Λοιπόν, στα σχόλια κάτι πέταξε το ευφυές αναγνωστικόν κοινόν γιά το ναυάγιο του "Σαμίνα"... κάτι πέταξα κι εγώ περί το τί σημαίνει "Σαμίνα"... αλλά υποθέτω βάσιμα πως πρέπει να τελειώσω την παράθεση των συλλογισμών μου. Να μην τα φορτώσω σε άλλους. Επομένως, αγορεύω άπαξ έτι - αν και πάλι εκτός σειράς.
Χαίρομαι, όμως, που βλέπω/ετε στην πράξη να έχει ενεργοποιηθεί το "δίκτυο μυαλών", που σας έλεγα πέρισυ. (Γιά τον ίδιο λόγο, κυκλοφορούν πολύ στο Διαδίκτυο εσχάτως αναφορές γιά την Πορτάρα, παράλληλα με τη δική μας εδώ - κι ευχαριστώ τη Μάγια τη Μέλισσα γιά την πληροφορία.)
Και να που φτάνουμε ακόμη μία φορά στα όσα δεν μας λέει η Μυθολογία! Ας τα βρούμε εμείς, όμως - ίσως, στο κάτω-κάτω, αυτός ακριβώς να είναι και ο σκοπός της Μυθολογίας: να σε ξυπνάει. Όχι να σε κοιμίζει μ' έτοιμες αφηγήσεις.
Όταν οι Αργοναύτες έφτασαν στη Λήμνο, λέει η Μυθολογία, βρήκαν τις γυναίκες της Λήμνου χωρίς άντρες. Βρήκαν άλλες, ομορφότερες γυναίκες οι τυπάδες (κλαφτήκανε οι Λήμνιες στους νέους επισκέπτες), και φύγανε, παρατώντας αυτές ως καλαμιές στον κάμπο. Φαίνεται, όμως, πως τα κλαμματάκια έπιασαν στους Αργοναύτες, κι αυτοί παντρεύτηκαν τις Λήμνιες, τους σκαρώσανε παιδιά, και "χάππυ έντ" - ευτυχισμένο τέλος, όπως στις περισσότερες αισθηματικές ταινίες στο σινεμά...
...Αν και οι Αργοναύτες μάθανε το φοβερό μυστικό λίγο αργότερα, ότι αυτές οι ίδιες είχαν σκοτώσει τους άντρες τους, επειδή αυτοί δήθεν είχαν βάρβαρη συμπεριφορά και τις χτυπούσανε συνεχώς.
Εδώ, όμως, ο προσεκτικός αναγνώστης τσινάει, και βλέπει δημιουργούμενα δύο ερωτήματα:
- Όλες οι Λήμνιες σκότωσαν όλους τους άντρες του νησιού;
- Ο λόγος των φόνων ήταν πράγματι αυτός, ότι δηλαδή είχαμε μία ακραία φεμινιστική επανάσταση κάπου τέσσερεις χιλιετίες πριν την εποχή μας;
Τί θα δούμε;
Κατ' αρχήν, πόσες ήταν οι Λήμνιες γυναίκες! Και ξεκινάμε απ' τους Αργοναύτες, των οποίων γνωρίζουμε απάνω-κάτω τον αριθμό, προσπαθώντας να καθορίσουμε ποιά η μαθηματική σχέση Αργοναυτών και Λημνίων γυναικών. Πώς τό 'πε ο οικοδεσπότης; "Τίποτε, μα τίποτε, δεν υφίσταται σκληρότερο των Μαθηματικών."
Έ, ναί!
Οι Αργοναύτες ήταν περίπου πενήντα (50), συν ή πλην κάτι ψιλά. Βέβαια, όπως λέει και η Γουΐκι, ο αριθμός αυτός διαφέρει από αρχαίο συγγραφέα σε αρχαίο συγγραφέα. Ας κρατήσουμε, όμως, ως επικρατέστερο τον αριθμό του Απολλωνίου του Ροδίου: 55. Δηλαδή 53, συν ο Ιάσων, συν η Αταλάντη - η μόνη γυναίκα της παρέας.
Κρατάμε το 55 γιά πρακτικούς λόγους, διότι (α) είναι αρκετά άτομα, ώστε να στηρίξουν ερευνητική αποστολή (με βάρδιες, γιά να ξεκουράζονται - συν σκοπιές), και διότι με περισσότερα αρχίζει να μην ελέγχεται η κατάσταση. Έτσι, αποκλείουμε ο,τιδήποτε πάνω από 55 και κάτω από 48.
Επομένως, χοντρικά: 50 Αργοναύτες παντρεύτηκαν και άφησαν έγκυες 50 Λήμνιες.
Θα μπορούσε, όμως, να φέρει -ανάμεσα σε αστείο και σοβαρό- βασιμώτατη αντίρρηση κανείς, ότι ένας Αργοναύτης θα μπορούσε να είχε παραπάνω από μία Λήμνιες γυναίκες στο κρεββάτι του. Νιάτα και δύναμη, γάρ! Πόσες, όμως;
Εάν υποθέσουμε ότι ολόκληρη η Λήμνος είχε 5,000 γυναίκες σε σεξουαλικά ενεργή (και μάλλον και αναπαραγωγική) ηλικία, τότε υπήρχαν κι άλλοι 5,000 φονευθέντες άντρες. Σύνολο 10,000 άτομα, βάλε και τα άτομα μη αναπαραγωγικής ηλικίας (τρίτη ηλικία και παιδιά), ας πούμε βγαίνει ένα σύνολο 15 έως 20 χιλιάδων ατόμων.
Εύλογο αυτό, τόσος πληθυσμός μπορεί να στηρίξει άνετα τις υποδομές του νησιού (καλλιέργειες, κτλ), και περισσότερος μάλλον είναι απίθανο να υπήρξε τα χρόνια εκείνα. Άρα, μ' αυτή τη λογική (και σε πρώτη εκτίμηση), κάθε Αργοναύτης είχε 100 παλλακίδες!!!
Όμως, αυτό δεν στέκεται. Γιατί; Διότι, πρώτον δεν είναι ...πρακτικό. Ξέρετε τί παναπεί εκατό στερημένες από σέξ γυναίκες με μονάχα έναν άντρα; :-) Και με πέντε γυναίκες να συνουσιαζόταν αυτός καθημερινά, η κάθε γυναίκα έπρεπε να ...περιμένει τη σειρά της γιά ...τρεις εβδομάδες!!! Ήταν, λοιπόν, θέμα χρόνου, να τους φάνε ζωντανούς τους Αργοναύτες οι Λήμνιες! :-)
Και δεύτερον... Πέρα απ' τα καλαμπούρια, υπάρχει ένας λόγος απείρως σοβαρώτερος.
Ο λόγος αυτός είναι η Βιολογία, και οι φραγμοί που αυτή θέτει στην τεκνοποιΐα. Οι αρχαίοι Έλληνες το ήξεραν καλά, ότι δεν πρέπει να έχεις άμεση συγγένεια με το πρόσωπο που παντρεύεσαι, γιά να μη βγάλεις παιδιά με (σοβαρά) βιολογικά ελαττώματα. Άσχετο τί λένε σε πολλές περιπτώσεις αρχαίοι ποιητές, συγγραφείς, κτλ - που θέλουν να κολακέψουν ζωντανούς άρχοντες της εποχής εκείνης, ή τους προγόνους τους.
Σχετική παρένθεση, μιά που τό 'φερε η κουβέντα: οι μυθολογικές αναφορές λένε και γιά την ίδια την Υψιπύλη, ότι ήταν -από μητέρα- πρώτη ξαδέρφη του Ιάσονα. Εντελώς εσφαλμένο, όμως. Εάν ήταν αληθές, ο Ιάσων θα έφερνε τα χαιρετίσματα της οικογένειάς του στη θεία του τη Μύρινα και την ξαδέλφη του. Ούτε αυτό μαρτυρείται, ούτε η Υψιπύλη αναγνωρίζει ως οικείο πρόσωπο τον Ιάσονα, όταν οι Αργοναύτες βγαίνουν στην ακτή.
Το πιθανώτατο, ότι η Μύρινα ήταν ντόπια αρχόντισσα της Λήμνου, απ' τους παλαιούς κατοίκους του νησιού. Ο πατέρας της Υψιπύλης, ο Θόας, ήταν στρατηγός του Μίνωα. Ο τελευταίος, όταν επεξέτεινε με εκστρατείες την κυριαρχία του προς το βόρειο Αιγαίο και κυρίευσε αρκετά νησιά, χάρισε τη Λήμνο στον Θόα.
Επανερχόμαστε στη Βιολογία. Το ίδιο πράγμα ακριβώς (γιά το πόσο κακό είναι η γαμήλια ανάμιξη αμέσων συγγενών) γνωρίζει σήμερα και η Εκκλησία μας, και το εφαρμόζει απαγορεύοντας τους γάμους σε συγγενικά πρόσωπα μέχρι 9ου βαθμού συγγενείας. Ο "βαθμός συγγένειας" ορίζεται (και νομικώς) ως ο αριθμός των γεννήσεων που απαιτούνται, γιά να έρθουν στη ζωή τα προς εξέταση πρόσωπα. Πχ μητέρα και παιδί είναι πρώτος βαθμός. Αδέλφια, 2ος. Πρώτα ξαδέλφια, 4ος. Δεύτερα, 6ος. Τρίτα, 8ος. Δηλαδή, επιτρέπεται να παντρευτείς "τέταρτο εξαδέλφι" σου (10ος βαθμός), αλλά όχι πιό κοντινό.
Τί σημαίνουν αυτά, σε πρακτικό επίπεδο, γιά τη Λήμνο του τότε; Σημαίνουν πως, εάν κάθε Αργοναύτης έκανε παιδιά με 100 γυναίκες, τότε τα παιδιά αυτά (δηλ. η πρώτη γενιά μετά από τους γάμους) είχαν μεγάλη πιθανότητα να πέσουν σε στενούς συγγενείς τους, όταν έψαχναν να παντρευτούν. Εάν, μάλιστα, λάβετε υπ' όψη σας το γεγονός, ότι μερικοί Αργοναύτες ήταν συγγενείς μεταξύ τους (συνήθως αδέρφια), όπως πιθανώτατα και μερικές απ' τις Λήμνιες γυναίκες ήταν συγγενείς μεταξύ τους, τότε η πιθανότητα τα εγγόνια τους (η 2η γενιά μετά από τους γάμους) να παντρευτούν συγγενή τους, καθίσταται όχι απλά μεγαλύτερη, αλλά σχεδόν απαγορευτική. Ακόμη και σε πληθυσμό 10 έως 20 χιλιάδων ατόμων.
Άρα, πρέπει ν' αποκλείσουμε την "πολυγαμία"! Ο κάθε Αργοναύτης έκανε παιδιά με μία και μόνον μία Λήμνια, και τέλος.
Επομένως, πόσες ήταν τελικά οι Λήμνιες γυναίκες των Αργοναυτών;
Στο σημείο αυτό έρχονται να μας βοηθήσουν τα Μαθηματικά. Συγκεκριμένα, ο κλάδος της Στατιστικής, και κάτι που ονομάζεται "Γκαουσσιανή κατανομή". Αυτή είναι μία μαθηματική καμπύλη, που περιγράφει πληθώρα φαινομένων. Απαντά σε ερωτήματα του τύπου: "πόσο είναι το μέσο ύψος των Ελλήνων", ή: "πόσα ml μπύρα περιέχουν τα κουτάκια του εργοστασίου μας;" Ιδού με τί μοιάζει, παρατηρήστε την χαρακτηριστική "καμπάνα":
Τί σημαίνει αυτό, πρακτικά, γιά την περίπτωση των Λημνίων γυναικών; Εάν βάλουμε στον άξονα των x τις ηλικίες, και στον άξονα των y τον αριθμό "πόσες γυναίκες έχουν την τάδε ηλικία", καταλαβαίνουμε πόσες γυναίκες υπήρξαν συνολικά. Δηλαδή:
Θεωρούμε ότι οι γυναίκες τότε ζούσαν 70 χρόνια - άρα τα μισά, δηλαδή ο μέσος όρος, είναι τα 35. (Εκεί ακριβώς που το σχήμα έχει το "μ".) Επομένως, αφού -στη γκαουσσιανή καμπύλη- αποδεικνύεται μαθηματικώς ότι οι Λήμνιες γυναίκες σε αναπαραγωγική (σεξουαλική) ηλικία, δηλαδή από 15 έως 55, μαζεύονται στα -περίπου- δύο τρίτα της κατανομής (δηλ. στις σκούρες μπλέ περιοχές στο σχήμα, από -1σ έως 1σ), όλες οι υπόλοιπες γυναίκες (δηλ. τα κοριτσάκια και οι γριές) θα είναι το υπόλοιπο ένα τρίτο του πληθυσμού.
Μ' άλλα λόγια, 50 Λήμνιες σεξουαλικώς ενεργές αντιστοιχούν σε 75 συνολικά Λήμνιες γυναίκες.
Βάλε και 75 άντρες όλων των ηλικιών (διότι κατά κανόνα η αναλογία των φύλων είναι στο 1:1), που σκότωσαν αυτές, μας κάνει: αρχικός πληθυσμός Λήμνου (προ αφίξεως Αργοναυτών και προ φόνου ανδρών) = 150 άτομα!
Αυτό, όπως καταλαβαίνετε, κάπου δεν μας κάθεται καλά. Διότι, 150 άτομα είναι ελάχιστα, γιά να στηρίξουν τις υποδομές ενός τόσο μεγάλου νησιού. Ποιός θα μάζευε τα σταφύλια; ποιός θα έβρισκε τροφή; ποιός θα έπιανε όπλα γιά άμυνα, σε περίπτωση πολέμου; Επομένως, όχι!... Δεν ίσχυε κάτι τέτοιο. Δεν ήταν τόσος ο πληθυσμός. Άσε που, όσα είπαμε περί Βιολογίας και συγγενών ισχύουν στο πολλαπλάσιο, γιά τόσο μικρό πληθυσμό. Άρα, ο τόσο μικρός αρχικός πληθυσμός αποκλείεται.
Ας πούμε, όμως, πως γιά κάποιους λόγους εξαφανίστηκαν όλοι οι αρχικοί κάτοικοι (διότι η Πολιόχνη της Λήμνου κατοικείται τουλάχιστον από το 3,000 πΧ) του νησιού, και το νησί ήταν έρημο. Άρα, η Υψιπύλη και οι λοιπές γυναίκες (μαζί με τους άντρες τους, όσο αυτοί ζούσαν) πρέπει να ήταν μεταναστευτικό κύμα.
Λάβετε, όμως, υπ' όψη σας την (εντάξει, μεταγενέστερη...) πρακτική των ελληνικών μεταναστεύσεων, όπου τα κύματα των οικιστών ήταν πάντα γύρω στα 1,000 (χίλια) άτομα και πλέον. Άσε που δεν αναφέρεται πουθενά τέτοιος εποικισμός της Λήμνου την εποχή εκείνη... αν και ο πατέρας της Υψιπύλης, ο Θόας, αναφέρεται σε κάποιες πηγές ως "ο πρώτος" βασιλιάς του νησιού. Αυτό, απλά, είναι μία ακόμη από τις -τυχαίες ή σκόπιμες- ανακρίβειες της Μυθολογίας.
Πάμε στο αντίθετο άκρο. Ήταν, δηλαδή, μεγάλος ο πληθυσμός, και οι Αργοναύτες βρήκανε χαρέμια;
Αν και ήδη το συζητήσαμε παραπάνω, υποθέτω πως δεν μπορώ να πείσω εύκολα τον δύσπιστο αναγνώστη, ότι οι Αργοναύτες δεν τό 'ριξαν έξω με τις γυναίκες! Πολύ έξω, γιά νά 'μαι ακριβής! :-) Αλλά υπάρχει μία ακόμη σοβαρώτατη αιτία, που το απαγορεύει αυτό - ασυνήθιστη, αλλά υπαρκτή: Είναι τα ...πτώματα των ανδρών.
Οι Λήμνιες, λέει, πρώτα μεθύσανε τους άντρες τους, και μετά τους σύρανε στην άκρη ενός απομακρυσμένου γκρεμού, δίπλα στη θάλασσα, και τους πετάγανε έναν-έναν κάτω στα βράχια. (Από τότε, αυτή θέση ονομάζεται "Πέτασσος" - από το "πετάω".)
Τη μακάβρια αυτή συζήτηση την κάνουμε, γιά να δείξω πως μερικά πράγματα δεν γίνονται. Έτσι:
- Εάν οι Λήμνιες κάνανε έναν κόπο ακόμη και πετούσανε μετά τα πτώματα των ανδρών στη θάλασσα, αυτό ήταν μάταιη προσπάθεια. Διότι, είναι γνωστό πως η θάλασσα δεν κρατάει πτώματα. Μετά από μέρες, ή και εβδομάδες, το κύμα τα ξαναβγάζει έξω.
- Εάν, τώρα, τα αφήνανε να συσσωρευτούν εκεί που έπεσαν, μετά από κάποιον αριθμό οι επόμενοι μεθυσμένοι άνδρες δεν θα σκοτωνόντουσαν. Δεν θα έπεφταν επάνω στον σκληρό βράχο, αλλά στα πτώματα των προηγουμένων.
- Εάν, τέλος, τα μαζεύανε γιά θάψιμο, αυτή η δουλειά δεν έπρεπε να τις απασχολήσει γιά πολύ. Διότι, απλούστατα, η επαφή με πτώματα είναι ανθυγιεινή - και δεν έπρεπε να παραταθεί.
Συνεπώς, οριστικό συμπέρασμα: πενήντα Λήμνιες δολοφόνησαν πενήντα άνδρες, αλλά ο συνολικός πληθυσμός ήταν αρκετά μεγαλύτερος. (Προσωπικά, υποθέτω κάπου 2,500 γυναίκες σ' όλο το νησί, και άλλους τόσους άνδρες.)
Βάλτε και το ότι το έγκλημα έπρεπε να συγκαλυφθεί... να μη μαθευτεί παραπέρα. Δεν ήταν μόνον οι λοιποί κάτοικοι του νησιού, που δεν έπρεπε να ξέρουν και πολλά γιά την υπόθεση αυτή, αλλά και η υπόλοιπη Ελλάδα: όλο και κάτι θα μάθαιναν οι λοιποί Έλληνες, και ίσως ερχόντουσαν στο νησί με άγριες διαθέσεις.
Όλα μαζί μας οδηγούν στο ότι τη μαζική ανδροφονία τη διέπραξε ένας "πυρήνας" γυναικών, και όχι όλες οι Λήμνιες σ' όλο το νησί.
Στο σημείο αυτό, ήδη πρέπει να έχουμε καταλάβει αρκετά, γιά το ποιές -ή τί- ήταν αυτές οι "κυρίες".
Μπορούμε, πλέον, ν' αναπλάσουμε την ιστορία, χωρίς κίνδυνο να πέσουμε σε σοβαρά λάθη.
Ο στρατός του Μίνωα καταλαμβάνει τη Λήμνο, η οποία ήδη κατοικείται. (Αν δεν είχε κατοίκους, η Μυθολογία θα έλεγε ότι ο στρατός του Μίνωα εποίκισε τη Λήμνο.) Ο Μίνωας κάνει δώρο το νησί στον στρατηγό του Θόα, ο οποίος παντρεύεται τη Μύρινα, ντόπια αρχόντισσα. Πιθανόν κόρη του παλιού βασιλιά, ο οποίος σκοτώθηκε κατά την εισβολή.
Ο στρατός φέρνει μαζί του και εποίκους, άντρες και γυναίκες, οι οποίοι-ες αποτελούν πλέον το νέο αρχοντολόϊ του νησιού. Όπως γίνεται πάντα σε τέτοιες περιπτώσεις (πχ Ισπανοί με Αζτέκους), αυτά τα άτομα παντρεύονται με ντόπια ταίρια, γιά να κατασιγάσουν τις αντιδράσεις των κατακτημένων.
Όμως, οι συγκεκριμένοι κατακτητές φέρνουν μαζί τους και βάρβαρα έθιμα... ως απόγονοι κάποιου παρακλαδιού των Ατλάντων. Τα οποία έθιμα δεν εφαρμόζουν, πριν σιγουρευτούν γιά τη σταθερότητα της εξουσίας τους.
Ένα απ' αυτά τα έθιμα, είναι η τελετουργική ανθρωποθυσία. Τη ...βίωσαν στην Κρήτη οι ιερείς του Απόλλωνα και του Φαέθωνα, απ' το ιερατείο του Μίνωα. (Κι εκεί, ο Μίνωας άργησε να εκδηλώσει τις προθέσεις του. Έβγαλε τη μάσκα της καλωσύνης, μόνον όταν σιγουρεύτηκε απόλυτα γιά την εξουσία του.)
Έχουν περάσει τα χρόνια, έχουν γεννηθεί στη Λήμνο τα πρώτα παιδιά των μικτών γάμων, λέγεται ότι ο Θόας ήταν ήδη γέρος. Απόλυτα λογικό: εάν τεκνοποίησε στα 40 του, συν 30 ετών η ενήλικη κόρη του, μας κάνουν 70. Η Υψιπύλη είχε ήδη παντρευτεί (εφ' όσον σκότωσε τον σύζυγό της), όταν ήρθαν οι Αργοναύτες. Άρα, ήταν περίπου -ή λίγο πάνω- από 25 ετών.
Η Υψιπύλη ανήκει στην πρώτη γενιά μετά την κατάκτηση της Λήμνου, είναι πριγκήπισσα, άρα αισθάνεται ασφαλής κάποια στιγμή να τελέσει (μαζί με τις φίλες και συναρχόντισσές της) τελετουργική ανδροφονία... την οποία τελούν όλες μαζί. Πάλι βλέπουμε το μοτίβο "50 γυναίκες φονεύουν 50 άνδρες", όπως μας μαρτυρά η Μυθολογία ότι συνέβη και με τις Δαναΐδες. (Πόσα απ' αυτά να κρύψει και πόσα να εξωραΐσει πιά, αυτή η Μυθολογία μας; Ένα της ξέφυγε, αλλά είναι αρκετό να καταλάβουμε.)
Ακόμη μία ανακρίβεια της Μυθολογίας, είναι το πως η παρέα της Υψιπύλης πρώτα μέθυσε τους άντρες, και μετά τους πέταξε στον γκρεμό - ενώ αυτοί ακόμη ζούσαν. Η αλήθεια είναι πως, σε τέτοιες περιπτώσεις, τα θύματα των ανθρωποθυσιών πρώτα ζαλίζονται με ναρκωτικές ουσίες, ώστε να μην αντιδρούν. Μετά, φονεύονται τελετουργικά με μαχαίρι. Επομένως, οι φόνισσες πέταξαν τα πτώματα των ανδρών στα βράχια, γιά να τα ξεφορτωθούν - και ίσως να βρουν κάποια δικαιολογία γι' αργότερα, πχ ότι οι άντρες αυτοκτόνησαν ομαδικώς γιά κάποιο λόγο, ή ότι τους σκότωσαν πειρατές. Όχι τους άντρες ζωντανούς. (Τότε έπιαναν αυτές οι δικαιολογίες, διότι δεν υπήρχαν ...ιατροδικαστές!)
Παρόμοιες πρακτικές επικρατούσαν πχ στην Ινδία μέχρι τον 19ο αιώνα (ίσως και σήμερα, αν δεν υπάρχουν μάρτυρες...), όταν πρώτα δίνανε ναρκωτικά στις χήρες των αρχόντων, και μετά τις πετούσανε ζωντανές στη νεκρική πυρά των συζύγων τους. Γιά να καλυφθεί, δε, και η παραμικρή πιθανότητα το θύμα να συνέλθει κατά τη διάρκεια της τελετής (και ν' αντιδράσει), οι σε τέτοια έθιμα "τελετουργούντες" κάνουν μανιωδώς τρομερούς θορύβους με τύμπανα και μουσικά όργανα.
Κάπως έτσι σκοτώθηκαν οι πενήντα σύζυγοι στη Λήμνο.
Τελειώνοντας, πρέπει να πω ότι το όνομα "Υψιπύλη" εμένα δεν μου φαίνεται γιά κύριο όνομα, αλλά περισσότερο γιά ιερατικός τίτλος. Αλλά, επειδή είναι εύηχο, η συγκεκριμένη πριγκήπισσα το κράτησε σαν όνομα - κι έτσι έμεινε γνωστή. Και, μάλλον, το "Υψιπύλη" είναι κλασική αρχαιοελληνική μετάφραση του αντίστοιχου πελασγικού, το οποίο θα ήταν κάτι σαν...
..."Σαμίνα"!...
Και πώς θ' αποκαλούσαμε μιά υψηλή πύλη, μιά ...μεγάλη πόρτα στα Νέα Ελληνικά;
"Πορτάρα"!
Τί άλλο περιμένατε! :-)
Πού κολλάει, όμως, μία "υψηλή πύλη" σ' όλ' αυτά;
Μα, στο ότι "ανοίγει πόρτα γιά τα ψηλά" - ήτοι, η ψυχή φεύγει γιά τον ουρανό! Μ' άλλα λόγια, το "υψιπύλη" είναι ο τίτλος της αρχιέρειας της "λευκής θεάς μητέρας", δηλαδή των γυναικών ιερειών της δολοφονικής μητριαρχίας!!!
Σημειώστε ότι, παρά τους γάμους με τους Αργοναύτες και την τεκνοποιΐα, ούτε η Υψιπύλη, ούτε οι συντρόφισσές της έδειξαν να μετανοούν. Οι τελευταίες, με το που έφυγαν οι Αργοναύτες, έδιωξαν την Υψιπύλη απ' το νησί... επειδή αυτή είχε "λουφάρει" απ' το μακελειό τον πατέρα της, τον Θόα, και δεν το είπε στις υπόλοιπες. Προφανώς μετά -αφού έφαγε το χέσιμο, δηλαδή- είπε στις υπόλοιπες φόνισσες ότι απ' τον Θόα μάθανε όλ' αυτά τα ωραία έθιμα, άρα έπρεπε να τον εξαιρέσουνε, προφανώς αυτές απάντησαν ότι κανένας άντρας δεν έπρεπε να εξαιρεθεί, και τη διώξανε.
Μετά από περιπέτειες, η Υψιπύλη κατέληξε στη Νεμέα, όπου έγινε ...νταντά του βασιλικού βρέφους. Ένα αγοράκι ήταν αυτό! Πέρασε, όμως, από εκεί, ο στρατός των "Επτά επί Θήβας", και της ζητήσανε να τους δείξει τον δρόμο. Αυτή προθυμοποιήθηκε, αλλά προς στιγμήν ξέχασε τον χρησμό, που έλεγε ότι το βρέφος δεν πρέπει να έρθει σ' επαφή με τη γη, απόθεσε το βρέφος κάτω, κι αυτό ...πέθανε...
Το βασιλικό ζεύγος ήθελε να τη φάει ζωντανή (δεν ήξεραν από πριν τί φίδι τρέφουν στον κόρφο τους!), αλλά τη γλύτωσε από τη θανάτωση ο στρατηγός των Αργείων, που τη ρώτησε τον δρόμο.
Αν ρωτάτε εμένα, αυτή είναι ακόμη μία περίπτωση, που η Μυθολογία μας τα ωραιοποίησε. Επί της ουσίας, η Υψιπύλη ποτέ δεν τό 'κοψε το χούϊ της ανδροφονίας.
Πιστεύω πως ξεκαθαρίσατε αρκετά πράγματα - όπως τα ξεκαθάρισα κι εγώ, όταν τα έβαλα σε μία λογική σειρά.
Εκείνο που με διαολίζει, όμως, είναι το: ποιά να είναι η σημερινή "Υψιπύλη"!
Βλέπετε, το "Σαμίνα" ήταν αντικείμενο. Η "Πορτάρα" είναι αντικείμενο. Αλλά, κάτι μου λέει, πως εδώ έχουμε την αναβίωση του πάλαι ποτέ φονικού γυναικείου ιερατείου της "λευκής θεάς" - κι επειδή με το διάβα των χιλιετιών χάθηκε η διαδοχή προσώπων, κάποια άτομα κανόνισαν μιά -χμ- σεμνή τελετή, ώστε αμέσως μετά ν' αναλάβει ως αρχιέρεια πραγματική γυναίκα, με σάρκα και οστά. (Και με... δεν το λέω! :-) )
Κι αναρωτιέμαι ποιά νά 'ναι αυτή, στη σημερινή εποχή! Στη χώρα μας! Κι αν ήδη ανέλαβε ...καθήκοντα - αν όχι, πότε προτίθεται. Και τί συνέπειες θα έχουν αυτά τα "καθήκοντα" στην καμπούρα μας.
Αν και υποψιάζομαι πως δεν πρέπει να ψάξω μακριά. Δεν είμαι κοντός, αλλά μάλλον πρέπει να σηκώσω το βλέμμα μου λίγο ...ψηλά... ώστε να δω το "ντρακούλ" πρόσωπό της!
Είναι και τα τακούνια, βλέπετε, που προσδίδουν κι άλλο ύψος!
Φίλτατε Εργοδότη,
ΑπάντησηΔιαγραφήψηφίδα προς ψηφίδα σχηματίζονται πλέον μέσα στο παζλ τα πρώτα περιγράμματα.
Οπότε προκύπτουν τα ερωτήματα (εκ νέου κάποιου αφελούς):
1. Αναμένονται οι Μεγάλοι Παλαιοί ή μήπως αναμένεται η Μεγάλη Παλαιά;
2. Εφόσον εντοπίσθηκε αυτή, πού βρίσκονται και ποιες είναι οι υπόλοιπες 49, ώστε να συμπληρωθούν οι 100 χείρες των εκατόγχειρων; Πώς οι 100 χείρες θα ανήκουν σε 50 χήρες;
Ο ήδη θυσιασθής άρρην τής Υψιπύλης είναι ο μόνος, ή μήπως πρόκειται να θυσιαστεί και άλλος κατά την δημόσια ενθρόνιση της στο ανώτατο ιερατικό αξίωμα; Ποια η ιδιότης αυτού; Ποιος ο χώρος τής τελετής;
Πού βρίσκονται τα κεντρικά γραφεία τής εταιρείας; Ποια η σχέσις αυτών με ιερά κτίσματα τού παρελθόντος;
Ας μού επιτραπεί η παρατήρησις, ότι τα ως άνω ερωτήματα έχουν τουλάχιστον εν μέρει ρητορικό χαρακτήρα.
Πέραν αυτού, για να το διατυπώσω μετριοπαθώς: Ακόμη μια βαθύτατα εμπνευσμένη ανάρτηση.
ΕΙΣΤΕ ΕΠΙΕΙΚΩΣ ΗΛΙΘΙΟΙ! ΜΗΝ ΕΙΣΤΕ Κ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΩΣ! ΕΙΣΤΕ ΡΟΜΠΟΤ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΜΕΝΑ ΓΙΑ ΝΑ ΥΠΗΡΕΤΕΙΤΕ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΔΙΕΦΥΓΑΝ ΤΟΥ ΑΡΧΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ. ΔΕΝ ΔΙΑΘΕΤΟΥΝ ΟΜΩΣ ΤΗΝ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΑΠΟΛΥΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣΕΩΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟΥΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΕΣ. ΟΛΕΣ ΟΙ "ΠΥΛΕΣ", "ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ" Κ "ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ" ΕΙΝΑΙ ΜΕΡΗ ΕΝΟΣ ΣΚΗΝΙΚΟΥ Κ ΚΑΤΑ ΒΑΘΟΣ ΤΟ ΞΕΡΕΤΕ! ΤΟ ΑΣΥΝΕΙΔΗΤΟ ΣΑΣ ΒΟΑ! ΟΤΙ ΚΑΙ ΝΑ ΓΡΑΨΕΤΕ ΔΕ ΘΑ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΝΑ ΞΕΦΥΓΕΤΕ ΑΠΟ ΕΚΕΙΝΟΥΣ ΠΟΥ ΖΩΝΤΑΣ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΧΡΟΝΟ ΕΧΟΥΝ ΗΔΗ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΨΕΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΣΑΣ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΟ ΧΡΟΝΟ -ΑΛΛΟ ΣΗΜΑΔΙ ΤΗΣ ΑΝΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΣΑΣ ΑΥΤΟ (Ο "ΧΡΟΝΟΣ" ΤΑΧΑ ΜΟΥ - Κ ΟΙ "ΜΥΘΟΙ" ΠΛΑΙ ΤΑΧΑ ΜΟΥ!) ΕΙΣΤΕ ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΕ ΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΟΛΟ! ΑΝ ΕΙΧΑΤΕ ΤΟ ΘΑΡΡΟΣ ΝΑ ΑΝΤΙΚΡΥΣΕΤΕ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΙ ΕΙΣΤΕ ΤΟΤΕ ΜΟΝΟ ΘΑ ΣΑΣ ΔΙΝΟΤΑΝ Η ΑΜΥΔΡΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΔΙΑΦΥΓΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ. ΟΣΟ ΤΟ ΑΡΝΕΙΣΤΕ ΤΟΣΟ ΘΑ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΣΤΕ ΚΑΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΣΑΣ ΘΑ ΠΗΓΑΙΝΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΚΟ ΣΤΟ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ - ΟΠΩΣ ΗΔΗ ΚΑΝΕΙ! ΚΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΤΕΛΕΙΩΝΟΥΜΕ ΜΕ ΤΙΣ ΑΗΔΙΕΣ, ΑΣ ΑΝΑΡΩΤΗΘΕΙ Ο ΦΙΛΑΡΑΚΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΥΨΙΠΥΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ "ΥΨΟΥΡΑΝΙΟΥ" ΙΔΡΥΤΗ ΤΗΣ ΤΥΡΟΥ - ΑΦΟΥΣ Ο ΠΑΤΕΡΑΣ ΤΟΥ ΣΥΝΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ ΜΕ ΤΙΣ "ΕΥΚΟΛΕΣ" ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΕΙΧΑΝ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕΙ ΤΟ ΚΟΛΠΟ ΤΗς ΕΥΓΟΝΙΚΗΣ ΜΕ "ΞΕΝΟΥΣ". ΚΑΙ ΕΝ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΩ, ΤΟ "ΥΨΟΣ" ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΔΗΛΩΝΕΙ ΚΑΙ ΤΟΝ ΟΥΡΑΝΟ, ΗΓΟΥΝ ΤΟΝΔΙΑΣΤΗΜΙΚΟ-ΔΙΑΠΛΑΝΗΤΙΚΟ ΧΩΡΟ!
ΑπάντησηΔιαγραφήεργοδοτη
ΑπάντησηΔιαγραφή-μπορει εσυ να εισαιμαθηνατικος αλλα ο γηραιος πανδαρος ειναι κετελωνιστης οποτε ειναι πιο στιγνος απο σενα,,χαχαχχαχα [ασχημη φαρα αυτοι οι ρημαδιασμενοι εκτελωνιστες ]
εχω την αισθηση οτι αποκρυπτεις σκοπιμα οτι η Υψιπυλη ειναι ιερατικος τιτλος της πλεον αιμοσταγους θεας της ΑΡΤΕΜΙΣ=ΣΕΛΗΝΗΣ
ειναι γνωστο απο την αρχαιοτητα μεχρι την αναγεννηση βλεπε ζωγραφους της εποχης εκεινης [ειναι πολυ αργα αυτην τηην στιγμη που γραφωκ αι δεν μπορω να ψαξω να βρω εργα τους να τα ποσταρω γιατι εχω στην κρεββατοκαμαρα τα βιβλια τους και η κυρα αμα ξυπνησει θα με παρει με τις παντοφλες,,,και εχει ενα χεριιιιιιιιιι,,,χαχαχαχαχ απλα ψαξτε και εσεις,,
εγω επιγραμματικα θα αναφερω σεληνη+ηλιος....αρτεμις + απολλων,,,
Τωρα [οπως πολυ σωστα γραφεις ολα ερχονται απο αυτους τους αναθεματισμενους Μινωιτες,και μην ξεχναμε ο θοας ηταν γιος του ΔΙΟΝΥΣΟΥ[αλλος αιμοσταγης θεος και αυτος ] και της ΑΡΙΑΔΝΗΣ.κορης του Μινωα και επισης Σεληνιακης θεας και ταυτοχρονα Θεας των δασων και της βλαστησης = Αρτεμις; η εστω ιερεια της λατρειας της Αρτεμιδας
,,,δυο κρητικοι θεοι η εστω δυο ιερεις των κρητικων θεων εκαναν ιερο γαμο και βγηκε αυτο το μπουμπουκι ο θοας.
μην ξεχναμε - οπως πολυ σωστα ειπες- ο θοαντας την εκανε απο την λημνο με ενα πλοιο γιατι θα τον εσφαζαν οι λημνιες ντυμενος απο την κορη Υψιπυλη του σαν ξοανο του Διονυσου-παλι αυτος ο ρημαδης!αν και την εποχη εκεινη ηταν θεος της καρπαζιας αναλογικα με την την σεληνηνιακη θεα -και πηγε στην Ταυρικη χερσονησο και εγινε ιερεας της Αρτεμης !!!!
,η λατρεια αυτη κατεβηκε αργοτερα και στην σπαρτη με την λατρεια της ορθιας αρτεμης..μπρρρρρρρ...και φυσικα η βραβρωνα στην αττικη που κολαει με την λημνο και αυτο το καθηκι τον θοα και την ταυριδα που πηγε γιατι απο κει κουβαληθηκε η ιφιγενεια και ηρθε στην αττικη σαν ιερεια της Αρεμης!!!!ειναθ βεβαιο οτι εκανε στα μουλωχταφυσικα γιατι εδω ειναι αθηνα ετσι?αυτα τα κακα πραμματα που εμαθε στην ταυρικη χερσονησο.
πολλα εγραψα γαμωτο,,,ειναι και αργα..
οποτε οι ιερειες και οι ιερεις[ πιθανον ντιγκινταγκες και αυτοι σαν το διονυσο ] της λευκης θεας της ανδροφονου φιλε εργολαβε που τοσο σικ μας το παρουσιαζεις ειναι ιερεις και ιεριες της ΘΕΑΣ ΑΡΤΕΜΙΣ
δεν θυμαμαι ακριβως απο τι ηταν το ιερο κλωναρι που ειχε συμβολο η θεα
αλλα οταν τα παιδια της την εψαχνα να την βρουν στην νεμεα την αναγνωρησαν απο το χρυση κληματοβεργα που φορουσε στα μαλλια της και ηταν οικοσημο της οικογενειας τους!!!!
σε αυτην την θεα πιστευουν λοιπον οι ιλλουμινατοτετοιοι στην ντιανα την αρτεμη την σεληνη,,που οπου εβλεπαν αντρα του ρουφουσαν το αιμα με το μπορι της σομπας οι παλιολουγκρες,,,και ι ιερειες και αυτοι οι ντιγκινταγκες ιερεις,τους μαζι με την θεα των θεων βαζω και τον διονυσο που πανε πακετο αυτοι οι δυο μεχρι και στα ελευσινια εφτασε η χαρη τους,τα καπελωσαν!!!!
ειπα να γραψω και εγω ξεσκιστηκα,,συγχωρεστε με για τα ορθογραφικα,,, επρεπε να γινω λαμογιο να ζησω την οικογενεια μου ,,μικροπαντρευτκα ο ατιμουλης,,
τωρα ου διαβαζω το χει μου εχει παρει στραβα οπως μαθει κανεις ακι εγω τα εμαθα στραβα,,
καληνυχτα σας
Πλάκα - πλάκα μού φαίνεται, ότι σωστά την είχα μυριστεί την δουλειά, πως ο Εργοδότης είναι πολύ Δερβίσης - Παιδί με αποτέλεσμα κάποιοι να αισθάνονται σχετικό ίλιγγο ενώπιόν που γράφει, με αποτέλεσμα να μάς αποδίδουν επιεικώς ηλιθιότητα (τίτλο τιμής τον οποίον ευχαρίστως μοιράζομαι μαζί του, εφόσον πρόκειται περί τού Εργοδότου) και να προσπαθούν να μάς διαφυλάξουν από εγκληματική αφέλεια, ή να του αποδίδουν διάθεση απόκρυψης δεδομένων.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠλην όμως, επειδή όσοι σχολιάζουν εδώ, καταθέτουν ΠΑΝΤΟΤΕ πολύ σημαντικές απόψεις, τουτέστιν εκτός από φιλαράκια καταδεικνύονται ταυτοχρόνως ως λίαν αξιότιμοι κύριοι και κυρίες - και δεν αποτελεί κολακεία ο ισχυρισμός, ότι μάς τιμούν τα μάλα δια τής ενεργητικοτάτης και εναργεστάτης συμμετοχής των - άρα αναδεικνύονται σε αυτό το οποίον σοφώς εντοπίζει ο ΕργΔημΕργ στην ανάρτηση: Σε πολύ αποδοτικούς παράγοντες ενός κοινώς προαγομένου brain storming.
Αλλά ας προχωρήσω και στο δια ταύτα, των δύο εξόχων σχολίων, τα οποία προηγούνται:
@ Ανώνυμον (ΚΑΙ ΜΕ ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ)
ΑπάντησηΔιαγραφήΤι "ανώνυμον" δηλαδή, εδώ ακόμη μόνο στο κρεβάτι δεν έχουμε πάει μαζί, αλλά εν πάσει περιπτώσει:
Αδελφέ,
για μια ακόμη φορά θα συμφωνήσω πλήρως μαζί σου.
Πλην όμως συνιστώ σχετική χαλάρωση, διότι μάλλον και εσύ είσαι εγκλωβισμένος στο ίδιο βιβλίο, που είμαστε και εμείς. Επί πλέον ένα βιβλίο δεν ρίχνεται στο καναβάτσο, μόνο επειδή τσαλακώνουμε τις σελίδες του. Ένα βιβλίο καταργείται εκ των πραγμάτων, όταν γραφεί το επόμενο ισχυρότερο.
Η ως άνω διαπίστωση ουδόλως επιχειρεί να μειώσει, όσα με περισσή σοφία καταθέτεις στο σχόλιό σου: Θεωρώ ιδιαζόντως σημαντική την διαπίστωσή σου, ότι κάποιοι μας ανακυκλώνουν. Άρα εδώ υπάρχει κάποια κυκλική συνάρτηση στην ποιότητα τού χρόνου. Όπως υπέδειξες όμως σε προήγούμενο σχόλιο, ο χρόνος είναι και δένδρο. Άρα η συνάρτησις είναι σύνθετος. Οπότε τίθεται το ερώτημα: Εφόσον η πορεία του δένδρου εμπεριέχει πιθανότητες, μήπως εμπεριέχει και δυνατότητες; Για ποιο λόγο ο Ilya Prigogine αποδίδει αστάθεια στις διακλαδώσεις, αποδίδοντας στις διακυμάνσεις Τελεστή Koopman με ενέργεια, που αποδίδει ο τελεστής Hamilton; Και μια και έχεις κάνει λόγο εδώ περί Hilbert, για ποιο λόγο επιμένει ο I.P., ότι ο τελεστής Koopman επιδέχεται ανάλυση πέρα από τον χώρο Hilbert, πέρα δηλαδή από τον φορμαλισμό του, άρα οι εξελίξεις μπορούν να καθοριστούν εν δυνάμει χωρίς την παρέμβαση εξωδυναμικών παρατηρητών, οπότε είμαστε υποχρεωμένοι να απελευθερώσουμε τις απόψεις μας από δυαδικότητες;
ΣΤΑ ΣΗΜΕΙΑ ΔΙΑΚΛΑΔΩΣΗΣ Η ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΗΣ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ ΕΞΑΡΤΑΤΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΙΑΚΥΜΑΝΣΕΙΣ.
Εννοείται, ότι σχετικά με το σημαντικό αυτό ζήτημα θα ακολουθήσει συντόμως ανάρτηση.
Δεν είναι, λοιπόν, διόλου τυχαίο, ότι την ανάρτηση με τίτλο "Ικέτου Παρανάλωμα" έκλεισα με αναφορά στον Άρη Πουλιανό και τον Αρχάνθρωπο.
@ PANDAROS
ΑπάντησηΔιαγραφήΦίλτατε και εσύ μικροπαντρεμένος; Και εγώ κλείνω τις αναρτήσεις με στεναγμό, για το τι τραβάμε εμείς οι παντρεμένοι, αντί να γράφω μικροπαντρεμένοι.
Φίλε μου καλέ, με το σχόλιό σου έδωσες πολύ ισχυρά κτυπήματα στο Μάτριξ με σφυρί και καλέμι και σε ευχαριστώ ολόθερμα γι' αυτό. Πρόσεξε όμως, διότι ο Εργοδότης έφερε προσφάτως στο εργοτάξιο τρυπάνι, για να μην αναφερθώ, στο ότι ήδη έχουμε παραγγείλει κομπρεσέρ.
Εν πάσει περιπτώσει, θεωρώ, ότι είσαι ιδιαίτερα άξιος συγχαρητηρίων για όσα κατέθεσες στο σχόλιο. Για ποιο λόγο όμως φωνάζω εδώ και καιρό: "Μελετήστε το έργο τού Πλουτάρχου ΛΥΚΟΥΡΓΟΣ - ΝΟΥΜΑΣ";
Για ποιο λόγο ήταν η λεγάμενη κυρία "ορθία"; Διότι εμαστίγωναν τούς εφήβους στο τελετουργικό της μέχρι αναισθησίας και βάλε. Και εάν μεν ο έφηβος συνέρχετο από το απάνθρωπο βασανιστήριο, την "έκανε". Εάν πέθαινε, τότε μαζευόντουσαν οι μαινάδες και πίνανε το αίμα του με το καλαμάκι. Σε όλη την διαδικασία ήταν υποχρεωμένος ο έφηβος να μείνει "ορθός". Εάν έβγαζε κιχ, τότε καθαρίζανε τον ενήλικα επιβήτορα, νταβατζή και πολεμικό του μάνατζερ. Διότι κάποιοι "άντρακλες" ήσαν πολεμικές μηχανές της ομοφιλίας.
Τώρα, μήπως μπορείς να μού εξηγήσεις, όταν επιχειρηθεί η ρωγμή στο Μάτριξ, πόσοι είναι αυτοί που δεν θα πάθουν ψυχολογικό τραλαλά;
Όσο αφορά τον "Χρυσό Κλώνο" ο Φρέυζερ έχει γράψει βιβλίο. Εδώ και αρκετά χρόνια έδωσα σύνδεσμο για κατέβασμα.
Εάν πας πίσω, θα δεις ότι κάθε άλλο παρά διάθεση να αποκρύψουμε έχουμε, όσα ίσως μπορέσαμε να δούμε. Όμως, όταν τραγούδαγε ο Νιόνιος "Την αλήθεια την πικρή δεν θα την πω για μην τρελαθεί η θεία Μάρω", εννοούσε, ότι η αλήθεια καίει και αρμόζει το κουταλάκι και όχι η σέσουλα. Διότι, επειδή πονάμε οι ίδιοι, κατανοούμε, ότι δεν αρμόζει να είμαστε απάνθρωποι με τούς άλλους.
Θέλεις ρωγμή εδώ και τώρα;
Δεν γίνεται. Η οδός είναι υπομονή, σύστημα, εργατικότητα, θάρρος αλλά και φρόνηση και πριν οτιδήποτε άλλο η ευχή της μάνας μας και η βοήθεια τού Θεούλη.
Παρ' όλα αυτά, νομίζω ότι διαπρέπεις και Εύγε.
αδελφια,,,
ΑπάντησηΔιαγραφήμαζι με τα φαντασματα βγαινω και εγω
-διαβασα κατι παλαιοτερα αρθρα του μποτιλια και του εργολαβου και επαθα την πλακα μου!!!!
θα καταθεσω σημερα προσωπικες αποψεις και βιωματα εμπνεομενος απο αυτο Ο/Η Μποτίλια στο Πέλαγος είπε..1. Αναμένονται οι Μεγάλοι Παλαιοί ή μήπως αναμένεται η Μεγάλη Παλαιά;και κυριως απο αυτο αυτο που ειπε ο εργολαβος στο τελος του εντυπωσιακου κειμενου που ποσταρε, '''Θυμήσου: Πρακτικό, άμεσο όφελος!'''
ΟΙ ΜΕΓΑΛΟΙ ΠΑΛΑΙΟΙ ΚΑΙ ΓΕΝΝΗΣΗ ΕΝΟς ΑΓΙΟΥ!!!!
-ειλκρινα ξερω ελαχιστα για αυτους,θολα πραμματα,παντως σε μεσες ακρες κατι καταλαβα για το τι ρολο βαρανε
τωρα επειδη γραφω χυμα και χωρις προσχεδιο -οπως κατσει δηλαδη - τα ριχνω σε λιμανισια διαλεκτο,,χαχαχχαχ ,παμε λοιπον,
-καταγομαι απο μικρασιατες η περιοχη που μενω και ειναι 300 σπιτια ολα με προσφυγες, ο πατερας μου οταν βγηκε στην συνταξη εκει που επινε ουζα στον καφενε, εριξε την ΙΔΕΑ ΄΄΄γιατι ρε παιδια να μην κανουμε ονειρο των γονιων μας πραγματικοτητα και χτισουμε την αγια ειρηνη στην περιοχη μας? αυτο ηταν παιδες η ΙΔΕΑ εγινε ΣΠΟΡΟΣ και μεσω απιθανων καταστασεων σε 10 χρονια χτιστηκε ενα μεγαθηριο,,,,
τωρα τι σχεση εχει αυτο με τους ΜΕΓΑΛΟΥΣ ΠΑΛΑΙΟΥς?χαχαχαχχα,,,,απλα και να σκασουν μυτη εμεις οιελληνες τους εχουμε γραμμενους!!! γιατι απλα τους πιστευουν ελαχιστοι!!!δες γιατι αγαπητε μποτιλια
συνεχιζω .....η μανουλα ειναι καρκινοπαθεις με 3 ογκους στο νεφρο! 9 εκατοστα ο μεγαλυτερος και ζει χωρις χημειοθεραπειες 10 χρονια...οσο παει αδελφια,,,τελος παντων ξαφνικα σκαει οτι η ΑΓΙΑ θεραπευει η καρκινοπαθεις!!!!και να τα χρυσα και να τα μπακιρια σε αναθηματα ετσι οπως παμε θα γινουμε σαν την παναγια της τηνου!!!!!αχχαχαχαχαχ,,,,η πλακα ειναι οτι γινονται ας το πουμε θαυματα!!!και ετσι ο ΣΠΟΡΟΣ εγινε ΔΕΝΤΡΟ..στον αντιποδα η εκκλησια που πηγαιναμε παει,πως να το πω -οχι κατα διαολου- μην βλαστημησουμε, αλλα πιο σικ στα οικονομικα ειναι για τα σιδερα!! ολοι εκκλησιαζονται σε εμας -και δεν ειναι θεμα το παπαδαριο αφου δεν ειμαστε ενορια ακομη και φερνουμε πολλους και συνηθως γεροξεκουτηδες συνταξιουχους παπαδες να κανουν καμμια αρπαχτη!!!,,,χαχαχχα-
και επανερχομαι στον μποτιλια,,,η επισημη Αγια της ενορειας μας δεν μπορει να κανει θαυματα γιατι πλεον δεν παει τοσος κοσμος και δεν την πιστευουν ΠΛΕΟΝ με τετοιο παθος οσο πριν!!!!!! εδω κολανε οι ΠΑΛΑΙΟΙ . ΟΙ ΠΑΛΑΙΕΣ ΚΑΙ ΟΛΟ ΑΥΤΟ ΤΟ ΚΑΚΟ ΣΥΝΑΠΑΝΤΗΜΑ....παλι πισω
καθησα και σκεφτηκα αυτο το φαινομενο
....ΚΑΙ ΟΤΑΝ ,,ΤΟ ΔΕΝΤΡΟ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΑΡΚΟΦΑΓΟ!!!!..
..Η εκκλησια μας λοιπον παει τρενο, πολυ χαρτι αδελφια,για τοσο μικρη περιοχη που ειμαστε, σαν να δημηιουργησαμε απο το πουθενα μια πως να το πω υπεροντοτητα, που αυτη τρεφεται πρωτα θα πω καλυτερα ρουφαει τις αλλες οντοτητες Αγιων γειτωνικων ναων,,,και ταυτοχρονα ΕΜΑΣ!!!!!!!!
ΑΡΧΙΖΩ ΝΑ ΠΙΣΤΕΥΩ οτι μας ρουφαει με το μπουρι της σομπας και μας ανταμοιβει με θαυματα ,
Αν τωρα εχει τετοια δυναμη μια οντοτητα ελαχιστων ετων φαντασου τι δυναμη εχει η ΠΑΝΑΓΙΑ που ειναι και το βαρυ πυροβολικο της χριστιανοσυνης και λατρεευται απο εκατομυρια των εκατομμυριων πιστων σε ολη την γη,,,,[και λατρευεται σαν μανα και οχι να λατρευεις καποιον χεσμενος επειδη φοβοσαι την οργη του,,κρατειστε το αυτο!!]
οποτε τι να ΜΑς κλασουν οι ΚΘΟΥΛΟΥ ΚΑΙ ΟΙ ΛΟΙΠΕς ΠΑΛΙΑΕς ΔΥΝΑΜΕΙΣ ποιος τους πιστευει οεο? κατι μασωνοι κατι μαυροι της ης Αφρικης και κατι καννιβαλοι αο τα νησια της καραιβικης,,, αντε λεω εγω να κανουν και τα μασοναρια καμμια θυσια να φανε φρεσκο πραμμα , παντως γεγονος ολοι αυτοι οι ΠΑΛΑΙΟΙ ειναι πλεον ΤΗς ΠΛΑΚΑΣ,,χαχαχχαχαχχαχ μεχρι και η ΑΓΙΑ ΕΙΡΗΝΗ τους εχει για κολατσιο,
...πω- πω ξεφυγα κατσε να βαλω κανα ουσικυ και επανερχομαι,,,
-ωραιο ειναι το τζακ παιδες αρχοντικο,,
ΜΙΣΟ ΝΑ ΣΤΕΙΛΩ ΤΟ ΥΠΟΛΟΙΠΟ ΓΙΑΤΙ ΒΓΑΖΕΙ ΠΩς ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΤΕΙΛΩ ΜΟΝΟ 4096 ΧΑΡΑΚΤΗΡΕς!!!!
ΣΥΝΕΧΕΙΑ
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ ΠΡΑΚΤΙΚΟΤΗΤΑ που λεει ο εργοδοτης...
-οταν λοιπον μπηκα στο επαγγελμα η μοιρα με εφερε με ενα πραγματικο διδασκαλο στα εκτελωνιστικα [πριν τον φαει το πιοτι και τα χασει ολα]
εσκαγε μυτη στα ραντεβου με τους πελατες του με μια μπεμπα δεξιοτιμονη ετσι για μουρη και τους τρελλενε ολους,κερασματα μπουζουκια και ολο το πακετο,,,οταν τον ρωτησα γιατι παει ετσι και κανει αυτα στα ραντεβου του, μου ειπε το θεικο,,,
΄΄όταν παμε εμεις οι δυο να χτυπησουμε τον ιδιο πελατη ποιον θα προτιμησει ρε ?εσενα τον μπατηρη η εμενα τον χαρτουρα?θα πει για να εχει αυτο το καμπριο και να χαλαει τοσο χαρτι ειναι λαμογιο και η ,,,δουλεια θα περπατησει,εσυ ε τι εχεις να διξεις,ΤΟ ΠΑΠΑΚΙ ΣΟΥ?και να οι πελατες και να τα πακετα,, φαγαμε καλα τοτε,,χαχαχαχχα καλα να ειναι,,
ΑΚΡΙΒΩΣ το ιδιο πραμμα γινεται με τους Αγιους ,,Η εκκλησια μας Η ΑΓΙΑ ΕΙΡΗΝΗ εχει ολο το χαρτι, ολους τους πιστους και να οι δεσποταδες και οι πρωτοσυγκελοι οταν οταν εχει κανα προβλημα ο πιστος που θα παει ρε σεις? στην αγια Ακατερινη η σε μας?
και μην μου πειτε σε κανα εκκλησακι του Αγιου ουνουφρουιου? θα βαλω τα γελια,,χαχαχαχα
και αν τα βρει σκουρα και σε εμας θα παει στο βαρυ πυροβολικο μας την ΠΑΝΑΓΙΑ της τηνου η στην σουμελα,,
[μεγαλη γατα οποιος εστησε αυτην την οντοτητα τους εχει παρει παραμαζωμα,,,,,]
,,,,γιαυτο λεω οτι οποιος παει αναστησει εναν αρχαιο-ους θεο ειναι πουθενας ,ασχετος,και γραφικος,και η πλακα ειναι οτι αναμενεικαι ωφελη,,!!!!! ποιος να στα δωσει ρε? ο τιποτας?.βεβαια και εμεις που περνουμε κανα ωφελος που και που,, το πληρωνουμε ακριβα με το αιθερικο μας,,αλλα δεν βαριεσαι,,χαχαχαχα τουλαχιστον να το ξερουμε μην παμε σαν προβατα στην σφαγη,,
-τα κανα σαλατα ολα χαχαχαχ,,ελπιζω να βγαλατε κανα νοημα,,
καληνυχτα σας
@ KANDAROS
ΑπάντησηΔιαγραφήΑγαπητότατε,
στην υγειά μας και όσο αντέξουμε.
Όχι μόνο βγαίνει νόημα, αλλά είναι και βαρβάτο. Είπαμε όμως: Με το μαλακό...
Τα έλεγε και ο μακαρίτης ο Μανώλης:
"Όλα τριγύρω αλλάζουνε, κι όλα τα ίδια μένουν".
Τελικά ο Lovekraft διαφώτιση και αφύπνιση έκανε, όσο κι αν προσπαθούν να τον οικειοποιηθούν οι αποκρυφιστές.
@ ανώνυμο αποκαλώντας ηλιθίους τους πάντες
ΑπάντησηΔιαγραφήΕπειδή με πιάνει και μένα καθώς έθεσα την ιδέα περί Πορτάρας και Σαμίνα, καθώς επειδή έχω την άποψη οτι το ενδεχόμε μια ισχυρής έκρηξης της Σαντορίνης είναι πολύ πιθανό, σ ευχαριστώ που κι εσύ συμβάλεις στον εμπλουτισμό των γνώσεων μας. Επιπλέον επειδή έχω δεχθεί πολλές επιθέσεις γιατί αναδημοσιεύω τα γραφόμενα εδώ και φυσικά εχω υβριστεί και χαρακτηρισθεί γραφικός ουκ ολίγες φορές απαντάω σ όλους που δεν τους αρέσουν τα γραφώμενα απλώς μην ασχολείσθε με μας...τελικώς μην μας διαβάζετε.
@ Εργοδότη
πραγματικά ο λόγος και η άποψη σου με εντυπωσιάζει εργοδότα
@ Μποτίλια
μην ξεχνάμε ο πατέρας του Λάβκραφτ ήταν φίλος με τον Χουντίνι
τώρα γιατί εμένα μου κάνει οτι οι Μεγάλοι παλιοί είναι κάποια φυδάκια
και οι Αρχαίοι (παλαιότεροι των μεγάλων Παλιών) κάποιοι Κύνες...
@ Εργοδότα ξεχνας τη Σαντορίνη που εσύ πρωτοανέφερες...κατ εμε οι πλες των κυκλάδων έχουν άμεση σχέση...
Καλημέρες!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤί να πρωτοσχολιάσω!... Ας πάω με τη σειρά:
@Πάνδαρον τον τοξότην:
Πιστεύω ότι αυτά γιά τους παντρεμένους τά 'γραψες γιά τους μη παντρεμένους που διαβάζουν το μπλόγκι! Σ' έμένα, τί να πεις; Το: "- Έλα παππούλη μ'!" (κτλ) :-)
Λοιπόν, όσον αφορά θεούς και θεές, έχε υπ' όψη σου ότι η αντιμετώπισή τους απ' τους πιστούς ***αλλάζει*** κάθε μερικούς αιώνες. Έτσι, αφορισμοί του τύπου "αιμοσταγής Άρτεμις", κτλ κτλ πρέπει να συνοδεύονται και από προσδιορισμό πολιτισμού. Ποιοί και πότε λάτρευαν την Άρτεμη ως αιμοσταγή; Διότι, πολύ παλιότερα (και κάπου αλλού), η Άρτεμις ήταν η θεά της αιώνιας νεότητας, και δεν είχε ουδεμία σχέση με το αιμοβόρο τέρας των σπαρτών της Λακεδαίμονος! (Δεν μπαίνω σε τέτοιες κουβέντες, πάμε πολύ μακριά.)
Τέλος, δεν αποκρύπτω τίποτε σκοπίμως. Αναφέρω εδώ όσα ανακαλύπτω κάθε φορά. Δεν κατέχω καμμία αλήθεια εξ αποκαλύψεως, και δεν ανήκω σε μυστικές αδελφότητες με μυστικές παραδόσεις, και παρόμοια κολοκύθια.
Οι παλιοί αναγνώστες ήδη ξέρουν πως εφαρμόζω αυστηρά ντετεκτιβίστικη σκέψη, ξεκινώντας κάθε φορά απ' τα διαθέσιμα στοιχεία και μόνον.
@Οικοδεσπότην:
Γιαβάς-γιαβάς! Ένα-ένα, μπρέ κουζούμ!
Διότι θα πρέπει να συνηθίσετε και στη βραδύτητά μου, χαρακτηριστική του ζωδίου μου! (Επίσημον: Ταύρος. Ανεπίσημον: Γαϊδούρ'! :-) Και τα δύο εισίν βραδέα, όμως. )
@Ανώνυμον:
Έχεις φάει κόλλημα, που λένε και οι πιτσιρικάδες!
Κάθε φορά επικαλείσαι επιστημονικές θέσεις, γιά να υποστηρίξεις αυτό (το πασίγνωστον) που είπανε Ινδουϊστές, Βουδδιστές, εσωτεριστές, και λοιποί και λοιποί, αιώνες και χιλιετίες πριν: ότι τα πάντα είναι μία απάτη, μία "μάγια".
Εντάξει, αλλά και η μία θέση (ο κόσμος είναι πραγματικός) και η άλλη (ο κόσμος είναι "μάγια") είναι αξιωματικές, άρα αναπόδεικτές.
Με (ωραίες) λεκτικές ακροβασίες μπορούμε ν' αποδείξουμε ό,τι θέλουμε, αλλά...
...Αυτά τα περί ψευδούς κόσμου και μάτριξ, πάνε πέσ' τα και στην οικεία Εφορία, διότι όλο ραβασάκια μου στέλνει!
Πες τους, ρε παιδί μου, ότι ο κόσμος είναι ένα όνειρο, άρα να ξυπνήσουν και να μ' αφήσουν ήσυχο! :-)
@Πάνδαρον, ξανά:
ΑπάντησηΔιαγραφήΑκριβώς... Ένας λόγος που οι χριστιανικές εκκλησίες χτιζόντουσαν ακριβώς πάνω από αρχαίους ναούς, ή γιά το ότι οι Οθωμανοί έκαναν τις εκκλησίες μας τζαμιά, ήταν να βρουν έτοιμη και την "ενέργεια της προσευχής", από τους προηγούμενους πιστούς.
Θα μπορούσα να γράψω ολόκληρη πραγματεία γιά το τί γίνεται στον τομέα αυτόν... Όχι μακριά, αλλά στα ίδια τα σπίτια που μένουμε. Η φράση: "οι τοίχοι απορροφούν και αποδίδουν συναισθήματα" δεν είναι ούτε κάν η κορυφή του παγόβουνου.
Θα μπορούσε αυτή η πραγματεία να βοηθήσει πάααααρα πολύ τους πάντες, ώστε να φτιάξουμε μιά καλύτερη κοινωνία με ανθρώπους κεφάτους και δημιουργικούς - εκτός απ' τους εργολάβους και τους μεσίτες, εννοείται, διότι μετά την κυκλοφορία του βιβλίου, κάποιες κατοικίες θα τις έχωναν εκεί που ξέρουν. Ή, καλύτερα, δεν θα τις έχτιζαν ποτέ.
Αλλά πού καιρός και πού κουράγια... Δεν είμαι υπεράνθρωπος, να τα κάνω όλα εγώ μόνος μου.
@Αόρατον:
Αυτό το περί Σαντορίνης το αισθάνομαι κι εγώ, αλλά πρώτα πρέπει να βρω τις απαντήσεις σε κάποια ερωτήματα... τα οποία -ούτε λίγο, ούτε πολύ- χρειάζονται επιστημονικό εργαστήριο πρώτης γραμμής και γρήγορα κομπιούτερς. Η ΝΑΣΑ, ας πούμε, θα μπορούσε να μου πει όσα θέλω.
Αυτό με τις ζητούμενες απαντήσεις είναι ένα τελείως άλλο θέμα, καθαρά επιστημονικό. Θα μου πεις, τί σχέση έχει με όσα λέμε. Έχει, διότι κατά 99% το συνδέουν τα ίδια Μαθηματικά.
Προς το παρόν δεν λέω περισσότερα, διότι ίσως δημοσιεύσω τα ερωτήματα που θέλω με το πραγματικό μου ονοματεπώνυμο - και, μιά που έχουμε πόλεμο, δεν βγαίνω ακάλυπτος μπροστά στα εχθρικά πυρά.