12 Αυγούστου, 2009

Η ΑΚΡΙΒΗ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑ ΤΗΣ ΜΟΝΑΞΙΑΣ


Για αρκετό καιρό στην σελίδα αυτή δεν έγιναν αναρτήσεις. Συχνά επιλέγω την σιωπή, όχι παθητικά, αλλά σαν τρόπο έκφρασης. Όπως είπε κάποτε ο Γεχούντι Μενουχίν η μουσική είναι μια διαλλεκτική εναλλαγή μεταξύ ήχου και παύσης, που δομεί την ευαισθησία που μπορεί να εκδηλώνει η σύνθεση.
Θέση χωρίς αντίθεση συνεπάγεται αποσύνθεση. Η σιωπή μπροστά σε όσα πράττουμε κατά καιρούς συμβάλει στο καταστάλαγμα των εντυπώσεων και στην κυοφορία ενός νέου προσώπου. Δεν πρόκειται για στάση, αλλά για εσωτερική κίνηση.
Η εμμονή να υπάρξουμε από συνήθεια, συνιστά μια αναγκαιότητα που δεν μπορεί να υπάρξει. Η μετατροπή της ζωής σε ροή μέσα σε σωλήνα, με στόχο την παροχή, δεν συνιστά υδροδότηση, αλλά συντελεί στην αφυδάτωση.
Τα πράγματα στα όρια της σιωπής εξακολουθούν να υπάρχουν, κάνοντας χρήση μιας ήρεμης, ανεπαίσθητης επικοινωνίας. Η αποτύπωση και η ιχνηλασία της συνιστούν μια ιδιότυπη διαδικασία αβρής επαφής. Στη βάση της σελίδας υπάρχει το μπανεράκι που καταγράφει την είσοδο των επισκεπτών. Κοιτάζοντάς αραιά, διαπίστωνα ότι ένας συγκεκριμένος αριθμός φίλων - οι οποίοι δεν είναι κάθε φορά οι ίδιοι - εξακολουθεί μόνιμα να την επισκέπτεται, αφήνοντας με αυτόν τον τρόπο τα ίχνη του στη φάση της σιωπής.
Αυτή η παρουσία αποτέλεσε για μένα το σπάσιμο του φράγματος της μοναξιάς στην φάση της σιωπής. Συνιστά κάτι πολύ σημαντικό, όχι σώνει και καλά από ανάγκη να υπάρξω στο διαδύκτυο. Πρόκειται για μια σχέση επικοινωνιακής ουσίας, ιδιαίτερα πολύτιμη για μένα, που μου δημιουργεί την ανάγκη να ευχαριστήσω εγκάρδια όλους αυτούς του "αθόρυβους" επισκέπτες και να προσπαθήσω να ανταποκριθώ στην ευγένεια της παρουσίας τους.
Γνωρίζω, ότι όταν γλιστρά ο ήλιος μέσα από το παράθυρό μου, δωρίζοντας ζωή, δεν αναμένει ανταλλάγματα. Και όταν ο αέρας δωρίζει το οξυγόνο σε μένα και στα λίγα φυτά, εισερχόμενος στον μικρό κόσμο που ζω, επιτελεί μια προσφορά μέσων διατήρησης της ζωής, χωρίς να προηγηθεί παραγγελία.
Με τη συντροφιά της παρουσίας σας, αφουγκράζομαι μέσα στη σιωπή την κραυγή της πεταλούδας, όπως τραγούδησε ο Μόρρισον. Θα προσπαθήσω να μην διαψεύσω το μήνυμά της...