03 Μαΐου, 2012

Ο χρόνος μέσα τους - VIII



το συγκεκριμένο σημείο της αφήγησής μας, ο σκεπτόμενος αναγνώστης θα ρωτήσει αν οι χρονικές "πύλες" ρυθμίζονται καλύτερα - δηλαδή, αν μπορούμε να τις εντοπίσουμε σε συγκεκριμένες στιγμές, και όχι αορίστως μέσα σ' ένα 24ωρο (πχ "20η Ιουλίου").

Η απάντηση είναι καταφατική.

Οι πιό ψαγμένοι από σας θα έχετε ήδη συναντήσει κάτι παλαιούς πίνακες, με τους "δαίμονες" που βαράνε σκοπιά ανά δίωρον, και τους οποίους ο (μαύρος) μάγος επικαλείται γιά προστασία, συμβουλευόμενος πρώτα το ...ρολόϊ του. (Σχετικές αναφορές δεν βρήκα on-line, αλλά υπάρχουν σε κάτι βιβλία "παζαρίσια", που είχα ξεφυλλίσει κατά καιρούς. Δεν τ' αναφέρω εδώ, δεν χρειάζεται ν' ανακατεύουμε τη μούργα του κατώτερου αστρικού.) Αντιστοίχως -και αντιστρόφως- η Εκκλησία μας έχει το βιβλίο προσευχών "Ωρολόγιον".
Ωστόσο, δεν εννοώ αυτά. Ούτε τις κινήσεις (και σχετικές θέσεις) των άστρων στην Αστρολογία - όπου, οι ως τώρα μελέτες μου δεν ανέδειξαν κάποια έννοια σχετική με "πύλη" (όπως την εννοούμε εδώ). Ακόμη και η μεσαιωνική Αστρολογία, που στηρίζεται μόνο στους πέντε ορατούς διά γυμνού οφθαλμού πλανήτες, δεν περιλαμβάνει "πύλες" με την έννοια του άρθρου μας.

Οι "πύλες" όντως μπορούν να καθοριστούν με ακρίβεια δευτερολέπτου, αλλ' "αυτοί" έχουν έναν άλλον τρόπο να το υπολογίζουν αυτό. Τί κάνουν; Περιμένουν κάποια συγκεκριμένα άστρα να φανούν σε συγκεκριμένες γωνίες ( = αζιμούθια ύψους) πάνω ή κάτω απ' τον ορίζοντα.

Αυτά τα άστρα είναι:
  • Ο Ήλιος.
  • Η Σελήνη.
  • Ο Σείριος.
  • Ο Regulus (Βασιλίσκος), που βρίσκεται στον αστερισμό του Λέοντα.
  • Τα άστρα της ζώνης του Ωρίωνα, ο Αλ-Νιτάκ ( = ζώνη ή διάδημα στ' Αραβικά), ο Αλ-Νιλάμ ( = διάδημα μαργαριταριών) και ο Μιντάκα ( = περιοχή).
  • Πολύ-πολύ σπανιώτερα, ο Κρόνος, ή ο Μπετελγκέζ (πάλι του Ωρίωνα), ή καναδυό άλλα, που δεν θυμάμαι τώρα.
Οι δε σημαντικές γωνίες είναι:
  • Οι 0° ( = η ακριβής χρονική στιγμή ανατολής ή δύσης ενός άστρου).
  • Οι 19.5° (ναι, ο γνωστός απ' την "υπερδιαστατική Φυσική" αριθμός!).
  • Οι 30°.
  • Οι 33° (ναι, απ' τις ποδίτσικες αντιλήψεις προέρχεται αυτό!).
  • Πολύ-πολύ σπανιώτερα, οι 36° και οι 39°.
Οπότε, όλα τα παραπάνω συνδυαζόμενα, μας δίνουν ένα καλό όργανο υπολογισμού της ακριβούς στιγμής της "πύλης".



Εκείνος, που βρίθει σχετικών αναφορών και παραδειγμάτων, είναι ο ιστότοπος του "Εντερπράϊζ Μίσσιον". Καλή υπομονή (διότι τα άρθρα είναι και πολλά και μεγάλα), διαβάστε και γελάστε με την ψυχή σας!... διότι κάθε άνθρωπος έχει τη μαλακία του μεν, αλλά "αυτωνών" η μαλακία σπάει κόκκαλα δε!
  • Προεδρικές ομιλίες -στις ηπαπάρα- (με καλεσμένους πρέσβεις, κτλ κτλ), που αρχίζουν όχι πχ στις 20:00', αλλά στις ...20:03' ακριβώς... και μάλιστα αυτό να γράφεται στο επίσημο έντυπο πρόγραμμα της δεξίωσης! (Διότι έπρεπε ο Σείριος ν' ανεβεί στις 33° ακριβώς πάνω απ' τον ορίζοντα, τζάνεμ!)
  • Η προσελήνωση του "Απόλλων 11", όπου, υποτίθεται, η σεληνάκατος στα τελευταία λεπτά δεν υπάκουγε στον υπολογιστή ελέγχου πτήσεως, κινδύνευε να τσακιστεί, και ο ηρωϊκός Άρμστρονγκ έλαβε τον μοχλό ανά χείρας και την προσεδάφισε επιτυχώς... ενώ στην πραγματικότητα έλαβε εντολή απ' το Χιούστον να πάει στο συγκεκριμένο σημείο τη συγκεκριμένη ώρα... διότι απ' τον ορίζοντα της περιοχής ο Σείριος φαινόταν (ναι, σωστά μαντέψατε!) στις 33° πάνω απ' τον ορίζοντα! Τώρα, βέβαια, το ότι ο κρυόκωλος χωριάτης (εκ χωρίου Γουαπακονέτα ορμώμενος) καραβανεύς Άρμστρονγκ το 1969 ήταν ήδη ποδίτσας 33ου βαθμού, όπως κι ο Ώλντριν... λεπτομέρεια...
  • Κι άλλα, κι άλλα, κι άλλα... όπως η προσεδάφιση του Μάρς Παθφάϊντερ το 1997 σε γεωγραφικό πλάτος 19.5 βόρειο στον Άρη... σε συγκεκριμένες αζιμουθιακές θέσεις Σείριου και Αλ-Νιτάκ και τα ρέστα, κτλ κτλ.
Τώρα, θα με ρωτήσεις αναγνώστη μου (και με το δίκιο σου), τί σκατά σημασία έχει ο καθορισμός με ακρίβεια δευτερολέπτου γήϊνου χρόνου, όταν μιλάμε -πχ- γιά προσεδάφιση στον Άρη! Έ, μα γι' αυτό σου είπα πως πρόκειται γιά μουρλούς! Μόνο που, φρενοβλαβής με (απόλυτη) εξουσία αποτελεί ούλτρα επικίνδυνο συνδυασμό - και πρέπει να εξουδετερωθεί πάσηι θυσίαι.

Θες κι άλλη απόδειξη; Όλες, μα όλες οι δολοφονίες της "Γιαταλεφτά Νοέμβρη", απ' το 1983 και μετά, έγιναν υπό συνδυασμούς των συγκεκριμένων αζιμουθίων των συγκεκριμένων άστρων! (Ποιός Ξηρός και ποιός Κουφοντίνας;...) Βλέπεις, αναγνώστη μου, κάπου τότε έσκασαν μύτη και τα πρώτα προγράμματα Αστρονομίας στους "λαϊκούς" υπολογιστές της εποχής!... οπότε ήταν πολύ εύκολο ένας πράκτορας ν' αυτενεργεί βάσει ενός γενικού σχεδίου, παρά να του δώσουν από πριν ραβασάκι με προϋπολογισμένη (από υπολογιστές τύπου "mainframe") την ώρα του φόνου... με κίνδυνο να διαρρεύσει η πληροφορία στο μεταξύ. (Κάπου να παράπεφτε το χαρτάκι... καταστροφή!)
Πού το ξέρω αυτό το τελευταίο; απ' τις εκθέσεις των ιατροδικαστών. Πληροφορίες που βρίσκουμε μαζεμένες (μαζί με τις προκηρύξεις της -μη χέσω- "οργάνωσης") στο σχετικό βιβλίο του συγγραφέα Δήμου Μάρκου Μπότσαρη. Μου φαίνεται είναι αυτό εδώ... και γράφω "μου φαίνεται", διότι αφ' ενός τα βιβλία μου τώρα βρίσκονται σε χαρτοκιβώτια (υπό διαρκή αναμονή μετακόμισης), αφ' ετέρου έχω πολλά χρόνια να το διαβάσω, κι εκ τρίτου... υπάρχουν και οι "βιβλιόφιλοι" (")φίλοι(") (μέγιστη πληγή, χειρότερη κι απ' τα σκουλήκια), που "δανείζονται" ένα βιβλίο, γιά να μη σου το επιστρέψουν ποτέ. (Σκατοτεμπελαράδες και σκατοτσιγκουναράδες είναι, όχι "βιβλιόφιλοι". Άτομα που δεν κάνουν τον κόπο να πάνε ως το πλησιέστερο βιβλιοπωλείο και να δώσουν ένα εικοσάρικο, να πάρουν αυτό που τους ενδιαφέρει, δεν δικαιούνται καλύτερους χαρακτηρισμούς.)

Θα μπορούσε, όμως, να μας βοηθήσει το πραγματικά βιβλιόφιλο αναγνωστικό μας κοινό. (Κυρία Αταργάτις μας; )

Πάντως, το θυμάμαι πολύ καλά αυτό. Όλες μα όλες οι δολοφονίες αυτές ήταν τελετουργικοί φόνοι, ποδίτσικου τύπου! Και πώς ξέρω την ώρα του φόνου; Πολύ εύκολα! Η ώρα κάθε φόνου προσδιοριζόταν απ' τον ιατροδικαστή (αναγράφεται στις σχετικές εκθέσεις) - και οι ιατροδικαστές, σε πρόσφατα πτώματα, έχουν σφάλμα μόλις 5 με 10 λεπτά. Όχι παραπάνω.
Τα υπόλοιπα ανέλαβε μία έκδοση του RedShift, αλλά τα υπόλοιπα των υπολοίπων βρίσκονται κάπου θαμμένα σε κάποιον απ' τους άπειρους σκληρούς δίσκους, που άλλαξα κατά καιρούς. Δυστυχώς, στην Πληροφορική δεν ισχύει το: "ουδέν μονιμώτερον του προσωρινού". Ισχύει το ακριβώς ανάποδο! Το: "ουδέν προσωρινώτερον του μονίμου"! Και γ.μώ τις τεχνολογίες, δηλαδή, τρομάρα της!...

Εν πάσει περιπτώσει, εσείς δεν εμποδίζεστε από κανέναν να επαναλάβετε το πειραματάκι μου. (Κι έχετε δικαίωμα επιλογής και σε προγράμματα Αστρονομίας δωρεάν, όπως πχ το Stellarium - καλό, αν και σε πολύ πρώϊμη προέκδοση ακόμη.)  Όπως δεν εμποδίζεστε από κανέναν, να κάνετε κι άλλες παρόμοιες μελέτες. Πχ πότε -εννοώ, υπό ποιά αζιμούθια των άστρων που λέμε- έπεσαν οι δίδυμοι πύργοι (ποιά "αεροπλάνα με Άραβες", και λοιπά φαλάφελ με ρίγανη;... ), πότε βυθίστηκε ο "Τιτανικός",... πότε ακριβώς θ' ανακοινωθεί το αποτέλεσμα των ημετέρων εκλογών, ή πότε ακριβώς ορκίστηκε ο Παπαδήμος!
Να σας βοηθήσω, μόνο, με μία ακόμη "λεπτομέρεια": στο σκεπτικό "αυτών", πάνω απ' τον ορίζοντα (ή ημέρα) σημαίνει "ζωή", και κάτω απ' τον ορίζοντα (ή νύχτα) σημαίνει "θάνατος". Είπαμε... αρχαίες Αιγυπτιακές αντιλήψεις!...



Εδώ τελειώσαμε. Θέλω, όμως, να σας πω ότι, οποιαδήποτε χρήσιμη πληροφορία επί του θέματος ανακαλύψετε, θα την παραθέσω ως προσάρτημα του παρόντος.
Ως τότε, να είστε καλά, και να προσέχετε πού κυκλοφορείτε κατά τις "πύλες" με Πανσέληνο και τις ώρες με τον Σείριο στις -33°! :-)


3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

K EGW POU SE KATALABAINW APOLYTA SOU LEW EUTHEWS OTI STH NPRAGMATIKOTHTA KATAGGELLEIS AUTA TA OPOIA THELEIS NA APOKALYPSEIS. XEREIS MIA XARA OTI BRISKESAI SE PROGRAMMA -DIOTI MONO EKEI DIKAIOLOGEITAI H "TELETOURGIKH" (TAHA MOU!) XRHSH TOU C(H)RONOU. TI MAGOUS K KOURAFEXALA RE, STO "TRON" PAIZEIS! ASPRA MOURA, MAVRA MOURA EISAI MIA...? EGW PATNWS SYMFONW OXI ME MPOUZOKLEIDO POU LES ESY, ME KANONIKOUS STAVROUS KATA MHKOS THS APPIAS ODOU, H ME TA PYROTECHNICS STO TELOS TOU "BOUNTY"! BUU RE!

ΑΟΡΑΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ είπε...

Γιατί χτυπούν το προτεκτοράτο μας ΙΙ http://aorata-gegonota.blogspot.com/2012/05/blog-post_5740.html

http://aorata-gegonota.blogspot.com/2012/05/blog-post_04.html
Γιατί χτυπούν το προτεκτοράτο μας Ι

Ανώνυμος είπε...

Ice - Age coming!
http://www.agu.org/pubs/current/si/links/2011GL049811.pdf

...and Sun-Quakes!
http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1342937X10001966