04 Σεπτεμβρίου, 2009

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ "ΟΧΙ ΧΥΤΑ ΣΤΟ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟ"

Της ΑΡΓΥΡΩΣ Κ. ΜΩΡΟΥ
Ø Φωτογραφικό υλικό και στοιχεία που αφορούν την έρευνα της πυρκαγιάς που κατέκαψε τη βορειοανατολική Αττική, και συγκεκριμένα για το «ξεκίνημά» της, απέστειλε στον πρόεδρο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, Ιωάννη Σακελάκο, και τον γενικό επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, Λέανδρο Ρακιντζή, ο πρόεδρος της Κοινότητας Γραμματικού, Νίκος Κούκης.
«Σας υποβάλλουμε σε CD φωτογραφικό υλικό που αφορά το ξεκίνημα της πυρκαγιάς, την επέκτασή της και τον τρόπο διάταξης των πέντε πυροσβεστικών αυτοκινήτων και αντίστοιχων υδροφόρων, που παρέμεναν καθηλωμένα φυλάσσοντας τα μηχανήματα του εργολάβου, ενώ η φωτιά είχε επεκταθεί μέχρι 10 χλμ. μακρύτερα» αναφέρεται στο έγγραφο, στο οποίο δίνονται νέα στοιχεία.
Γίνεται γνωστό ακόμη ότι η μία από τις δύο εστίες που εκδηλώθηκε η πυρκαγιά «σβήστηκε από κατοίκους του Γραμματικού». «Η άλλη, που ήταν 300 μ. από τη φυλασσόμενη έκταση ΧΥΤΑ, πήρε επικίνδυνες διαστάσεις. Η μαρτυρία αυτή έγινε από τον κ. Χρύσανθο Ηρακλή, κάτοικο οικισμού Σέσι Γραμματικού, που ήταν από τους πρώτους που έσπευσαν στο χώρο» εξηγεί.
Τονίζει ότι τα τέσσερα μηχανήματα που υπήρχαν στην περιοχή και θα μπορούσαν να φτιάξουν αντιπυρική ζώνη για να αναχαιτίσουν τη φωτιά πριν φτάσει σε επικίνδυνα σημεία, «δεν λειτούργησαν ποτέ» και καταγγέλλει για απάθεια και αδράνεια τους άνδρες των ΜΑΤ και της Ασφάλειας που απαγόρευσαν «την πρόσβαση κατοίκων στην περιοχή για να την κατασβέσουν» πριν επεκταθεί.
Στο έγγραφο γίνεται λόγος για αποδεδειγμένη σημαντική καθυστέρηση πτήσης των πυροσβεστικών αεροσκαφών: «Περί την 06.15 έως 08.00 η φωτιά ήταν σε ελεγχόμενη περιοχή. Αφού έκαψε μια μικρή σχετικά έκταση, όλη τη νύχτα είχε αυτοπεριοριστεί σε μια λάκα χωρίς ιδιαίτερη βλάστηση και κατέβαινε αργά αργά σε μια χαράδρα πευκόφυτη με υψηλή βλάστηση. Η φωτιά έφτασε στη χαράδρα στις 08.10 χωρίς μέχρι τότε να επιχειρηθεί η δραστική της κατάσβεση, που ήταν εφικτότατη από εναέρια μέσα. Μετά τη χαράδρα και βοηθούντος του ανέμου, που ενισχύθηκε σημαντικά, πήρε ανεξέλεγκτες διαστάσεις με αποτέλεσμα να κατακαούν 200.000 στρέμματα».
«Η φωτιά θα μπορούσε και μετά την επέκτασή της, μέχρι την 10.00 ώρα, να μην περάσει τη διαδρομή Γραμματικού - Λίμνης Μαραθώνα, με την προϋπόθεση ότι τα πυροσβεστικά οχήματα που φύλαγαν το χώρο των μηχανημάτων θα διατάσσονταν στη διαδρομή Γραμματικού - Λίμνης Μαραθώνα όπου ήταν χαμηλή σχετικά η βλάστηση» τονίζει ο κ. Κούκης και καταλήγοντας απαντά σε όσους μιλούν για εσκεμμένη ενέργεια από τους κατοίκους της περιοχής. «Θα πρέπει να σας ενημερώσουμε ότι η επέκταση των 530 στρεμμάτων που έχει χωροθετηθεί για ΟΕΔΑ -ολοκληρωμένη εγκατάσταση διαχείρισης απορριμμάτων- τελούσε υπό αναδάσωση και είχε αρθεί η αναδάσωση μόνο για την έκταση αυτή, όταν η υπόλοιπη έκταση των περίπου 125.000 στρεμμάτων τελούσε υπό αναδάσωση. Συνεπώς ούτε κίνητρο ούτε όφελος υπήρχε από τους κατοίκους του Γραμματικού για εσκεμμένη ενέργεια».
http://www.enet.gr/?i=issue.el.home&date=02/09/2009&id=7816

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Θυμώνω τόσο πολύ με τα μοσχάρια που μας έχουν κάτσει στο σβέρκο που αδυνατώ να συγκεντρωθώ...
Ετσι αισθάνομαι τώρα κι όταν βλέπω κάποιες φάτσες. Σαν του Παπουτσή πχ, ή του Αβραμό, ή την Παναγιωταρέα... Θεέ μου σχώρα με !

Μποτίλια στο πέλαγος είπε...

Αγαπητέ φίλε/η υπομονή. Πρέπει να το παλέψουμε. Σε φάσεις που δεν διαφαίνεται να υπάρχει προοπτική, ένα σωρό αρνητικά συναισθήματα μας διακατέχουν. Αυτή η κατάσταση δαπανά ενέργεια που πρέπει να προσπαθήσουμε να την διοχετεύσουμε στην δημιουργική επεξεργασία μιας προοπτικής. Οι περισσότεροι όλο και και πιο συχνά εξωθούμαστε στα όρια της αντοχής μας. Το φαινόμενο είναι κοινωνικό, άρα κοινή πρέπει να είναι και η προσπάθεια για μην μας τρελάνουν.

Γιάννης Καραμήτρος είπε...

Φυσικά την ζημιά θα την πληρώσουν οι γνωστοί-άγνωστοι. Στις πυρκαγιές της Ηλιάς την πλήρεσε μία ηλικιωμένη κυρία και τώρα θα την πληρώσουν οι μετανάστες...

Φυσικά οι εργολάβοι και οι κρατικοί λειτουργοί που έβαλαν την ΕΛΑΣ και την Πυροσβεστική να προστατεύουν τα μηχανήματα τους δεν θα πάθουν τίποτα.

Δεν είμαι από αυτούς που λένε ότι φταίει το κράτος, οι ξένες δυνάμεις ή ο Φούφουτος, αλλά φταίει ο μέσος Έλληνας πολίτης που ψηφίζει πάντα τους ίδους...

Μποτίλια στο πέλαγος είπε...

@ΙωάννηςΚ
Φταίνε τα τραγούδια του φταίει κι ο λυράρης εκτός από τον μαραζιάρη λαό.
Ο Φούφουτος είναι ο μόνος αθώος.

Γιάννης Καραμήτρος είπε...

Όπως πάντα...