνωστικώι κοινώι- τον όρο "τακατάκες" (με τον γνωστό σεξουαλικό συνειρμό), διότι οι συγκεκριμένοι λεβέντες κάνουν τα πάντα με ρυθμό: τάκ-τάκ-τάκ! Χτυπάνε μπαστούνια στο πάτωμα, βαράνε παλαμάκια, χτυπάνε τα σαγόνια τους, όταν προστάζει ο "σεβάσμιος" "- Μάσησις!", και ούτω καθ' εξής. (Πιστεύω ότι σε λίγο θα χτυπάνε και τα κεφάλια τους στον τοίχο με ρυθμό τάκ-τάκ-τάκ, αλλ' αυτό είναι άλλη ιστορία.)

HellCombatant είπε...

Έχεις αρχίσει κ ψάχνεσαι με τον κίνδυνο αυτοπροσώπως βλέπω! Συνέχισε γιατί με ενδιαφέρει τα μέγιστα το αποτέλεσμα του υπολογισμού.

Κ.Δ είπε...

Καλησπέρα πελαγοφίαλε…

Για μένα προσωπικά θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον το πώς θα προσεγγίσεις την επόμενη ανάρτηση… Να σημειώσω όμως κάτι:

Την ελληνική σκέψη πρέπει να την δούμε διαχρονικά … και πίσω από τον Πλάτωνα και μετά τους νεοπλατωνικούς ώστε να εντοπίσουμε εκείνα τα στοιχεία που την διαπερνούν … Είτε είναι μεταπυθαγόριοι, είτε οι πλατωνικοί και νεοπλατωνικοί αργότερα, είτε είναι η ορθοδοξία και οι πατέρες που συνέχισαν τη παράδοση … το ζητούμενο είναι να μαζέψουμε εκείνα τα αξιακά στοιχεία που δίναν πάντοτε τροφή στην λαϊκή ψυχή… και ικανοποιούσαν τις ανάγκες της…

Αυτό το θέτω σαν ζητούμενο γιατί μόνο μέσω μιας τέτοιας ανάλυσης, προσδιορίζοντας δλδ τις σταθερές αξίες γύρω από τις οποίες κινείται η ελληνική σκέψη … θα μπορέσουμε να διευκρινίσουμε και σε ποια καμπή ιστορικότητας βρισκόμαστε και άρα να μπορέσουμε να καταστρώσουμε στρατηγική για το μέλλον… που είναι και ένα από τα βασικά ζητούμενα

Η ενόραση μου συγκλίνει με τον καιρό στο ότι η πλατωνικές απόψεις όπως τις παραθέτεις … με το ταξίδι της ψυχής ως την άκρη του υποουράνιου τόξου … με την διαφορά (και άρα απόσταση) όσον αφορά την ευελιξία μεταξύ θεών και ανθρώπινων ψυχών … προσθέτει από μόνη της βαθμούς ανελευθερίας στο ζην… και πρέπει να αναβαθμιστεί σε μοντέλο που δε διαχωρίζει σε πάνω, κάτω, βορρά ή νότο… την ολότητα…Όπως το βλέπω εγώ … ένα κάποιο έργο έχουν κάνει οι πατέρες… με το μπαλάκι να έχει φτάσει σε μας πλέον…



Κ.Δ είπε...

Διόρθωση:
"...η πλατωνική θεώρηση όπως την παραθέτεις..."

ΑΟΡΑΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ είπε...

@ EργΔημΕργ

Εργοδότα, δεν έπεσες καθόλου εξω για τη Σαντορίνη

1.Πρόβλεψες πλήρως το φαινόμενο
2.Ο σκοπός ήταν να μην εκραγεί, αν είχε εκραγεί θα τρέχαμε
3.Προφανώς η πρόβλεψη σου λειτούργησε καταλυτικά για την αποτροπή της έκρηξης.

Χριστίνα είπε...

Μποτίλια Καλημέρα
Εχω μια τάση τον τελευταίο καιρό και συνδυάζω σκέψεις, συναισθήματα καταστάσεις με τραγούδια αυτό με βοηθάει στο να μη ξεχνώ αλλά και θυμόμενη να γνωρίζω το πότε και το γιατί ώστε ο συνδυασμός να με προφυλάσσει όσο γίνεται απο επανάληψη του ίδιου.
Περι νου λοιπόν.... Είχα την αίσθηση της περατότητας σε αυτό το θέμα κάποτε και έλεγα ότι όλα έχουν αρχή και τέλος όμως μάλλον το τέλος είναι δίχως αρχή και η αρχή δίχως τέλος και όποιος ανακατεύεται πολύ με τα σύνορα τους χάνει την ουσία.
Εχοντας την δυνατότητα να μιλάμε με λέξεις πάψαμε να μιλάμε με σκέψεις και απομακρυνόμενοι απο την φύση χάσαμη την επαφή μας με το θείο νομίζοντας ότι δεν υπάρχει πια .Δεν χρειάζεται πολύ ούτε και πολλά για να το μάθουμε να το γνωρίσουμε και να το βιώσουμε απ αρχής .
Ετσι λοιπόν καταλήγοντας στο θέμα του Νου και της ψυχής τα έχω και τα δυο συνδυάσει με πολλά τραγούδια όμως το βασικότερο είναι και το πιο αγαπημένο μου και στο χαρίζω για την παρούσα ανάρτηση .

http://www.youtube.com/watch?v=G1tGdoA6mCc

Κ.Δ είπε...

Συμφωνώ Χριστίνα...
πρελούδιο θέσης το ασματάκι σου...

Και λέγω θέσης για να πω και κάτι ακόμη...

Το ζητούμενο δεν είναι για την ώρα κάποια αντεπίθεση ... αλλά η επαναθεμελίωση της θέσης...

Αυτό από μόνο του ... ως ατομική παρέκλιση θα αποτελέσει και το δημιουργικό άνυσμα που θα ωθήσει μπροστά την τωρινή ιστορικότητα μας...

Ο έλληνας -εκτός ειδικών εξαιρέσεων- δεν αντεπιτίθεται... Απλά αντιστέκεται... by keeping his own way...

Theophanes Raptis είπε...

Ας υπενθυμίσω κάτι αναφορικά με τον τρόπο αντίστασης. Η φράση "Έλλην κ Χάος", σας λέει τίποτε? Λοιπόν? Ποιός προκαλεί το όλον Χάος εδώ "μέσα"-κ-"κάτω"? Ο όρος "Αυτο-ανακλαστικό πρόγραμμα" (Self-Reflective Algorithm) σας λέει τίποτε? Διότι, για να βοηθήσω λίγο τον Εργ-Δημ-Εργ, τα "αυτοκινητάκια" πρέπει να έχουν κάτι να "ονειρεύονται" καθ' όλο το διάστημα της παραμονής τους στη..."μάντρα" του "εργοστασίου"! Λοιπόν κυρίες κ κύριοι, ήρθε η ώρα να χρησιμοποιήσετε το Νου σας, χωρίς θεατρικές περιστροφές αυτή τη φορά. Κ για να βοηθήσω λίγο περισσότερο, σκεφθείτε τι είδους Πολιτισμός θα ήταν άξιος για τέτοιες Κατασκευές! Καλή μας τύχη...

HellCombatant είπε...

Προς επίρρωσιν των απόψεων τόσο του Εργ-Δημ-Εργ όσο και του Θεοφάνη, ακούστε τα νέα που διέρρευσαν στα δικά μας κανάλια μόλις σήμερα.

Ο Έλληνας ερευνητής Ηλίας Γιαννόπουλος εκτέλεσε το πρώτο πείραμα αλληλεπίδρασης Ανθρώπου - Ποντικού όπου ο Ποντικός ήτο μεταμφιεσμένος σε ανθρώπινο Άβαταρ!!

Ο σκοπός ήταν να μελετηθεί η αλληλεπίδραση δυο ανόμοιων πλασμάτων όταν έρχονται σε επαφή στην ίδια φυσική κλίμακα!

Βγάλτε τα συμπεράσματα σας (όπως είπα και στον Εργ-Δημ-Εργ, έχει αρχίσει μόλις να ασχολείται με τον πραγματικό κίνδυνο πίσω από όλα αυτά!!)

http://www.youtube.com/watch?v=q3nVjCT02ao

http://www.ucl.ac.uk/news/news-articles/1211/121101-VR-beaming-technology-transforms-human-animal-interaction

http://www.plosone.org/article/info%3Adoi%2F10.1371%2Fjournal.pone.0048331

PANDAROS είπε...

καλησπερα

εγω απο την πλευρα μου ,συμφωνω απολυτα με την Χριστινα,τοσο σε αυτο που λεει οτι ΄΄χρησιμοποιωντας χανουνμε την επικοινωνια την επικοινωνια μας με το θειο΄΄οσο και και οτι η μουσικη ειναι ''ο δρομος'' της θυμησης...

η μη αντισταση του Ελληνα οφειλεται κυριως στον μαζικο υπνωτισμο που εχει δεχτει,ετσι χανει την δυνατοτητα να θυμηθει την αντισταση που φυσικα και αυτη ειναι μια ΙΔΕΑ!
Ο ελληνας χρειαζεται εναν ΄΄ενθουσιασμο'' να καταληφθει απο 'Ιερη μανια'' σαν τον Σωκρατη στον Φαιδρο,μονο ετσι θα σπασει τα δεσμα της φυλακης του
ο ευκολοτερος τροπος βεβαια αν και πιθανον να υπαρχουν και αλλοι τροποι ειναι η μουσικη και ο χορος ..Ο συντονισμος μαζι της μεσω χορου φερνει την εκσταση , δηλαδη το σπασιμο του χωροχρονου και την ανυψωση της ψυχης μας προς το θειο,οσο φτασουμε..και ας φουνταρουμε προς τα κατω μετα...

χορευντας δηλαδη αφηνοντας να παρασυρθει ο εαυτος μου μαζι του- και οχι απλα να κανω βηματα- π,χ αυτο το τραγουδι
http://www.youtube.com/watch?v=mOa1SOiQcK8
[σε μερικους μπορει να μην αρεσει, κατανοητο, γιατι ολοι δεν εχουμε τα ιδια βιωματα.
τοτε βιωνω την εκσταση , και λεω στον θεο ΄΄κατεβα κατω ΄!γιατι αν δεν θα ερθεις εσυ εδω .θα αρματωσω το αρμα με τα μαυροασπρα αλογα και ανεβω εκει εγω, καιτοτε ΄θα γινει το ελα να δεις'',,και τις περισσοτερες φορες.., ερχεται!χαχαχαχ
η Υβρις, μερικες φορες σου δινει το δικαωμα να υπαρχεις.αλλωστε ολοι μας εχουμε μεσα μας τον θεικο σπινθηρα που λεγεται ψυχη..




Ατάργα τις είπε...

Καλησπέρα

Αγαπητέ Μποτίλια

Σ΄ ευχαριστώ που αναφέρθηκες σε παραγράφους των απαντήσεων μου στην παρούσα σου αναγραφή…

Λυπάμαι αλλα δεν μου επιτρέπει ο χρόνος μου να μακρηγορήσω, μια σειρά από επαγγελματικές υποχρεώσεις μου δημιουργουν πρόσθετο φόρτο.

Όμως λίγα περί Φαίδρου για να βάζουμε τα πράγματα στη θέση τους…

Ο αγώνας ανάμεσα στα μέρη της ψυχής δεν είναι τίποτα άλλο από τα δύο άλογα που συναγωνίζονται μεταξύ τους. Το άγριο αισθησιακό και το αγαθό βουλητικό, που πρέπει να ηνιοχείτε από το νου μας…

Η αισθησιακή έλξη από τη μανία για το ιδεατό κάλλος που παρακολουθείται σε όλα τα επίπεδα έκφρασης του προσωπικού έρωτα. Πόθος της αναμνησιακής σύλληψης του κάλλους με έναυσμα την αντανάκλαση της ιδεατής ομορφιάς. Ο Φαίδρος δεν είναι πιτσιρικάς απλώς διαθέτει την αθωότητα – κατ΄ εμε και μαγεύεται από την ρητορική του Λυσία, και είναι το πρότυπο της ιδεατής ομορφιάς, αυτής του αγνού και πάντα - εφήβου…νέου

Ο έρωτας, ως προς την μορφή που αντιπροσωπεύει, καθρεφτίζει τον κόσμο των ιδεών που δεν μπορούμε να συλλάβουμε παρα μόνο μέσω της ανάμνησης και των ονείρων του κόσμου των Ιδεών…

Το ποθητό είναι στην ουσία το ονειρικό … αν το αγγίξεις το βρωμίζεις και το ρίχνεις στην ύλη και χάνει την ωραιότητά του… από ιδέα γίνεται ύλη, πέφτει σε επίπεδο γήινο και υλικό…

Περνώντας και στο κάλλος του αντίθετου φύλου που δεν διεγείρει απλώς τις αισθήσεις μας αλλά στην περίπτωση που ερωτευόμαστε, ανακαλύπτουμε βαθμιαία μέσα μας την ΕΛΞΗ. Ένα άλλο πρόσωπο, παράξενα οικείο, ακτινοβόλο, ποιητικό και ικανό να μας επηρεάσει συγκηνιασιακά…ν΄ αγγίξει τον πυρήνα της υποστασή μας.

Το εξιδανικεύουμε… πολλές φορές δεν θέλουμε καν να τ΄αγγίξουμε για να μην το μολύνουμε ούτε καν με τη σκέψη μας… Σου φτάνει αυτή η «άλλη επαφή» της σκέψης, του ονείρου και της αλλαγής ενέργειας ή της αλλαγής ιδεών…αυτό δεν είναι ο Πλατωνικός έρωτας;;;

Αν περάσουμε στην σφοδρότητα και στο άγριο αισθησιασμό, στην υλική παρουσία αλλά και σε άλλη σχέση έρωτα, πόθου και τάσης ολοκλήρωσης, δεν κάνουμε τίποτα άλλο παρά να εκτρέφουμε τον πόθο, την επιθυμία και το είδος της σχέσης περνάει στο μαύρο κομμάτι της ψυχής… το άγριο μαύρο άλογο που αφηνιάζει και θέλει μαστίγιο… Πάνω απ΄ όλα ο ηνίοχος – Νους θα πρέπει να επεμβαίνει και να βάζει το κάθε άλογο στη θέση του και να μοιράζει ισομερώς την δύναμη τους, την αντοχή τους, το βάδισμα τους ή το τρέξιμό τους για να μπορέσει να τα ισορροπήσει…

Ο Φαίδρος είναι διάλογος περί Ιδεατού ΕΡΩΤΑ …στα περί σωματικού έρωτα πρέπει να περάσουμε στα του Συμποσίου.
Στο Φαίδρο διερευνάται το θεμα της ψυχής, της υψής της ως τριμερής με την σύνθετη δύναμη ενός ζεύγους φτερωτών αλόγων (καλός και αγαθός και ωραίος λευκός ίππος –-δειτε και ότι η Ιππα είναι η υπέρτατη θηλυκού γένους ψυχή του σύμπαντος κόσμου) και ο ίππος δεν είναι τίποτα άλλο από το κατερχόμενο πύρ) ενώ ο κακός και δύσμορφος μαύρος ίππος είναι η επιθυμία και ο ηνίοχος ο ΝΟΥΣ.

Πτερωτός ο χαρακτήρας της ψυχής… με κίνηση που τείνει προς το θεϊκό και μέσω των βαρέων στοιχείων ωθεί τον ψυχισμό προς την υλικότητα…

Δαμάστε λοιπόν τα άλογα και βάλτε το νου να τα ελέγχει …

Καλο βράδυ

Ανώνυμος είπε...

Μια μέρα οι άνθρωποι θα μιλούν με σκέψεις, και τα ψέμματα δεν θα έχουν χώρο, ούτε λόγο ύπαρξης. Μιλάω, ονειρεύομαι ίσως, για την ύπαρξη του μετα-ανθρώπου, όπου η επίφυση θα είναι ενεργοποιημένη, μόνο που έχω την αίσθηση πως το μέσο ενεργοποίησής της είναι η καρδιά, δηλαδή η ειλικρίνεια, η αρετή και η πραγματική συμπόνοια. Μέχρι τότε έχουμε πολύ δρόμο, και πολλές ανατροπές. Όμως έτσι θα γίνει. Αναπόφευκτα. Οι προκλήσεις και το διακύβευμα της εποχής, δεν αφήνουν χώρο για άλλες επιλογές. Ή θα αλλάξουμε, ή θα πέσουμε.

Καληνύχτα σε όλους, και σε ευχαριστώ φίλε μου Μποτίλια για την στοχοποίηση των προκλήσεων, και την αναφορά των σκέψεών μου, μεταξύ όλων των υπόλοιπων πολύ σπουδαίων αναφορών των σχολιαστών των θεμάτων που χτυπάς με σθένος.

Μάρκο Ντέ Σάντ είπε...

@ Εργδημεργ

Προς αποκατάστασιν της ιστορικής αληθείας:

Ο νεολογισμός "ποδίτσες" είναι αρχαιότερος εμού. Αγνοώ τον δημιουργό του.

Γνωρίζω όμως ότι ο πρώτος που το είπε "στον αέρα" ήταν ο περιβόητος φρουτάκιας-βουλευτής Αλέκος Χρυσανθακόπουλος (εκ Πατρών ορμώμενος καραγκιόζης) στη Ζούγκλα εδώ και κάμποσα χρόνια. "Στην Ελλάδα κυβερνάνε οι ποδίτσες..." είχε πεί αλλά μετά το έκανε γαργάρα.